09 20 okt. '24

Hans Hylkema

De laatste sessie

Editie 1992
92' - 1991 - Biografie, Documentaire - Taal: Nederlands, Engels
Regisseur: Hans Hylkema Componist: Eric Dolphy Met: Han Bennink, John Coltrane, Eric Dolphy
Muziekdocumentaire over altsaxofonist, basklarinetspeler, fluitist en jazzvernieuwer Eric Dolphy. De film bestaat uit een proloog, zes episodes en een epiloog, die draaien rond Dolphy's laatste tournee in Nederland met de Nederlandse musici Misha Hengelberg, Han Bennink en Jacques Schols, gereconstrueerd aan de hand van ooggetuigenverslagen. 25 jaar later zien de betrokkenen elkaar weer in de radiostudio waar een sessie werd gehouden op de laatste nacht van Dolphy's tournee. Deze sessie werd toevallig opgenomen en een jaar na Dolphy's dood uitgebracht als een album getiteld 'Last Date'. De zes episodes van de film komen overeen met de zes nummers op de plaat en houden verband met verschillende facetten van Dolphy's leven en dood.
De Franse musicus Thierry Bruneau blikt terug op Dolphy's jeugd in Los Angeles, zijn doorbraak in New York, zijn breuk met Mingus - een reis door de tijd naar Dolphy's inspiratiebron: geluiden uit de natuur. Nadat Dolphy afscheid nam van zijn Hollandse ritmesectie, bevindt de film zich plots in Parijs, waar een nieuwe fase in zijn leven had moeten beginnen. Maar Dolphy, op dat ogenblik op het hoogtepunt van zijn muzikale ontwikkeling, werd ingehaald door de tijd. Tijdens een optreden in Berlijn zakte hij in elkaar.

Generiek

Regisseur

Hans Hylkema

Componist

Eric Dolphy

Met

Han Bennink, John Coltrane, Eric Dolphy

Scenario

Hans Hylkema, Thierry Bruneau

Cinematograaf

Deen van der Zaken

Monteur

Ot Louw

Producent

Hans Hylkema, Marian Brouwer

Meer informatie

Taal

Nederlands, Engels

Productielanden

Nederland

Jaar

1991

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?