09 20 okt. '24
3ef26419 b4d4 4939 bca0 27bacdeaeb09

Wolfgang Glück

'38

Editie 1987
97' - 1986 - Drama - Taal: Duits
Regisseur: Wolfgang Glück Componist: Bert Grund Met: Sunnyi Melles, Tobias Engels, Heinz Trixner

Wenen, herfst '37. Een man en een vrouw hebben besloten te gaan samenleven: Ca­rola Hell, jonge actrice bij het Josefstadt Theater met een grote carriere voor de boeg, en de Joodse schrijver-journalist Martin Hofmann. Het dagelijks leven wordt al overschaduwd door de fascistische dreiging. Toni Drechsler, Martins collega en vriend, waarschuwt hem dat de Nazi's ook in Oostenrijk naar de macht zullen grijpen. Maar Martin ziet het allemaal niet zo'n vaart lopen en denkt er niet aan uit Wenen te vertrekken . Hij wil , met Carola , eindelijk een 'warm nestje' bouwen. Ca­rola van haar kant vindt dat zij zich van de politiek vandaan moet houden. Aldus treedt zij op als gast-actrice in Berlijn . Maar daar krijgt zij moeilijkheden. Wanneer Martin haar wil halen. wordt hij aan de grens tegengehouden.Nieuwjaar 1938. Het warme nestje van Carola en Martin wordt steeds meer over­schaduwd door dreigende berichten van over de grens. In Wenen komen de Nazi's steeds openlijker op straat. Hier en daar breken anti-semitische relletjes uit. Martin en Carola kunnen hun afkeer niet verber­gen , maar denken er toch nog niet aan weg te gaan. Het referendum van 11 maart zorgt voor veel oproer. Dezelfde maand nog staat Hitler in Wenen. Wanneer Martin en Carola , die ondertussen een kind gekregen heeft, dan toch besluiten de trein naar Praag te nemen. is het al te laat. Martin mag als Jood niet op de trein, en hij ziet Carola vertrekken. Hij blijft alleen in Wenen achter ...

Al heeft deze film qua verhaal weinig ophefmakend nieuws te vertellen, hij is toch wel bijzonder in zoverre hij heel raak de sfeer in een stad als Wenen op de voor­avond van de Tweede Wereldoorlog weet uit te tekenen . Overigens is '38 geen uit­gesproken politieke of historische film. Hij schetst alleen het leven van enkele gewone mensen die zich door omstandigheden tot een heel moeilijke beslissing genoopt zien en dat zolang mogelijk proberen uit te stellen. In hun geval te laat, maar er zullen er ook heel wat geweest zijn die nog op tijd waren. Hun geschiedenis is daar­door wel heel anders verlopen.

'38, genomineerd voor de Oscar '87 beste buitenlandse film, is ongetwijfeld een van de mooiste en gaafste films die de laatste jaren in Oostenrijk gemaakt werden. (wp)

Image gallery

3ef26419 b4d4 4939 bca0 27bacdeaeb09
2abd59ba e6e8 4e3f 9ca8 12150e202d98

Generiek

Regisseur

Wolfgang Glück

Componist

Bert Grund

Met

Sunnyi Melles, Tobias Engels, Heinz Trixner

Scenario

Wolfgang Glück, Lida Winiewicz

Monteur

Heidi Handorf

Producent

Michael Hild

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Oostenrijk, West-Duitsland

Scenario gebaseerd op

"Auch das war Wien" (Friedrich Torberg)

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?