VAF steunt voor het eerst negen podcastprojecten

podcast stockfoto
Nieuws Podcast 13 jul 2022
In het kader van een nieuw ondersteuningsbeleid kende het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) 149.636 euro steun toe aan negen Vlaamse podcastprojecten. Zes projecten ontvangen ontwikkelingssteun, drie productiesteun.

De nieuwe beheersovereenkomst van het VAF/Mediafonds voorziet voor het eerst financiƫle steun aan podcasts. Van de Vlaamse regering kreeg het VAF daarvoor dit jaar een budget van 250.000 euro. Volgend jaar stijgt dat budget met 90.000 euro. Er werden in een eerste ronde 17 aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van bijna 280.000 euro. Uiteindelijk kregen negen beloftevolle podcastprojecten steun. Ontwikkelingssteun gaat naar:

  • Batavia (6 x 25'), productie Het Geluidshuis, regie Koen Brandt, scenario Koen Van deun
  • Kempendochter (5 x 25'), regie & scenario Goedele Vermaelen, Sigert De Jean, Annelies Van Hullebusch en Greet Verhaert
  • Kutmuziek (8 x 50'), productie De Pasja, regie en scenario Eline Adam
  • Momentopnames (6 x 15'), regie & scenario Jeroen Franssens
  • Night Flights (8 x 30'), productie Grietkin Deroo, regie & scenario Philippe Verkinderen
  • De Stem (8 x 20'), productie Fabrique Fantastique, regie Tom Van Gestel, scenario Marianne Op de Beeck & An De Gruyter.

Er is productiesteun voor:

  • De erfenis (6 x 50'), productie De Merode, regie & scenario Nele Eeckhout, Siona Houthuys & Mirke Kist
  • De Villa (6 x 25'), productie The Podcast Planet, regie & scenario Max-Lena Vanden Eynde
  • Wijzevrouw (6x 25'), productie vzw Sidhe, regie & scenario Eva De Groote

Ontwikkelingssteun is bestemd om een podcast uit te werken: onder meer voor research, scenario schrijven, haalbaarheidsonderzoek, locaties en stemmen zoeken, budget opstellen, partners en financiering zoeken. Productiesteun dient voor de cofinanciering van de productie. Productiesteun kan worden aangevraagd voor majoritair en minoritair Vlaamse projecten. Majoritair Vlaamse projecten krijgen voorrang wegens het beperkte budget. Ontwikkelingssteun kan enkel worden aangevraagd voor majoritair Vlaamse projecten.

Later op het jaar volgt een tweede ronde van steun voor podcastprojecten. Onder de beste zal 100.000 euro worden verdeeld.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

VAF