09df6f16 db33 4f1e 8c88 8ce89874d015

Jaime Chavarri

A un dios desconocido (To an Unknown God)

Regisseur Jaime Chavarri Componist Luis de Pablo Met Héctor Alterio, Xabier Elorriaga, María Rosa Salgado
Editie 1980
104' - 1977 - Drama - Taal: Spaans
Er is weinig over de Spaanse film bekend. Men kent de namen Bardem, Berlanga en Bunuel van een oudere generatie. Toch heeft Spanje een jaarlijkse produktie van meer dan honderd films. Op festivals kan men soms kennis nemen van nieuwe Spaanse films en ontdekken, dat er meer talentvolle regisseurs werken. Erice en zijn "De geest van de bijenkorf" was zo’n ontdekking en men kan meer namen noemen, zoals Jaime de Armenian (Nunca es tarde), José Luis Garcia Sanchez (Las truchas) en Emilio Martinez-Lázaro (Las palabras de Max). Een zeer sterke kracht vertegenwoordigt ook de producer Ellas Querejeta, die vijfentwintig films heeft geproduceerd en aan de scenario's van vele films heeft meegeschreven. Querejeta produceerde indertijd "De geest van de bijenkorf" en is producer en co-scenarist van "A un dios desconocido" (Aan een onbekende god), die vorig jaar de gouden prijs op het filmfestival van San Sebastian won.

Wanneer men een synopsis van "Aan een onbekende god" zou willen geven, zou men kunnen volstaan met: "José Garcia, goochelaar van beroep, is een personage die door gebeurtenissen in zijn leven twee ogenblikken in de tijd, juli 1936 en de lente van 1977, overbrugt". Maar dat vereenvoudigt de zaak te veel. José Garcia is een goochelaar van omstreeks 55 jaar. Als hij thuis komt, zet hij de bandrecorder aan, waarop de tekst van Poeta en Nueva York van Federico Garcia Lorca wordt gesproken. Hij gaat terug naar Granada, waar hij opgroeide; hij herinnert zich zijn jeugd als een paradijs. Hij speelde met Pedro in de tuin van het huis van de
Lorca's, de Huerta de San Vincento. De zeventiende juli 1936 ontvlucht Federico Garcia Lorca de hitte van Madrid om de naamdag van zijn vader en zichzelf de volgende dag te vieren. De achttiende juli breekt de burgeroorlog uit. José wordt door Pedro verleid en is zo getuige van de moord op Lorca. Door de burgeroorlog verhuist hij naar Madrid en Jose Garcia ziet Pedro niet meer die sterft, José ontmoet in Granada een oudere man, die hem vertelt dat hij, toen hij dertig was, de vriend van Pedro was. In Madrid ontmoet hij in een bar Miguel, die zijn vriend wordt. In het huis waar José woont, leeft ook een weduwe die José's hulp inroept, omdat zij haar opgroeiende zoon niet aan kan.

"Aan een onbekende god" gaat in de eerste plaats over José Garcia, maar ook over Lorca, die zo'n invloed op zijn leven heeft gehad - men zou de titel van de film onder andere op Lorca van toepassing kunnen brengen. Jaime Chavarri heeft met een ongekende gevoeligheid de film geregisseerd, daarbij in niet geringe mate geholpen door het talent van Hector Alterio. Jaime Chavarri, die in 1943 werd geboren, studeerde rechten, maar gaf er de voorkeur aan decorontwerper te worden, o.a. voor Victor Erice's "El espiritu de la Colmena”. In 1971 en 1973 maakte hij korte films; in 1974 regisseerde hij zijn eerste speelfilm.

Image gallery

3a474865 ace7 4759 9020 77b1f29f8a27
09df6f16 db33 4f1e 8c88 8ce89874d015

Generiek

Regisseur

Jaime Chavarri

Componist

Luis de Pablo

Met

Héctor Alterio, Xabier Elorriaga, María Rosa Salgado

Scenario

Jaime Chavarri, Elías Querejeta

Cinematograaf

Teo Escamilla

Monteur

Pablo G. del Amo

Producent

Elías Querejeta

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Spanje

Jaar

1977