09 20 okt. '24
28d308de a5cc 410b b9ed 36695eac5b21

22nd World Soundtrack Awards Ceremony & Concert

Editie 2022 Concerten

Op zaterdag 22 oktober bracht Film Fest Gent het kruim van de internationale filmmuziekwereld weer samen in Gent, dit keer in De Bijloke, voor de 22ste World Soundtrack Awards - de jaarlijkse filmmuziekprijzen. Centrale gast was de veelzijdige Amerikaanse filmcomponist en jazzartiest Mark Isham. Hij componeerde memorabele scores voor films als Judas and the Black Messiah van Shaka King, Crash van Paul Haggis en Nell van Michael Apted - die een Golden Globenominatie kreeg voor Beste Originele Score. Zijn muziek voor A River Runs Through It (Robert Redford) ontving zelfs een Oscar- en Grammynominatie.

De Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar de Franse componist Bruno Coulais die een indrukwekkende carrière uitbouwde met zijn fantasierijke en lyrische filmmuziek. In 1996 werd hij al eens bekroond in Gent toen hij de Georges Delerue Award for Best Soundtrack won voor Microcosmos: Le peuple de l'herbe. En in 1999 gaf de internationale jury hier Coulais een Special Mention voor de muziek van Himalaya, l'enfance d'un chef. Recent liet Bruno Coulais zich opmerken met de scores voor de universeel gelauwerde folkloretrilogie van de Ierse animatiestudio Cartoon Saloon: The Secret of Kells (2009), Song of the Sea (2014) en Wolfwalkers (2020).

Ook aanwezig op de World Soundtrack Awards 2022 was de Discovery of the Year 2021, Nainita Desai. De voorbije jaren gooide de Britse componist hoge ogen met haar scores voor onder meer de onthutsende documentaire For Sama, het BAFTA-genomineerde American Murder en het op Sundance bekroonde The Reason I Jump. Recent schreef ze ook de muziek voor de Netflixhit 14 Peaks. Desai is uitgegroeid tot een van de meest gevraagde componisten, met een grote voorliefde voor documentaires en waargebeurde verhalen.

Op de World Soundtrack Awards werden verschillende prijzen uitgereikt: Film Composer of the Year, Television Composer of the Year, Best Original Song, Discovery of the Year, Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer, Public Choice Award en de Lifetime Achievement Award.

Doorheen de Awards Ceremony voerde Brussels Philharmonic onder leiding van Maestro Dirk Brossé live muziek uit van Mark Isham, Bruno Coulais en Nainita Desai.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?