09 20 okt. '24

Volker Bertelmann, Nicholas Britell en Amelia Warner onder de winnaars op 23ste World Soundtrack Awards

Image0 2
Nieuws 21 okt. 2023
Volker Bertelmann heeft Film Composer of the Year gewonnen tijdens de 23ste World Soundtrack Awards Ceremony & Concert op zaterdag 21 oktober in Capitole Gent. Hij was al eerder genomineerd in deze categorie en is nu als winnaar teruggekeerd. Nicholas Britell ontving de Television Composer of the Year Award. Het is de tweede keer op rij dat hij deze prijs wint, de derde keer dat hij in deze categorie wint en zijn zesde WSAward in totaal. "Your Personal Trash Man Can" uit het vijfde seizoen van The Marvelous Mrs. Maisel werd bekroond met Best Original Song en gaat de geschiedenis in als het eerste nummer uit een serie die de prijs mag ontvangen.

Simon Franglen nam de Discovery of the Year Award mee naar huis, terwijl Amelia Warner werd geëerd met de Public Choice Award. De muziekdirecteur van Film Fest Gent, Maestro Dirk Brossé, die op deze magische avond Brussels Philharmonic dirigeerde, componeerde de Best Original Score for a Belgian Production. Nicola Piovani en Laurence Rosenthal ontvingen elk een Lifetime Achievement Award.

Film Composer of the Year

Zelfs aan de feestelijke 50ste editie van Film Fest Gent moest ooit een einde komen. Traditiegetrouw werd het slot van het festival gevierd met de World Soundtrack Awards, de prestigieuze filmmuziekprijzen van Film Fest Gent. Door een ex aequo waren er zes componisten in de running - in plaats van de traditionele vijf - voor de felbegeerde Film Composer of the Year Award, maar Volker Bertelmann, ook bekend onder zijn artiestennaam Hauschka, versloeg ze allemaal. Hij is al eerder genomineerd voor de World Soundtrack Awards: in 2018 voor TV Composer of the Year voor Patrick Melrose en Gunpowder, met een hoofdrol voor Kit Harington, en in 2017 voor Film Composer of the Year en Discovery of the Year voor zijn score voor Lion, een samenwerking met Dustin O'Halloran. De World Soundtrack Academy kroonde hem tot Film Composer of the Year voor zijn scores voor de Noorse WOII-film War Sailor, het dystopische Memory of Water en Oscarwinnaar All Quiet on the Western Front. Voor zijn muziek voor All Quiet on the Western Front heeft hij al vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder een Academy Award en een BAFTA.

Television Composer of the Year

Nicholas Britell heeft een hattrick gescoord met zijn muziek voor Succession: hij heeft Television Composer of the Year gewonnen voor Seizoen 2 in 2020, voor Seizoen 3 in 2022 en dit jaar voor Seizoen 4, en ook voor het eerste seizoen van Andor. We kunnen ons alleen maar afvragen of Andor hem de komende jaren net zo onoverwinnelijk zal maken in deze categorie als Succession. Britell heeft ook World Soundtrack Awards ontvangen in andere categorieën: hij won Best Original Song voor "Call Me Cruella" uit Disney's Cruella in 2021, Film Composer of the Year in 2019 en Discovery of the Year in 2017.

Best Original Song

Van de vijf genomineerde nummers in de categorie Best Original Song was er maar één song uit een serie (in plaats van een film). En net dat nummer, "Your Personal Trash Man Can", ging met de overwinning aan de haal. Het nummer komt voor in het vijfde seizoen van The Marvelous Mrs Maisel en is geschreven door Thomas Mizer en Curtis Moore en uitgevoerd door Phillip Attmore, Jake Corcoran, RJ Higton, Tommy Sutter en de cast. "Your Personal Trash Man Can" is het tweede nummer uit een serie dat een WSA-nominatie in de wacht kon slepen en het eerste dat wint.

Discovery of the Year

Simon Franglen is allesbehalve een nieuwkomer in de muziekindustrie. Hij werkte mee aan bekroonde albums van onder andere Whitney Houston, Michael Jackson en Toni Braxton en werkte samen met componisten als Howard Shore voor Se7en en James Horner voor Titanic. Met Avatar: The Way of Water neemt hij over van Horner, die in 2016 tragisch overleed, als componist voor de Avatar-franchise. Zijn score voor de tweede Avatar was meteen een succes want hij mocht de Discovery of the Year Award meenemen naar huis.

