10 21 okt. '23
2405fa73 83dd 4a58 8133 38c16437b8ea

Alejandro Jodorowsky

Fando y Lis (Fando and Lis)

Filmgebeuren 93' - 1969 - Fantasy, Avontuur - Taal: Spaans - Formaat: 35mm
Regisseur: Alejandro Jodorowsky Componist: Hector Morely, Pepe Ávila Met: Sergio Kleiner, Diana Mariscal, María Teresa Rivas
Dit is de eerste van de drie films die Alexandro Jodorowsky tot nu toe verwezenlijkte; de twee andere zijn: EL TOPO en HOLY MOUNTAIN. Jodorowsky wordt samen met Arrabal en Roland Topor als een van de voormannen van de “paniek-“ beweging beschouwd. Zoals Jacques Zimmer in “Image et Son” zegt, is Jodorowsky een oceaan van talent, maar geen enkele filmbusinessman durfde zijns films uitbrengen. EL TOPO bracht in de Verenigde Staten een waar schandaal terecht.
Om deze reden wordt FANDO EN LYS, in afwachting van de première binnenkort in Parijs, hier op het "Eerste Internationaal Filmgebeuren van Gent" in wereldpremière gedraaid. Zowel over vorm als over inhoud kunnen we niets schrijven daar hij nog nergens ter wereld ooit werd voorgesteld aan het publiek. Dus, Skopiumschuivers, hier is Uw kans vóór New-York, Parijs, Londen, Tokyo en al die andere wereldmonsters.
Het enige waar wij kunnen naar wijzen is het oorspronkelijke verhaal waar get gegeven van de film aan de grondslag ligt, nl. het scenario dat afkomstig is van Arrabal.
Het verhaal is wel een superb voorbeeld van wat de paniekbeweging, waarvan zoals gezegd Arrabal, Topor en Jodorowsky de "oprichters" zijn, voortgebracht heeft.
De paniekbeweging situeert haar gegevens, verhalen en toestanden altijd teyen een achtergrong van waaruit er geen uitweg is maar toch nog steeds wanhopig naar een oplossing wordt gezocht, waar er gewoon geen is; de wereld zoals ze bevolkt is met stervelingen, die wij mensen noemen, en ronddolen van de ene hoop, die leidt naar de andere wanhoop. De paniek wordt vooral veroorzaakt door het onvoorziene het toevallige en het chaotische dat zich voordoet. Zo ook het verhaal van Fando en Lys.
Twee stervelingen, een man en een vrouw, begeven zich op weg naar de stad Tar genaamd maar ze zullen er echter nooit arriveren; ze zullen voor eeuwig onderweg blijven, hoewel de stad toch niet zo ver meer moet zijn van hen, aangezien ze steeds mensen en handelaars ontmoeten die er vandaan komen en over hun aldaar gedane zaken spreken. De film speelt zich af in een bijna surreëel en onwerelds landschap, waar alles even wreed als gruwelijk is.

Image gallery

6f1e23c2 d776 4909 b1de 015cca606b17
2405fa73 83dd 4a58 8133 38c16437b8ea

Generiek

Regisseur

Alejandro Jodorowsky

Componist

Hector Morely, Pepe Ávila

Met

Sergio Kleiner, Diana Mariscal, María Teresa Rivas

Scenario

Alejandro Jodorowsky, Fernando Arrabal

Cinematograaf

Rafael Corkidi, Antonio Reynoso

Monteur

Fernando Suarez

Producent

Juan López Moctezuma, Roberto Viskin

Productiebedrijven

Producciones Panicas

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Mexico

Scenario gebaseerd op

'Fando y Lis' (Fernando Arrabal)

Jaar

1969

Technische gegevens

Formaat
35mm

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.