09 20 okt. '24
29c14a02 cdfb 49f5 b495 e91438afba3c

Felix de Rooy

Desiree

Editie 1984
96' - 1984 - Drama - Taal: Engels
Regisseur: Felix de Rooy Componist: Ronald Snijders Met: Marianne Rolle, Dan Strayhorn, Cynthia Belgrave
FELIX DE ROOY
Felix De Rooy werd in Curacao op de Nederlandse Antillen geboren maar hij studeerde aan de Vrije Akademie Psychopolis van Den Haag. Daarna trok hij naar New York, waar hij zich aan de universi­teit liet inschrijven voor tv-regisseur. Hij is de oprichter van het Antilliaanse kunstenaarsgezels­chap Cosmic Illusion. In 1980 verhuist hij zijn basis naar New York en in 1982 installeert hij ook een kantoor in Amsterdam. DESI­REE was eerst een toneelstuk en is nu zijn debuutfilm.

Desiree
De film is gebaseerd op een berichtje dat op Nieuwjaarsdag 1980 in New York de kranten haalde. In de eerste beelden zien we Desiree langs de ruïnes van gebouwen in East End schuifelen, op weg naar het verlaten pand waar ze woont. In haar handen draagt ze een kartonnen doos waar ze tegen praat alsof haar dochtertje Joycie daarin ligt. Elke plek in het huis roept herinneringen op. We zien Desirees verleden in flash backs op twee niveaus. Er zijn beelden uit haar jeugd met haar moeder, en daarna van haar verhouding met haar minnaar Freddy, met Father Siego, leider van de sekte “The True Confessors” en let Mrs. Resnick, haar werkgeefster. Na de dood van haar moeder kan Desiree het niet meer bolwerken. Ze raakt aan lager wal en wordt van de straat geplukt door Father Siego. Aan diens sekte ontleent zij een gevoel van eigenwaarde, maar tegelijk wordt ze door de vele voorschriften gekneveld. Haar loyauteit aan de “True Confessors” stelt haar voor onoplosbare problemen als ze Freddy ontmoet in het gebouw waar ze voor Mrs. Resnick gaat werken. Freddy blijkt wars te zijn van iedere vorm van religie. Als Desiree zwanger wordt en haar werkgeefster vertelt wie de aanstaande vader is, wordt Freddy ontslagen. In een uitbarsting van woede mishandelt hij Desiree en verdwijnt uit haar leven. Ook aan Father Siego heeft ze niets: die stuurt haar weg met de opdracht om Joycie de “heilige” kruiden te voeren. Desiree geeft haar baby nu eens ongekookte havermout en selderij, dan weer melk. Dit laatste omdat het wordt voorgeschreven door de dokter, die ze buiten medeweten van de sekte raadpleegt. Joycie huilt onophoudelijk. Als Mrs. Resnick haar ontslaat is Desiree ten einde raad. Joycie blijft maar huilen. Desiree gaat haar baby zien als de bron van alle kwaad, bezeten door de duivel. Ze wil de duivel eruit branden wat ze ook letterlijk doet. Desiree, psychotisch, gaat over de streep …
(Uit “The Movies”-krant van september 1984)

Image gallery

93b5f0e4 8aa0 4cf9 8053 d55add49c3bb
29c14a02 cdfb 49f5 b495 e91438afba3c

Generiek

Regisseur

Felix de Rooy

Componist

Ronald Snijders

Met

Marianne Rolle, Dan Strayhorn, Cynthia Belgrave

Scenario

Norman de Palm

Cinematograaf

Ernest R. Dickerson

Monteur

Edgar Burcksen, Jacobus Marcus

Producent

Norman de Palm

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Nederland

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?