Public Choice Award

De Public Choice Award ging naar Amelia Warner voor haar score voor het kostuumdrama Mr. Malcolm's List, gebaseerd op de gelijknamige roman van Suzanne Allain. De score werd goed onthaald door het publiek en oogstte het grootste aantal stemmen van filmfans. Het is haar eerste overwinning, maar Warner was eerder al genomineerd in 2018 als Discovery of the Year voor Mary Shelley en in 2021 voor de Public Choice Award voor Wild Mountain Thyme.

Sabam Award voor Best Original Composition by a Young Composer

Componist Alec Sievern ontving de Sabam Award voor Best Original Composition by a Young Composer. Hij overtuigde de jury met de score die hij schreef voor een scène uit Abzû, een videogame ontwikkeld door Giant Squid waarvoor Austin Wintory de originele score componeerde. Film Fest Gents Muziekdirecteur Dirk Brossé won Best Original Score for a Belgian Production voor zijn muziek voor de adembenemend geschoten documentairereeks en film Onze natuur. Maestro Brossé was persoonlijk aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen aangezien hij Brussels Philharmonic dirigeerde tijdens de World Soundtrack Award Ceremony & Concert.

Lifetime Achievement Award

De oeuvres van componisten Nicola Piovani, Laurence Rosenthal en Eiko Ishibashi stonden centraal tijdens het concert. Het publiek was verheugd om Brussels Philharmonic een selectie te horen uitvoeren van Piovani's werk voor de Fellini-filmIntervista (1987) en natuurlijk voor La vita è bella (1997), en van Rosenthals werk voor onder andere Arthur Penn's The Miracle Worker (1962) en de populaire serie The Young Indiana Jones Chronicles (1995). Tijdens de ceremonie ontvingen zowel Piovani als Rosenthal een Lifetime Achievement Award. Componist Eiko Ishibashi, die in 2022 Discovery of the Year won, schreef speciaal voor deze avond een suite geïnspireerd door haar muziek voor Drive My Car en Evil Does Not Exist, die werd uitgevoerd door Brussels Philharmonic.

WSA Game Music Award

Op donderdag 19 oktober werd de eerste World Soundtrack Award van 2023 uitgereikt tijdens het PRESS PLAY: Music in Games concert van Film Fest Gent. De Australische componist en multi-instrumentalist River Boy (de solo-artiest van Narayana Johnson) heeft de eerste WSA Game Music Award gewonnen met zijn score voor Cult of the Lamb. Het concert was volledig gewijd aan videogamemuziek, een historische primeur voor het festival in zijn 50e editie.

WSA Industry Award

Dit jaar werd de WSA Industry Award uitgereikt tijdens het WSA Dinner op vrijdag 20 oktober aan filmmuziekproducer Robert Townson. Robert is al zijn hele leven een voorvechter van filmcomponisten door zijn meer dan 1400 album releases voor Varèse Sarabande, waaronder 80 albums met de legendarische Jerry Goldsmith, en een doorlopende reeks van internationale concertproducties. Nu als president van Robert Townson Productions, blijft Robert filmmuziek vieren door zijn lezingen, geschriften, concerten en opnames. Hij heeft aanzienlijk bijgedragen aan de bewustwording en waardering van het grote publiek voor geweldige film- en televisiemuziek. Voor deze belangrijke bijdragen heeft de World Soundtrack Academy hem deze prijs toegekend.

Palmares

 • Film Composer of the Year
  Volker Bertelmann voor War Sailor, All Quiet on the Western Front & Memory of Water
 • Television Composer of the Year
  Nicholas Britell voor Andor S01 & Succession S04
 • Best Original Song
  “Your Personal Trash Man Can” uit The Marvelous Mrs Maisel S05, geschreven door Thomas Mizer and Curtis Moore en opgevoerd door Phillip Attmore, Jake Corcoran, RJ Higton, Tommy Sutter & Cast
 • Discovery of the Year
  Simon Franglen voor Avatar: The Way of Water
 • Public Choice Award
  Amelia Warner voor Mr. Malcolm's List
 • Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer
  Alec Sievern
 • Best Original Score for a Belgian Production
  Dirk Brossé voor Onze natuur
 • Lifetime Achievement Award
  Nicola Piovani
  Laurence Rosenthal
 • WSA Game Music Award
  River Boy (Narayana Johnson) voor Cult of the Lamb
 • WSA Industry Award
  Robert Townson

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?