09 20 okt. '24

Vierde lichting Ket & Doc op Docville

Eneris still
Nieuws 22 mrt. 2023
Na de première op het JEF festival vormt de vierde lichting Ket & Doc films een onderdeel van het Docville festival in Leuven. Ze zijn ook te bekijken op Ketnet, VRT MAX, Ketnet.be en in de app. De titels worden door JEF verdeeld en aangeboden aan het onderwijs. Acht documentairemakers namen deel aan de Ket & Doc-workshop en uit de deelnemers werden vijf projecten geselecteerd. Nu staan ze te kijk.

Bijzonder buitengewoon

Mona het hoofdpersonage van Bijzonder buitengewoon heeft ASS of in mensentaal een autismespectrumstoornis. Net als haar broer Achille maar dat is pas ontdekt na dezelfde diagnose van Achille. Ware dat niet gebeurd, zou ze dan dezelfde Mona zijn? Het is een van de vele vragen die deze aangrijpende kortfilm oproept. Mona vertelt haar eigen verhaal op haar laatste schooldag in het buitengewoon bijzonder onderwijs. Omdat ze sterk is in wiskunde mag ze naar het gewone onderwijs. Ze maakt de balans op van wat ze allemaal zal missen van de richting die men beter bijzonder buitengewoon zou noemen. Tussendoor geeft ze een inkijk in haar leefwereld, vertelt ze hoe ze die ervaart en hoe ze zich tegen prikkels verweert door zich een Koreaans personage aan te meten...

Deze Bijzonder buitengewoon behoort tot het beste van wat de vier lichtingen Ket & Doc voortgebracht. Sarah Van Dale beperkt zich niet tot een louter documentaire aanpak maar doorbreekt de grenzen van het genre met animatie en andere speciale effecten. Maar er komt niet een gratuit beeld in voor. Integendeel ieder detail is raak. Wat een talent! Dit is een bijzondere en een buitengewone kortfilm. Ontroerend ook, kijk zelf maar...

Eneris

In Eneris dwaalt de bijna tienjarige Manon rond in de Matongé wijk in Brussel. Ze verveelt zich in het kapsalon van haar tante Jade maar ze neemt alle geluiden en gebeurtenissen rondom haar op. Ze construeert er een verhaal mee over Eneris en haar paarse walvis. Ze laat dat ook horen via de lokale radio. Julie Daems maakt met die gegevens een leuk en kleurrijk sfeerbeeld over een meisje dat zich weliswaar verveelt maar toch heel wat van haar omgeving opsteekt. En dat tot een mooie dagdroom verwerkt. Daems kan goed observeren en kiest sprekende details om haar verhaal kracht bij te zetten. Goede montage ook.

Bijzonder buitengewoon still
Bijzonder Buitengewoon

Leonie, Skeet en de biggen

Tienermeisje Leonie droomt ervan om boerin te worden en draait daarom volop mee op de boerderij van haar ouders. Zelfs het vuile werk schrikt haar niet af. Maar het stikstofprobleem dreigt roet in het eten te gooien. Als haar vader minder biggen moet kweken, gaat de rendabiliteit van de boerderij op de schop. Er worden tranen gelaten als de varkens worden opgehaald. Maar Leonie verandert fluks van toekomstdroom. Ze wil beenhouwer worden en helpen bij het uitbenen van het vlees. Leonie, Skeet en de biggen vormt een goede aanzet om voor kinderen het stikstofprobleem aan te kaarten en om de problemen van de toekomst van de landbouw te schetsen. Maar het gebeurt allemaal vlug, vlug en oppervlakkig. Leonie’s enthousiasme voor de boeren- en beenhouwersstiel is wel aanstekelijk. Jip Heijenga zet dat met haar regie dik in de verf. Met haar Love Rat nam Heijenga in 2018 deel aan de studentenkortfilmcompetitie van FFG.

Skate the City

Voor drie jongeren is skaten het nec plus ultra en ze zijn daarom bijzonder boos omdat het Antwerpse stadsbestuur op veel plaatsen skatestoppers plaatste. Ze worden weggejaagd van de voor hen meest geschikte locaties. Met de hen toegewezen skateparken nemen ze geen vrede. Er zit niets anders op dan bij het stadsbestuur hun rechten op te eisen en zelf een skatecompetitie te organiseren. Lies Van der Auwera brengt het skaten van de jongeren soms spectaculair in beeld maar of de autoriteiten na het zien van Skate the City geneigd zullen zijn om de skatestoppers te verwijderen, durven we betwijfelen. Hoe sympathiek de skaters ook mogen overkomen.

Warre en de drie wilgen

Yasmine Versteele begint haar natuurdocumentaire op een bijzonder spectaculaire manier. Vertrekkend van een bij op een bloem komt ze met een adembenemend droneshot bij Warre terecht die van de volle natuur geniet. Een poppetje zal samen met zijn moeder verder uitleg geven. Praatjes bij plaatjes dus. Hier een duizendpoot, daar een slak die van een bloem glijdt, daar nog wat kerstomaatjes plus een nachtelijke picknick want ook ‘s nachts is er leven in de tuin. Het levert een aaneenschakeling van mooie beelden op maar blijft toch vlak van toon en aanpak.

Leonie skeet en de biggen still
Leonie, Skeet en de biggen

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Films uit vorige edities scoorden op internationale filmfestivals en zetten de jeugddocumentaire in Vlaanderen stevig op de kaart.

docville.be

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?