Twee Ket & Doc-kortfilms geselecteerd voor IDFA

Still - Yaren en de zon
Nieuws 17 nov 2021
Twee korte kinderdocumentaires, Hertenkoorts en Yaren en de zon, zijn geselecteerd voor de competitie voor de jeugddocumentaires op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) dat ondanks de verscherpte coronamaatregelen plaatsvindt van 17 tot 28 november 2021.

De twee geselecteerde kortfilms maken deel uit van de tweede lichting Ket & Doc-films bestemd voor kinderen van 9 tot 12. Hertenkoorts van Griet Goelen en Louise Van Assche gaat over de achtjarige Texaanse Emily die ervan droomt om een hert neer te schieten. We volgen de voorbereiding op die bijzondere gebeurtenis. Haalt zij de trekker over? Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets speelt zich af op een rouwkamp voor kinderen die een dierbare verloren. Yaren maakt op dat kamp kennis met Kato. Een aangrijpend verhaal dat met veel takt wordt gebracht.

Het initiatief Ket & Doc werd in 2018 gelanceerd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), JEF en Ketnet. In de documentaires waarvoor internationale belangstelling voor bestaat, wordt de wereld door de ogen van een kind bekeken. De derde reeks is in de maak.

State of Dogs

Naast deze twee Vlaamse titels zijn nog meer producties uit Vlaanderen te zien in Amsterdam. In het kader van het focusprogramma The Future Tens, een reflectie op wat de toekomst is of kan zijn, programmeert IDFA State of Dogs van Peter Brosens en Turmunkh Dorjkhand. De film dateert van 1998 en speelt zich af in Mongolië. Dit poëtisch reisverhaal was een echte festivalhit en won onder meer de Grand Prix op het Zwitserse Visions du Réel.

Twee minoritair Vlaamse coproducties zijn ook te zien op het IDFA. Shabu van Shamira Raphaëla en Juste un mouvement van Vincent Messens. Deze laatste ging in wereldpremière op de Berlinale en werd recent vertoond op Film Fest Gent.

In het DocLab-programma, een sectie voor immersieve en interactieve non-fictie staat TM geprogrammeerd, een live-project van Alexander Devriendt en theatergezelschap Ontroerend Goed dat op locatie in de Amsterdamse Tolhuistuin te zien zal zijn.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.