Verschillende Vlaamse producties geselecteerd voor IFFR

Yours still 1
Nieuws 20 dec 2023
Verschillende Vlaamse producties, waaronder de kortfilmassemblage yours, Holly van Fien Troch en Beautiful Men van Nicolas Keppens, zijn geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam dat doorgaat van 25 januari tot 4 februari 2024.

Voor yours lieten vijf filmmakers zich inspireren door het werk van Chantal Akerman en meer bepaald door haar uit 1976 daterende News from Home. Ze werden gevraagd om samen één film te maken: elk met hun eigen stem, stijl en uitgangspunt. Letterlijke details zoals brieven en metro’s en thema’s zoals dislocatie, het onthechte stadsleven, vervreemding versus zich thuis voelen, afstand versus nabijheid en de moeder-dochterrelatie zijn echo’s uit de films van Akerman. Het resultaat is een caleidoscopische film die getuigt van een manier om met het werk van de Belgische filmmaakster in dialoog te gaan.

Yours poster

Hedendaags

yours bestaat uit vijf afzonderlijke korte films: Stone, Hat, Ribbon and Rose van Eva Giolo, Barefoot Birthdays on Unbreakable Glass van Rebecca Jane Arthur, When Things Fall Apart van Katja Mater, Un Âne van het kunstenaarsduo Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat en The possibility of being sea van Maaike Neuville. Andrea Cinel is producent voor kunstencentrum nona. De film maakte eerder dit jaar deel uit van de Contour Biënnale voor Bewegend beeld in Mechelen. Op IFFR wordt yours vertoond in de Bright Future-competitie voor hedendaagse, originele speelfilmdebuten.

Opvallend

In het Limelight-programma van het Rotterdams festival staat Holly van Fien Troch geprogrammeerd. In die sectie krijgen de meest opvallende films uit het internationale festivalcircuit hun Nederlandse première. Holly opende na de wereldpremière in Venetië de 50ste editie van Film Fest Gent en loopt sedert 22 november in de Belgische bioscopen.

De korte animatiefilm Beautiful Men van Nicolas Keppens waarin drie kalende broers naar Istanbul reizen voor een haartransplantatie werd geselecteerd voor de Short & Mid-Length-programma van IFFR. Deze productie van Brecht Van Elslande voor Animal Tank kreeg een speciale vermelding van de jury na de wereldpremière op Film Fest Gent.

Vluchtelingen

Ook enkele internationale coproducties met Vlaamse inbreng worden in Rotterdam vertoond. Daaronder The Green Border van Agnieszka Holland die net als Holly in Venetië in première ging. Haar film kreeg de speciale prijs van de jury en gaat over de vluchtelingencrisis op de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Het is een indrukwekkende, hoofdzakelijk in zwart-wit gedraaide, brandend actuele film. Een der beste over de vluchtelingenproblematiek. Het Belgische Beluga Tree was coproducent en achter de schermen werkte heel wat Vlaams talent mee.

Het Antwerpse Associate Directors is dan weer coproducent bij The Waste Land een documentaire van Chris Teerlinck over het gelijknamige, baanbrekende gedicht van T.S. Eliot. In het Art-Directions-programma is O te zien, een live performance van jazzmuzikanten Naima Joris en Vitja Pauwels en filmmaker Jan Van IJken, die op Film Fest Gent te zien was in het VIDEODROOM-programma.

Beeldtaal

Tenslotte reikt IFFR de Robby Müller Award uit aan cinematograaf Grimm Vandekerckhove, bekend van zijn samenwerkingen met o.a. Bas Devos, Fien Troch en Stephan Streker. De Robby Müller Award gaat naar een iemand die met zijn oeuvre een eigenzinnige geloofwaardige en aangrijpende beeldtaal heeft ontwikkeld.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.