08 19 okt. '24
1f486169 1d68 4db8 a946 671261796c2f

Whispering Sons x Balm (After Violence)

Editie 2023 Videodroom Concerten

Postpunkvijftal Whispering Sons neemt wat gas terug, om samen met de Brusselse filmmaker Heleen Declercq een intieme voorstelling neer te zetten waarin beeld, muziek en licht naadloos in elkaar overvloeien.

Afgelopen juli gaf Whispering Sons nog een verpletterend optreden op Boomtown, in oktober transformeren ze nieuwe muziek tot een filmische ervaring op VIDEODROOM - letterlijk, met de hulp van filmmaker Heleen Declercq. Een exclusief project, want het resultaat wordt enkel tijdens VIDEODROOM op groot scherm vertoond.

Over de band
Belgisch vijftal Whispering Sons brengt een unieke, donkere mix van experimentele postpunk. De stuwende instrumenten, gecombineerd met de diepe stem van frontvrouw Fenne Kuppens, zorgen voor een onbehaaglijk gevoel - een gevoel dat sinds de beginjaren kenmerkend is voor hun muziek. Dankzij de energieke shows heeft de band een stevige livereputatie opgebouwd.

De afgelopen jaren heeft Whispering Sons, winnaar van Humo’s Rock Rally 2016, langzaam maar zeker zijn eigen grenzen verlegd. Klonk debuutalbum Image (2018) nog theatraal en wijd, dan richtte opvolger Several Others (2021) zich meer op hun grootste kracht: rauwe intensiteit. Een derde plaat is momenteel in de maak.

Voor VIDEODROOM neemt Whispering Sons wat gas terug, om samen met de Brusselse regisseur-cinematograaf Heleen Declercq een voorstelling neer te zetten waarin beeld, muziek en licht naadloos in elkaar overvloeien. Verwacht een intieme showcase met nieuwe muziek, als voorsmaakje van wat er nog zit aan te komen.

Over de regisseur
De Brusselse regisseur-cinematograaf Heleen Declercq focust op verbinding. Ze portretteert de gevoeligheid van degene die voor haar lens staat via muziek en geluid - twee componenten die een speciale plaats innemen, getuige de video’s die ze al maakte voor Zwangere Guy, Chibi Ichigo en DVTCH NORRIS. Haar werk wordt gekenmerkt door een documentaire stijl.

Al van jongs af aan was Declercq gefascineerd door de kracht van beelden. Als kind besteedde ze talloze uren aan het vastleggen van haar eigen wereld met de camcorder van haar moeder. Die passie leidde haar naar het RITCS, waar ze documentaire studeerde. Haar afstudeerproject GIRLHOOD - tevens haar coming-out - werd geselecteerd voor verschillende filmfestivals en won in 2017 de prijs voor Beste Documentaire op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.

Haar visueel verbluffende verhalen, waarmee ze krachtige emoties weet op te roepen, levert Declercq lovende kritieken en een groeiende schare toegewijde fans op.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?