09 20 okt. '24
A370b6d4 73fa 4157 b78a ff771f3bc6c6

Josef von Sternberg

Der blaue Engel (The Blue Angel)

104' - 1930 - Drama - Taal: Duits, Frans, Engels
Regisseur: Josef von Sternberg Componist: Friedrich Hollaender Met: Emil Jannings, Marlene Dietrich, Kurt Gerron

In 1930 liet Erich Pommer, de grote man achter de schermen van de Duitse film tussen de wereldoorlogen, Joseph von Sternberg uit Hollywood overkomen om hem als regisseur te assisteren bij het uitvoeren van een gedurfd project, de verfilming van Heinrich Manns uit 1903 daterende roman Professor Unrath. De film groeide uit tot een klassieker.

Emil Jannings kruipt in de huid van de strenge en gerespecteerde professor Immanuel Rath. Hij betrapt zijn leerlingen op het onder elkaar doorgeven van foto's van een sexy cabaretzangeres, Lola Frohlich (Marlene Dietrich) die optreedt in een plaatselijke nachtclub, "De Blauwe Engel". Die avond gaat hij naar de club, in de hoop de studenten te betrappen. Hij raakt echter verslingerd op het dansnummer van vamp Lola Frohlich, die zingt dat ze "von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt" is. Na de voorstelling bezoekt de professor de kleedkamer van Lola, waar ze hem onmiddellijk weet te charmeren. De volgende morgen wordt hij wakker in haar armen. Wanneer het schoolhoofd de verhalen te horen krijgt, ontslaat hij Immanuel op staande voet. De professor gaat troost zoeken bij Lola, die geïntrigeerd is geraakt door zijn welgemanierde maar ouderwetse gedragingen en zijn spaarcenten. Ze troost hem en slaagt erin hem te strikken voor een huwelijk. Dit brengt de man echter niet veel vreugde, want als werkloze en geknechte echtgenoot van Lola, is hij nog enkel goed om haar koffers te sjouwen en haar prikkelfoto's te verkopen ...

Image gallery

C969b524 e44b 440b 9381 11ff360eafa5
A370b6d4 73fa 4157 b78a ff771f3bc6c6

Generiek

Regisseur

Josef von Sternberg

Componist

Friedrich Hollaender

Met

Emil Jannings, Marlene Dietrich, Kurt Gerron

Scenario

Carl Zuckmayer, Karl Vollmöller, Robert Liebmann

Cinematograaf

Günther Rittau, Hans Schneeberger

Monteur

Sam Winston

Producent

Erich Pommer

Meer informatie

Taal

Duits, Frans, Engels

Productielanden

Duitsland

Scenario gebaseerd op

"Professor Unrath" (Heinrich Mann)

Jaar

1930

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?