09 20 okt. '24

Vlaamse documentaires op CPH:DOX

Cph dox header
Nieuws 13 mrt. 2024
Op het documentairefestival CPH:DOX gaan Grand me van Atiye Zare Arandi en Bram Crols en Marching in the Dark van Kinshuk Surjan in wereldpremière. Beide Vlaamse documentaires werden eveneens geselecteerd voor de competitie op het Kopenhaagse festival dat plaats vindt van 13 tot 24 maart 2024.

Grand me gaat op CPH:DOX in wereldpremière in de NEXT-WAVE-competitie voor opkomend filmtalent. De achtjarige Melina is het hoofdpersonage en zij leeft samen met haar grootouders in de Iraanse stad Isfahan. Haar ouders zijn gescheiden en noch haar vader noch haar moeder kunnen voor haar zorgen. Melina wil graag met haar moeder in Teheran wonen maar daar verzet zowel haar onvoorspelbare vader als haar stiefvader zich tegen. Als ze negen jaar wordt, kan Melina naar de rechtbank stappen en er voogdijschap opeisen. Van deze wettelijke mogelijkheid maakt ze gebruik. Maar haar plannen worden gedwarsboomd door de realiteit van het leven der volwassenen.

Coregisseur Atiye Zare Arandi is de tante van Melina en is dus een bevoorrechte getuige van haar gevoelens en handelingen. Samen met de Belgische coregisseur Bram Crols geeft ze met haar bitterzoete film een frisse en hedendaagse kijk op de wereld van de kinderen en de soms onbegrijpelijke realiteit van die der volwassenen.

Grand me
Melina krult haar wimpers in Grand Me

Wanhoop

In Kopenhagen dingt Marching in the Dark mee naar de HUMAN:RIGHTS Award. Het is de eerste lange documentaire van Kinshuk Surjan die in 2017 een VAF Wildcard won met zijn DocNomads-afstudeerproject De Flandrien. Voor zijn jongste documentaire keert de van oorsprong Indiase filmmaker terug naar zijn geboorteland en meer bepaald naar Maharashtra, een landbouwgebied dat zwaar getroffen is door droogte. De landbouwers lijden er onder de klimaatverandering, lage prijzen voor hun producten, import en gebrek aan regelgeving. Hun schulden stapelen zich op en de armoede drijft hen tot wanhoop. Met tal van zelfmoorden tot gevolg. Hun vrouwen blijven achter met onbetaalde leningen en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de kinderen en de verdere uitbating van de boerderij.

Doorbreken

Marching in the Dark focust op deze vrouwen die dezelfde pijn delen en meer bepaald op Sanjeevani, een jonge weduwe die dankzij de gemeenschappelijke sessies met een psycholoog de moed vindt om haar verdriet te overwinnen. Ze doorbreekt sociale taboes en streeft naar financiële onafhankelijkheid en naar een betere toekomst voor haar kinderen. Haar vastberadenheid wordt op de proef gesteld maar het confronteren van haar verdriet en het helpen van andere boerinnen werkt heilzaam en bovendien bevrijdend. Vrouwen beginnen zich te verweren tegen een patriarchaal gestructureerde gemeenschap...Een vicieuze cirkel wordt doorbroken.

De film is een Belgisch-Nederlands-Indiase coproductie met producenten Evelien De Graef en Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films. SNG Film is de Nederlandse producent en NoCut Film Collective de Indiase. Marching in the Dark staat ook op het programma van Docville in Leuven.

Marching in the dark
Marching in the Dark

CPH:FORUM

Naast een van de meest toonaangevende publieksfestivals voor documentaire in Europa is CPH:DOX ook een belangrijke afspraak voor de documentaire-industrie. Honderden professionals zakken af naar de Deense hoofdstad voor pitches, presentaties en conferenties over ontwikkeling, coproductie en financiering van documentaires. Op het CPH:FORUM waar nieuwe documentaires in ontwikkeling worden voorgesteld, zullen twee coproducties met Vlaanderen worden gepitcht: Towards the Abyss van Mads Brügger, een Noors-Deens-Belgische coproductie met Associate Directors als Vlaamse partner en The Invisible World van Talal Derki, een Duits-Belgische coproductie met Storyhouse als Vlaamse partner.

www.cphdox.dk

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?