Screen Flanders investeert 2 miljoen euro in elf producties

Estonia Screen Flanders 2022
Nieuws 08 jun 2022
Zeven fictiereeksen, drie animatieprojecten en een speelfilm krijgen samen bijna twee miljoen euro financiële steun van Screen Flanders. Dankzij deze steun zullen meer dan 16,4 miljoen euro aan audiovisuele uitgaven worden gegenereerd in het Vlaamse Gewest, goed voor een financiële hefboom van 8,3 miljoen per geïnvesteerde euro.
Alter Ego NB© Alter Ego (NB)

Tot de lijst met ondersteunde producties behoren de animatieserie Quentin Blakes mooiste verhalen, het tweede seizoen van Ridder Muis, de internationale fictieseries De Shift, Estonia, Home is Where The Heart Is en Northern Lights plus de lange animatiefilm Het geheim van de meesjes. Ook de Vlaamse series Alter ego, Juliet en Untitled Dingie Project kunnen op de steun van het fonds rekenen. Net als de Nederlands-Vlaamse speelfilm Net als in de film.

Albert Jan van Rees regisseert Net als in de film waarin disco-meisje Annabel en new waver Sander tijdens een schoolmusical in de jaren 80 elkaars talent en dromen ontdekken. Maar hun ambities en gevoelens lopen niet altijd gelijk op. Hoe groter het succes, hoe moeilijker is het trouw te blijven aan jezelf en aan elkaar. De Vlaamse opnames vinden plaats in een school in Deurne en Prime Time is de Vlaamse coproducent.

Het geheim van de koolmeesjes NB© Het geheim van de meesjes (Screen Flanders)

Meesjes

Het geheim van de meesjes is een lange animatiefilm, geschreven door Antoine Lanciaux en Pierre-Luc Franjon en geregisseerd door Antoine Lanciaux. De tienjarige Lucie brengt een paar dagen vakantie door met haar moeder Caroline. Die is archeologe en is samen met haar goedlachse collega Pierrot betrokken bij opgravingen op het platteland. Lucie ontdekt dat haar moeder als kind eerder in de streek heeft gewoond en dat zij een geheim verbergt over haar familiegeschiedenis. Aangemoedigd in haar zoektocht door een koppel meesjes en andere viervoeters sleurt Lucie haar nieuwe vriend Yann mee in haar avonturen. De twee komen voor ongewone verrassingen te staan en zullen fantastische ontdekkingen doen. Een deel van de opnames vinden plaats in de Mechelse Beast Animation Studio. Beast Animation is de Vlaamse coproducent en Lumière Publishing zal de film bij ons verdelen.

Van Alter ego is voorlopig alleen maar geweten dat het een ambitieuze tv-serie met een topcast zal worden. Bart Vaessen en Steve De Wilde schreven het scenario en de regie is in handen van Mathieu Mortelmans die net Grond regisseerde en van de door Binti bekende Frederike Migom. De opnames gebeuren in Ravels, Antwerpen en A Team Productions produceert.


Vlaamse remake

In de dramaserie De shift volgen we de bevlogen verloskundige Ella, haar team en de patiënten van de kraamafdeling van het meest geavanceerde ziekenhuis van het land. Aanhoudend geld- en personeelsgebrek zet het team onder constante druk.


Hun professioneel en persoonlijk leven wordt dagelijks op de proef gesteld terwijl ze elke dag aan de wieg staan van een nieuw leven. De shift is een Vlaams-Nederlandse remake van de gelijknamige Deense serie waarvan het scenario werd geschreven door Lone Sherfig. Kim Van Kooten bewerkte de serie en speelt er ook een hoofdrol in naast o.a. Benja Bruijning, Gijs Naber en Koen De Bouw. Het originele Deense decor werd opnieuw opgebouwd in de Lites Studios in Vilvoorde. Joram Lürsen en Kadir Ferati Balci voeren de regie.

