Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Film Fest Gent - Publiek kiest 'Home' van Fien Troch als favoriete film op 43e editie

Publiek kiest 'Home' van Fien Troch als favoriete film op 43e editie

Zowel de Port of Ghent als de Canvas Publieksprijs gaan dit jaar naar de competitiefilm 'Home' van Fien Troch. De afgelopen editie van Film Fest Gent lokte ruim 100.000 bezoekers voor films en concerten.

Lees meer >>

Film Fest Gent - 'A Quiet Passion' van Terence Davies en 'Home' van Fien Troch vallen in de prijzen op het 43e Film Fest Gent

'A Quiet Passion' van Terence Davies en 'Home' van Fien Troch vallen in de prijzen op het 43e Film Fest Gent

De internationale jury van Film Fest Gent, onder leiding van voorzitter Jeremy Thomas, maakte tijdens de slotavond de winnaars bekend. De Belgische coproductie 'A Quiet Passion' van de Britse regisseur Terence Davies heeft de Grand Prix voor Beste Film gewonnen. De Georges Delerue Award voor Beste Muziek ging naar Johnny Jewel voor zijn muziek voor 'Home' van Fien Troch. Ook juryvoorzitter Jeremy Thomas werd gelauwerd. Hij kreeg de Lifetime Achievement Award voor zijn volledige carrière.

Lees meer

Film Fest Gent - Carter Burwell grote winnaar van de 16e World Soundtrack Awards, Ryuichi Sakamoto kreeg Lifetime Achievement Award

Carter Burwell grote winnaar van de 16e World Soundtrack Awards, Ryuichi Sakamoto kreeg Lifetime Achievement Award

Op 19 oktober werden de jaarlijkse World Soundtrack Awards uitgereikt in de Gentse Capitole. Voor de 16e editie focuste Film Fest Gent op origineel geschreven muziek uit televisieseries.

De Winnaars

Hulp bij keuzestress

Meer dan 140 films: waar moet je beginnen? Film Fest Gent geeft je een aantal handige selectietools om je keuze uit het programma te kunnen maken.

Secties

Een scherpe selectie van het beste wat de internationale cinema te bieden heeft, met een mix van aanstormend talent en gevestigde auteurs. Een internationale jury geeft twee prijzen weg: de beste film en de beste score, soundtrack of sound design.

Ontdek in avant-première de grote en belangrijke bioscoopreleases van het najaar. De nodige glitter en glamour wordt verzekerd door de aanwezigheid van sterren en filmmakers.

Film Fest Gent zette zich internationaal op de kaart met een jaarlijks terugkerende focus op filmmuziek. Dit jaar op het staan niet minder dan vijf concerten op het programma.

Het symbolische hart van het festival: films die een dwarsdoorsnede bieden van de hedendaagse auteurscinema (en occasioneel genrecinema) uit alle windstreken.

Het beste uit Scandinavië, Finland en IJsland. Laat je verrassen door gevoelige coming-outverhalen, fraaie kostuumfilms, hallucinante zwart-wit nachtmerries en zelfs een heuse rampenprent.

Een unieke kans om nieuwe strijdvaardige regisseurs te ontdekken, die zich afzetten tegen de traditionele samenleving, het verleden kritisch bekijken en het in een identiteitscrisis verkerende eilandenrijk ontleden.

De beste docu's en fictiefilms over de meest uiteenlopende muzikanten en artiesten, van Arno tot Zappa; van Chet Baker tot muzikanten uit Mali, Iran en Israël die vechten tegen politiek en religieus extremisme.

Portretten, reflecties en getuigenissen van en over kunstenaars uit de meest uiteenlopende kunstdisciplines.

Met onder meer de eerste 2 afleveringen van het Vlaamse Beau Séjour; het Noorse Nobel over een uit Afghanistan teruggekeerde scherpschutter, en de Britse miniserie van de Vlaming Jakob Verbruggen London Spy

Film Fest Gent en Vooruit organiseren ook dit jaar weer een aantal gezamenlijke filmvoorstellingen, concerten en performances.

Met onder meer een Tribute aan Nagisa Ôshima, de Japanse Godard die radicaal brak met de traditionele cinema van zijn land. Ook een Tribute aan Mark Rappaport met zijn liefdevolle filmische essays; en Queen Christina met onze poster lady Greta Garbo.

In de Competitie voor Belgische Studentenkortfilms maken twee jonge beloftevolle Belgische talenten kans op de Nationale Loterij prijs voor Beste Studentenkortfilm of de ACE Publieksprijs.

Competitie voor Europese kortfilms. De winnaar krijgt een nominatie voor de Beste Kortfilmprijs van de European Film Academy.

Een programma van Europese kortfilms die het afgelopen jaar genomineerd werden voor de prijs voor Beste Europese kortfilm van de European Film Academy. Deze prijs zal bekend gemaakt worden tijdens de uitreiking van de Europese filmprijzen in december.

In het kader van de focus Nordic cinema, presenteren we ook een programma kortfilms uit het hoge noorden.

