09 20 okt. '24
2db0d434 6fec 4818 8892 f36fa1a28a83

Paul Wegener, Carl Boese

Der Golem, wie er in die Welt kam (The Golem)

91' - 1920 - Fantasy, Horror - Taal: Duits
Regisseur: Paul Wegener, Carl Boese Componist: Hans Landsberger, Lukasz Poleszak Met: Paul Wegener, Albert Steinrück, Ernst Deutsch, Paul Wegener, Lyda Salmonova
Het verhaal is gebaseerd op een legende uit de zestiende eeuw. In het middeleeuwse Praag ontdekt rabbi Loew via zijn astrologische tabellen dat er een ramp dreigt te gebeuren. Hij besluit dat dit het moment is om een grote kleifiguur - de Golem - in het leven te roepen om de mensheid te redden. Loew roept Astharoth op, de magische geest van het leven, en die geeft hem het geheime woord - Aemaet. Loew schrijft het op een papiertje, steekt dit in de Davidster die de Golem op zijn borst draagt en wekt hem zo tot leven. Kort daarop verschijnt ridder Florian met de mededeling dat de keizer de joden van onchristelijke praktijken beschuldigt en ze gebiedt de stad te verlaten. De rabbi neemt de Golem mee naar het rozenfeest in een poging de keizer van gedachten te doen veranderen. Bij het vertellen van de geschiedenis van het Joodse volk beginnen omstanders, ondanks waarschuwingen van de rabbi, te lachen en het paleis dreigt in te storten. Alleen door de bovenmenselijke kracht van de Golem worden de keizer en het gebouw gered. Wanneer een klein meisje het magische woord uit zijn borst haalt stort de kleifiguur levensloos neer. Paul Wegener maakte reeds in 1914 een film rond de figuur van de Golem. In die film duikt de Golem in de huidige tijd weer op, terwijl de tweede Golemfilm het ontstaan van de kleimens in beeld brengt.

Image gallery

2db0d434 6fec 4818 8892 f36fa1a28a83
80de4e1f 422f 49b0 bf2e 22481adb7fbd

Generiek

Regisseur

Paul Wegener, Carl Boese

Componist

Hans Landsberger, Lukasz Poleszak

Met

Paul Wegener, Albert Steinrück, Ernst Deutsch, Paul Wegener, Lyda Salmonova

Scenario

Paul Wegener, Henrik Galeen

Cinematograaf

Karl Freund, Guido Seeber

Producent

Paul Davidson

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Duitsland

Jaar

1920

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?