12 23 okt. '21

Twee prijzen voor Peter Monsaerts Offline in Spaanse Ourense

P18aci7i0cp512rh1ja5fnc6v1
26 nov. 2013

Peter Monsaert is in het Spaanse Ourense uitgeroepen tot Beste Regisseur. Zijn speelfilmdebuut Offline , die in 2012 in première ging op Film Fest Gent, ontving er tevens de Prijs van het Publiek. Dit alles gebeurde op de slotceremonie van het 18e Festival de Cine Internacional de Ourense (16-24 november). Eerder deze week mocht Monsaert in Brussel nog de Sabam Award voor Beste Vlaamse Film 2011/12 in ontvangst nemen.

'Ik ben bijzonder verheugd met deze twee prijzen,' verklaarde Peter Monsaert in een eerste reactie. 'Voor mij is dit de bevestiging van wat de Internationale Jury zelf ook aangeeft, dat ik een universele film heb gemaakt waarbij wars van culturele verschillen vooral de herkenbare menselijke emoties ons verbinden. Ik apprecieer dat de Jury de gevoeligheid en warmte benadrukt. De Publieksprijs onderstreept dit nog eens. Ik ben blij dat Offline internationaal zo mooi blijft scoren. Het stimuleert me nog meer om keihard te werken aan de opvolger waarmee ik mensen even hard wil raken als met deze film.'

De Internationale Jury had het in zijn rapport over de 'warme, menselijke benadering van een moeilijk en hard onderwerp. (...) Deze regisseur slaagt er in om een erg realistisch, aangrijpend verhaal te vertellen dat ondanks zijn geografische setting bijzonder universeel aanvoelt. Hij wordt er in bijgestaan door het doorleefde en realistische spel van de twee hoofdacteurs.'

Offline doet het relaas van Rudy Vandekerckhove, een nogal zonderlinge ex-gedetineerde die na zeven jaar achter de tralies zijn leven weer op de rails probeert te krijgen. Dat betekent voor Rudy o.a. zijn oude job als reparateur van wasmachines hernemen en zich verzoenen met de familie die hij destijds achterliet. Hoewel hij daarbij kan rekenen op de hulp van de gepensioneerde kapster Denise en zijn vriend Rachid, dreigt zijn duistere verleden hem opnieuw in te halen.

Met Offline maakte Monsaert die vroeger al actief was op het vlak van theater en video-installaties zijn debuut als filmregisseur. In de hoofdrollen zien we Anemone Valcke en Wim Willaert. Ruben Impens tekende voor de fotografie. De muziek is van Triggerfinger. De film is een productie van Annemie Degryse voor Lunanime en Victoria Deluxe. Bij ons is hij ondertussen beschikbaar op dvd (via Lumière) en VOD.

Het is niet de eerste keer dat Monsaert met Offline in de prijzen valt. Eerder deze week ontving hij nog de Sabam Award voor Beste Vlaamse Film 2011/12. Op de Nacht van de Ensors in Oostende ging de film dit jaar aan de haal met drie beeldjes, nl. deze voor Beste Scenario (Dominique Willaert, Tom Dupont en Monsaert), Beste Mannelijke Hoofdrol (Wim Willaert) en Beste Mannelijke Bijrol (Mourade Zeguendi). Internationaal sleepte hij prijzen weg op festivals in o.a. Amiens (FR), Aubagne (FR), Rouyn-Noranda (Can), Setúbal (PT), en Sint-Petersburg (Rus).

Offline kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.