Toon alle films van deze sectie

Parcours

Films met holebi- en trans-genderthema's, personages of sensibiliteit. Vaak ook films die trachten te duiden hoe de veranderende maatschappij haar tolerantie (of gebrek aan) en acceptatie van gays en trans naar het filmdoek vertaalt.

Film Fest Gent biedt voor elk wat wils, ook voor de kleinsten en allerkleinsten. Met drie producties uit Scandinavië; de Nederlandstalige versie van de bejubelde Zwitserse tekenfilm 'Ma Vie de Courgette' en het Spaans-Amerikaanse 'A Monster Calls'.

Met Belgische premières van nieuw werk van Fien Troch, Peter Brosens & Jessica Woodworth, Johan Grimonprez, Bavo Defurne en Peter Monsaert dat al scoorde op de grote internationale filmfestivals.

Met o.a. 'In Jackson Heights' van Frederick Wiseman, de pionier van de documentaire als neutrale registratie; 'Zero Days', Alex Gibneys angstaanjagende ontleding van een zichzelf replicerend computer malware; 'Shadow World' waarin Johan Grimonprez de schandalen uit de internationale wapenhandel uit de doeken doet.

Films die onverwachte narratieve paden bewandelen en de normen tarten van traditionele cinema. Radicaal, maar ook spannend en verrassend. Voor de avontuurlijke filmfan.

Zes films op maat van 65- plussers, geselecteerd uit het programma door vaste host van dienst Roel Van Bambost. Roel leidt elke filmvertoning zelf in en trakteert na de film op koffie en gebak.

Ons jongerenparcours biedt opnieuw een zinnenprikkelende mix van films die aansluiten bij de leefwereld van de jonge filmfan. Een vijfkoppige jongerenjury volgt het parcours en reikt op het einde van de rit de Explore Award uit.

Toon alle films van dit parcours

Film Fest Gent updates

Word Film Fest Friend!

Al met een bijdrage van €40 ben je een Friend en verwent het festival je met heel wat exclusieve voordelen.

Ontdek je voordelen

Cinéclub: La Mariée était en noir (1967)

Elke maand stelt artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher in Ciné-club Studio 5 in het Brusselse Flagey een…
Elke maand stelt artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher in Ciné-club Studio 5 in het Brusselse Flagey een van zijn favoriete films voor. Donderdag…

Nu in de zalen

‘I, Daniel Blake’ en ‘Mijn naam is Courgette’ gemist tijdens Film Fest Gent? Geen nood, je kan deze toppers nu…

	‘I, Daniel Blake’ en ‘Mijn naam is Courgette’ gemist tijdens Film Fest Gent? Geen nood, je kan deze toppers nu ook bekijken in de bioscoop!

Vlaanderen dreigt nieuwe culturele cinematrein te missen

“De nieuwe culturele cinema’s van morgen bestaan vandaag al in Nederland, Groot-Brittanië en in Wallonië. Maar nog niet bij ons”,…
“De nieuwe culturele cinema’s van morgen bestaan vandaag al in Nederland, Groot-Brittanië en in Wallonië. Maar nog niet bij ons”, dat was het…

Publiek kiest 'Home' van Fien Troch als favoriete film op 43e editie

Zowel de Port of Ghent als de Canvas Publieksprijs gaan dit jaar beide naar de competitiefilm 'Home' van Fien Troch.…
Zowel de Port of Ghent als de Canvas Publieksprijs gaan dit jaar beide naar de competitiefilm 'Home' van Fien Troch. Eerder werd al bekendgemaakt dat de film een…
De afterparty in @Vooruit na afloop van de première van LeFtO: in Transit: was jij er ook bij? Wij zijn nog steeds aan het bijkomen...

De afterparty in @Vooruit na afloop van de première van LeFtO: in Transit: was jij er ook bij? Wij zijn…

Bedankt aan alle vrijwilligers, stagiairs, studenten en vaste medewerkers die de 43ste editie van Film Fest Gent tot een goed einde hebben gebracht! #teamwork #FFGent

Bedankt aan alle vrijwilligers, stagiairs, studenten en vaste medewerkers die de 43ste editie van Film Fest Gent tot een goed…

Ruil vanavond je filmticket in voor een gintonic @bombaysapphire #FFGent #lefto #afterparty

Ruil vanavond je filmticket in voor een gintonic @bombaysapphire #FFGent #lefto #afterparty

We maken ons klaar voor de aller, allerlaatste vertoning van Film Fest Gent @vooruit :de docureeks @lefto - in Transit van Kurt De Leijer, in aanwezigheid van beide heren!…

We maken ons klaar voor de aller, allerlaatste vertoning van Film Fest Gent @vooruit :de docureeks @lefto - in Transit…

Drum roll please... The Grand Prix for Best film gaat naar 'A Quiet Passion' door Terence Davies, de Georges Delerue Award for Best Music gaat naar Johnny Jewel voor 'Home'…

Drum roll please... The Grand Prix for Best film gaat naar 'A Quiet Passion' door Terence Davies, de Georges Delerue…

Online communicatie door Lavagraphics