09 20 okt. '24

Vijfde reeks Ket&Doc vol buitenbeentjes

Ketdoc
Nieuws 13 mrt. 2024
De vijfde lichting van de Ket&Doc documentaire reeks ging in première op het recente Jeugdfilmfestival Antwerpen en vervolgt nu zijn weg op andere festivals. Onder andere op Docville in Leuven. De documentaires op maat van een jong publiek behandelen thema’s als integratie, levenskeuzes, eetstoornissen en er komen dit keer opvallend veel buitenbeentjes in voor.

Buitenbeentjes

In Buitenbeentjes krijgt de elfjarige Lotta een pracht van een filmische introductie. Zij voelt zich alleen en buitengesloten omdat ze onder meer een hoorapparaat draagt en hoog sensitief is. Ze woont in het land van Grijs & Grauw en komt op een speelse manier terecht in de Buitenbeentjes Burcht. Vier andere kinderen, die elk op zich speciaal zijn, leven in een kleurrijk sprookjesachtig decor. Ze stellen zichzelf voor. Iemand is bijvoorbeeld een grote fan van Albert Einstein omdat zijn haardos gelijkt op die van de grote geleerde die bovendien een bepaalde formule uitvond. Ieder kind is er uniek op zijn of haar manier maar dat geeft niet. Ze leven er discussiërend over hun eigenheid vrolijk bij elkaar en nemen Lotta op in hun kring. Ze wordt trots op wie ze is. Elke Vanoost is niet alleen film- en televisieregisseur, haar kortfilm Croisé, werd bekroond op Film Fest Gent, maar is ook jongerenwerker. Dat straalt af op deze vlotte, bemoedigende kortfilm waarin de hoofdrolspeelster allesbehalve grijs en grauw overkomt. Wat een talent!

Ronde 3

Boksen en bakken zijn de grote passies van Sana in Ronde 3 van Liesbeth De Mey. Sana staat in het begin van de film op het punt om aan de derde ronde te beginnen van haar eerste internationale boksmatch. Ze heeft er als een gek voor getraind onder leiding van Mohammed Idrissi, een voormalige professionele bokser die nu als coach optreedt. We zien Sana ook met haar vriendinnen kletsen en dollen en ze heeft er een familiale band mee. Intussen probeert ze ook haar grote droom, patissier worden, te vervullen. Haar opleiding geeft haar ook de kans om uit dankbaarheid een taart te bakken voor haar coach die haar naar Italië vergezelt. Gaan boksen en bakken samen? Ook uit Ronde 3 klinkt veel bemoediging en omringt Liesbeth De Mey haar personages met veel liefde. Zowel het boksen als het bakken wordt snedig in beeld gebracht.

Buitenbeentjes still
Still uit Buitenbeentjes

Wij, jongens

Collin droomt van een grote piano op een concertpodium met een massa meezingend volk. Inmiddels moet hij zich samen met zijn broer Gilles aanpassen aan de aanwezigheid van zijn vader die beroepsmilitair is en na 25 jaar afwezigheid in het vervolg iedere dag thuis zal zijn. Collins droom clasht met de discipline van zijn vader die van zijn jongens stoere weerbare knapen wil maken en hen meeneemt naar een schietstand. Iets wat de gevoelige Collin helemaal niet ligt. Het wordt mekaar wat aftasten tijdens de zomermaanden en zoeken naar een werkbaar evenwicht.

Vader en zoon lijken na wat strubbelingen elkaar wel te vinden in de mooie Wij, jongens van Charlotte Coeman & Arne Brown. Beiden ontpoppen zich tot goede observators en hanteren een suggestieve stijl. Tussen woord en beeld is meer aan de hand dan bij een eerste aanblik blijkt. De invloed van de nu afwezige moeder bijvoorbeeld. Op het recente jeugdfilmfestival Antwerpen bekroonde de internationale Wij, jongens als beste korte documentaire.

Hannah & de krokodil

Op het jeugdfilmfestival Antwerpen koos de kinderjury voor de korte animatiedocumentaire Hannah & de krokodil van Lore Mechelaere. Fien vertelt daarin het verhaal van haar grote zus Hannah met wie ze BFF was tot ze zag dat Hannah een krokodil had die haar volledig in haar greep kreeg. De krokodil is voor Lore Mechelaere het symbool voor een eetstoornis. Op Zoekle gaat Fien op zoek hoe ze het best met de ziekte van haar zus omgaat. En we krijgen in stop motion animatie te zien hoe de eetstoornis met professionele hulp aangepakt en verholpen wordt. Het oordeel van de kinderjury: “op een kindvriendelijke manier wordt uitgelegd wat een eetstoornis is, een thema dat nog niet bekend is bij velen, en het is goed dat ze laten zien hoe je omgaat met iemand met een eetstoornis. Het stop motion format is leuk en er zijn ook veel grappige scènes in om het serieuze thema op de juiste manier te verlichten”. Een Ket&Doc met veel educatieve mogelijkheden.

Hannah en de krokodil
Hannah & de krokodil

Grip

Op haar vlucht uit Odessa heeft Emilia toch een paar knuffels kunnen meepakken en die vergezellen haar op een klimkamp in de Ardennen. Twee muizen zijn haar aanspreekpunt waarmee ze babbelt over haar ervaringen. Wegens haar afkomst en haar vluchtelingenstatuut is ze de sympathieke outsider in de groep. Maar ze zet zich toch in om er helemaal bij te horen. Het kamp steekt vol fysieke uitdagingen. Emilia pakt die aan en draagt bij tot een echt groepsgevoel. In Grip volgt Laura De Baudringhien Emilia van heel dichtbij met de camera. Snapshots uit het kampleven van een zeer diverse groep jongeren zorgt voor een levendig geheel. Een documentaire in reportagestijl.

De reeks Ket&Doc kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De films kan je ook bekijken op Ketnet.be VRT MAX, en in de app.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?