09 20 okt. '24

Vlaamse inbreng op de Berlinale

Kind Hearts still
Nieuws 05 jan. 2022
Van 10 tot en met 20 februari maakt de filmwereld zich op voor de Berlinale. Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 19 januari, maar daar zullen alvast enkele interessante Vlaamse producties bij zijn.

Kind Hearts

In afwachting van die bekendmaking van het volledige programma op 19 januari, staat het wel al vast dat onder meer Kind Hearts van Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes geselecteerd is voor het Generation-programma over en voor jongeren. Het hybride werk Onder het witte masker: De film die Heasaerts had kunnen maken van Matthias De Groof is dan weer geselecteerd voor het Forum Expanded-programma.

Kind Hearts still 2© Flanders Image
Kind Hearts

Kind Hearts gaat over een jong Brussels koppel, Billie en Lucas, dat universitaire studies start en voor een jaar vol veranderingen staat. Hun beider denkbeelden over de toekomst, hun twijfels over relaties en verwachtingen van het leven als volwassene vormen de basis voor gesprekken met vrienden en onder elkaar. De film toont op een integere wijze hoe vormend maar ook onzeker eerste liefde kan zijn.

Met hun KASK-afstudeerproject, Because We Are Visual, wonnen Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes in 2010 een VAF Wildcard. Sindsdien regisseerden ze Rain en Mitten over het werk van choreografe Anne Terese De Keersmaeker en haar gezelschap Rosas. Hun Grands travaux gaat dan weer over jongeren in een Nederlandstalige beroepsschool in Brussel.

Onder het witte masker

Onder het witte masker: De film die Haesaerts had kunnen maken is een hybride film over de haast gelijknamige kunstdocumentaire uit 1958 en zal als installatie te zien zijn in het Forum Expanded-programma. Matthias De Groof hermonteerde de documentaire Onder het zwarte masker waarin Paul Haesaerts Congolese kunstvoorwerpen op een kolonialistische wijze belicht. Bij De Groof wordt er niet over de beelden gesproken maar spreken ze zelf. Dat gebeurt aan de hand van Discours sur le colonialisme van de poëet, denker en politicus Aimé Césaire. Volgens de regisseur is dat de documentaire die Haesaerts had kunnen maken.

Onder het witte masker still© Flanders Image
Onder het witte masker

Minoritair

Daarnaast zijn er nog verschillende minoritair Vlaamse coproducties geselecteerd voor de 72ste Berlinale. De animatiefilm De wraak van Knor van Mascha Halberstad gaat de de Generation-sectie terwijl de documentaire Dreaming Walls van Maya Duverdier en Amélie Van Elmbt in Panorma zal te zien zijn. Hetzelfde geldt voor de documentaire Nelly & Nadine van Magnus Gertten. Met zijn afstudeerproject, de korte documentaire Nada para ver aqui komt Nicolas Bouchez ook bij Generation terecht.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?