Estonia Screen Flanders 2022© Estonia (Screen Flanders)

Ramp

De historische serie Estonia brengt het relaas van de ramp met de cruiseferry MS Estonia in september 1994. De boot verging toen ze op weg was van Tallinn naar Stockholm en met haar 852 slachtoffers werd het de grootste scheepsramp uit de naoorlogse Europese geschiedenis. Vermoedelijk brak tijdens een storm een gedeelte van de boeg af en de ramp roept herinneringen op aan die met de Herald of Free Enterprise. Volgens sommigen botste de Estonia met een duikboot. Het Finse Fisher King produceert en de opnames vinden o.a. in de Lites Studios en op locatie in Antwerpen. Voor dit indrukwekkend project zal Lites Studios een nieuw en uniek kantelend onderwaterplatform ontwikkelen.

IJsland

Een Vlaams cameradepartement met camera- en lichtmateriaal zal in IJsland meewerken aan Home is Where The Heart Is. Nadat Gunnar de patriarch van de familie plots overlijdt en moeder Lóa aan kanker lijdt, moeten hun kinderen de droom van hun ouders verderzetten. Zij moeten beslissen wat er met het succesvolle whale watching bedrijf van Gunnar zal gebeuren. Beslissingen worden niet eensgezind genomen en oude wonden worden geopend. De serie is een productie van het IJslandse Polorama in coproductie met Lunanime en in een regie van Tinna Hrafnsdòttir.

Juliet NB© Juliet (Screen Flanders)

Juliet

Anke Blondé (Red Light) regisseert de tv-serie Juliet waarin rechercheur Juliet Dumon na de dood van haar vader Brussel verlaat en terugkeert naar De Haan. Daar gaat ze tijdelijk aan de slag bij de recherche en gaat op zoek naar een pleeggezin voor het tienernichtje Chloë. Terwijl ze zich op haar nieuwe baan stort, wordt ze geconfronteerd met ambigue gevoelens tegenover het moederschap maar groeit ze steeds dichter naar haar nichtje toe. Charlotte De Bruyne speelt de hoofdrol en de opnames hebben plaats in De Haan, Knokke, Nieuwpoort, Zeebrugge, Middelkerke, Oostende en Roeselare. Eyeworks Film & TV Drama produceert en de serie zal te zien zijn op de VRT, RTL en ZDF.

Vriendengroep

Tom Goris en Nele Vandael schreven het scenario van Untitled Dingie Project over een vriendengroep die de zomer doorbrengt aan de Belgische kust. Tom Goris zal de regie voeren van de serie die bestemd is voor Netflix en VRT. Opnames vinden plaats in Knokke-Heist. Duister, humoristisch, intiem zijn de drie trefwoorden waarmee de serie Northern Lights wordt omschreven. Ze vertelt het verhaal van twee rouwende onbekenden die mekaar kruisen op een regenachtige avond in Dublin. Hun verhaal is er een van hoop en veerkracht en die elementen zijn verweven met openbaringen, bekentenissen, geheimen en leugens. Hannah Quinn regisseert het door Stephen Jones geschreven scenario. Potemkino Port coproduceert met het Ierse Deadpan Pictures.

Quentin Blakes mooiste verhalen NB© Quentin Blakes mooiste verhalen (Screen Flanders)

Animatie

Ridder Muis, seizoen 2, is een komische animatieserie voor 4- tot 7-jarigen. Ze gaat over de vriendschap tussen twee meisjes: de bazige, betweterige Ridder Muis en de zachtmoedige Draak. Elke aflevering vertelt een verhaal met een vriendelijke hoek af en met een feministische twist. Marianne Op de Beeck en An De Gruyter schreven het scenario en Tom van Gestel regisseert.

Quentin Blake, vaste illustrator van Roald Dahl is, een wereldberoemde tekenaar en verteller. In Quentin Blakes mooiste verhalen worden er zes samengebracht. De Gentse studio Spicy Acom is de hoofd animatiestudio en de regie is in handen van Geert Bekers naar een scenario van Mark Evans. Aardman, bekend van o.a. Shaun The Sheep, Wallace and Gromit, Chicken Run, zorgt voor de internationale verkoop. VRT, BBC en France Télé zullen de serie uitzenden

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. Het is een initiatief van het Agentschap Innoveren & Ondernemen in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.