09 20 okt. '24
865f08c0 012b 4b8b bac1 2c4c6b03778d

De Kortfilms van Borowczyk en Jan Lenica

Het is misschien ongewoon kortfilms voor te stellen als een volledig hoofdprogramma, maar hier hebben we werkelijk met iets ongewoons te maken.
Borowzyck, voornamelijk bekend als de maker van de film "GOTO L'ILE D'AMOUR", "BLANCHE", en de film "CONTES IMMORAUX", is echter voornamelijk bekend en geniaal als maker van Korte Films, evenals Jan Lenica. Hun kortfilms zijn stuk voor stuk volledige en zelfstandige meesterwerkjes die kunnen konkurreren met welke langspeelfilm dan ook. Maar helaas wil zelden iemand een aantal van hun kortfilms als een volledig programma presenteren... Het is nochtans nodig ze als een geheel te presenteren omdat ze inhoudelijk als vormelijk aan mekaar hangen, en het is zonde ze te versnipperen.

Ze geven een beeld van de morbiede, erotische en hallucinerende wereld die we practisch voor onmogelijk houden; Borowzyck en Lenica echter weten deze surrealistische wereld als echte magiërs uit te beelden, zodanig zelfs dat we op bepaalde momenten de stuipen op het lijf krijgen.

Moge deze unieke hommage aan de kortfilms in Gent een groot succes worden.

Borowzyck en Lenica zijn beide Polen, die lang hebben samengewerkt, en samen verschillende films tot stand hebben gebracht.

Kortfilms van Borowzyck: Rosalie, Gavotte, Dom, Dictionnaire de Joachim, Le Phonographe, Au bout des Fusils, Les Astronautes, Une Collection Particulière (Beste kortfilm ooit gemaakt over pornografie).

Kortfilms van Jan Lenica: A, La Femme Fleur (een magnifieke film over Art Nouveau en Jugendstil), Labyrinth, L'Horrible, bizarre et incroyable histoire de Monsieur Tête.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?