09 20 okt. '24
9f85fd4a 48fd 42c5 babc b80c751a1046

Fons Rademakers

De Aanslag (The Assault)

144' - 1986 - Drama, Romantisch - Taal: Duits, Nederlands, Engels
Regisseur: Fons Rademakers Componist: Jurriaan Andriessen Met: Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique Van de Ven

De Aanslag gaat voor alles over een man de weigert zijn oorlogsverleden te verwer­ken. Hij probeert het vreselijke dat hem als Jongen overkwam zo definitief te vergeten dat het zal lijken of het helemaal niet gebeurd is. Hij doet alsof de geweld­dadige dood van zijn ouders en zijn broer een boos sprookje is, waar hij als kind eventjes van geschrokken is. Het verhaal is tamelijk eenvoudig. In januari 1945 wordt vlak voor het huis van de familie Steenwijk in Haarlem een collaborerende politiechef door het verzet neergescho­ten. Consternatie... De Duitsers vinden het duidelijk: zij halen de Steenwijks naar buiten, steken het huis in brand en nemen vader, moeder, en de oudste zoon mee. De 12-jarige Anton blijft verschrikt achter.

Na de oorlog heeft hij zich als dokter gevestigd en leidt hij een rustig bestaan. Maar van tijd tot tijd duikt het verschrikkelijke verleden op, vooral na een ontmoeting van een oude verzetsstrijder. Anton wordt achtervolgd door prangende vragen waarop, zo lijkt het, geen antwoord meer mogelijk is; wat is er precies gebeurd? Wie is aan dit alles schuldig geweest?

Scenarist Soeteman veranderde het slot van de roman in emotionele zin, zodat Mulisch' anticlimax de climax van de film wordt: Anton sluit met zijn zoontje zijn eigen jeugd in de armen en wordt, dank zij een camerabeweging omhoog, het middel­punt van een vredesdemonstratie. (Vrij naar NRC en Volkskrant, 07-02-66)

Image gallery

9f85fd4a 48fd 42c5 babc b80c751a1046
46c1f776 ab05 4e26 838b 6602c85fc067

Generiek

Regisseur

Fons Rademakers

Componist

Jurriaan Andriessen

Met

Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique Van de Ven

Scenario

Gerard Soeteman, Harry Mulisch

Cinematograaf

Theo van de Sande

Monteur

Kees Linthorst

Producent

Fons Rademakers

Meer informatie

Taal

Duits, Nederlands, Engels

Productielanden

Nederland

Scenario gebaseerd op

"De Aanslag" (Harry Mulish)

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?