River Boy (Narayana Johnson) wint eerste WSA Game Music Award op het concert PRESS PLAY: Music in Games

WSA Game Music Award
Nieuws 19 okt 2023
Tijdens Film Fest Gents concert PRESS PLAY: Music in Games, onderdeel van de WSA Film Music Days, heeft de Australische componist en multi-instrumentalist River Boy (Narayana Johnson) met zijn score voor Cult of the Lamb de eerste WSA Game Music Award in ontvangst genomen. Het concert was overigens volledig gewijd aan videogamemuziek, een historische primeur in de vijftigjarige geschiedenis van het filmfestival. Op zaterdag 21 oktober worden tijdens de World Soundtrack Awards alle andere WSA-winnaars bekendgemaakt.

WSA Game Music Award

Gamemuziek is anno 2023 uitgegroeid tot een genre dat op zichzelf staat en speelt een cruciale rol bij de onderdompeling van spelers in virtuele werelden en bij de begeleiding van het verhaal. Film Fest Gent, het thuis van de World Soundtrack Awards, vond het dan ook van belang om voortaan ook het talent achter videogamemuziek te erkennen, talent dat vaak niet zozeer meer de grens trekt tussen componeren voor het grote scherm of voor games. Het festival lanceerde een gloednieuwe WSAward die de beste score voor een videogame en/of andere interactieve media bekroont: de WSA Game Music Award. De winnaar wordt verkozen door het publiek.

Tijdens het concert PRESS PLAY: Music in Games op donderdag 19 oktober werd de allereerste winnaar van de WSA Game Music Award bekendgemaakt. De eer viel te beurt aan de Australische componist en multi-instrumentalist River Boy (Narayana Johnson) voor zijn speelse, sinistere score voor Cult of the Lamb (ontwikkeld door Massive Monster en uitgegeven door Devolver Digital). In de game kruipen spelers in de huid van een bezeten lammetje dat door een mysterieuze vreemdeling van de ondergang wordt gered. De verraderlijk schattige, intense en onvoorspelbare muziek van Johnson versterkt de chaos die de gamer moet doorstaan.

Genomineerden WSA Game Music Award

  • Cult of the Lamb - River Boy (Narayana Johnson) (winner)
  • Firmament - Maclaine Diemer
  • Immortality - Nainita Desai
  • Mario + Rabbids Sparks of Hope - Gareth Coker, Grant Kirkhope, Yoko Shimomura
  • Potionomics - Gregory Nicolett

River Boy (Narayana Johnson)

Narayana Johnson is Audio Director bij Massive Monster. Naast het schrijven en het produceren van de prijswinnende muziek vanCult of the Lamb werkte hij ook mee aan de voice-overs en de sound effects. Hij is één helft van het elektronische duo Willow Beats wier songs miljoenen streams verzamelde. Johnsons muziek steunt erg op zijn herinnering uit zijn kinder- en tienerjaren waarin hij rondzwierf door de bossen en bergen in de Northern Rivers, NSW.

PRESS PLAY: Music in Games

In zijn epische concert PRESS PLAY: Music in Games bracht Film Fest Gent op donderdag 19 oktober in Capitole muziek gecomponeerd voor videogames tot leven. Het symfonische concert werd gepresenteerd door componist Austin Wintory, bekend van zijn scores voor de unieke en bekroonde games Journey en Abzû. De diverse line-up trakteerde de fans op onder meer muziek van Michael Giacchino (Medal of Honor), Bear McCreary (God of War Ragnarök) en Stephanie Economou (Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök). Deze laatste maakte voor de gelegenheid zelfs een videoclip bij haar muziek. Alle scores werden overigens uitgevoerd door Brussels Philharmonic & Vlaams Radiokoor onder leiding van Dirk Brossé.

Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla performde samen met Brussels Philharmonic live zijn muziek voor The Last of Us op de ronroco. Niet alleen scores van de grootste games passeerden de revue, maar ook van gevierde indiehits, met een heuse wereldpremière als gevolg. De briljante, evocatieve score van Lena Raine voor de platformgame Celeste werd exclusief georkestreerd voor het concert en kreeg voor het eerst een live uitvoering.

WSA Press Play Music In Games

23ste World Soundtrack Awards

Op 21 oktober verzamelt de internationale filmmuziekwereld in Gent voor de 23ste editie van de World Soundtrack Awards, de culminatie van de WSA Film Music en hét slotevent van de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent. Componisten Nicola Piovani, Laurence Rosenthal en Eiko Ishibashi zijn te gast. Een selectie van hun oeuvres zal live uitgevoerd worden door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé. Tijdens de WSA-ceremonie worden alle andere winnaars van de World Soundtrack Awards bekendgemaakt.

Tags

WSA2023