Tim Mielants verfilmt Magdalena-verhaal

Tim mielants
Nieuws 19 apr 2023
In Ierland werkt Tim Mielants, bekend van onder meer De Patrick en Peaky Blinders, aan Small Things Like These. Het wordt een Dickensachtig verhaal waarin de hoofdrollen vertolkt worden door Cillian Murphy, Emily Watson en Ciáran Hinds. Ben Affleck en Matt Damon zetten financieel mee hun schouders onder dit ambitieuze project.

Small Things Like These, in het Nederlands verschenen als Dit soort kleinigheden, wordt een bewerking van de gelijknamige novelle van de bekende Ierse schrijfster Claire Keegan. Het verhaal speelt zich af tijdens de kerstdagen van 1985. Bij het ontrafelen van geheimen van een klooster wordt een vader geconfronteerd met enkele schokkende waarheden over zijn eigen leven. Keegan baseerde haar novelle op de geschiedenis van de Magdalena-wasserijen, instellingen die gerund werden door de katholieke kerk en de Ierse staat en waar tienduizenden zwangere meisjes werden uitgebuit. Over dat schandaal draaide Peter Mullan eerder zijn The Magdalena Sisters.

Carrière

Tim Mielants maakte internationaal carrière als regisseur van de tv-reeks Peaky Blinders dat in 2018 de BAFTA won voor beste Britse drama. Sindsdien wilde Cillian Murphy opnieuw graag samenwerken met Tim Mielants die ook verantwoordelijk is voor populaire reeksen als Legion en Terror. Onlangs was hij ook leading director bij de BBC-reeks The Responder met Martin Freeman. De Britse krant The Guardian plaatste The Responder op de vijfde plaats in haar top vijftig beste tv-reeksen van 2022.

Peaky Blinders
Cillian Murphy in Peaky Blinders

Bij ons debuteerde Mielants met De Patrick met Kevin Janssens in de hoofdrol. Op 27 september 2023 komt zijn tweede speelfilm WIL in de zalen. In de verfilming van de gelijknamige bestseller van Jeroen Olyslaegers worden de hoofdrollen vertolkt door Stef Aerts, Matteo Simoni en nieuwkomer Annelore Crollet. WIL brengt het verhaal van twee jonge hulpagenten en hun geliefde die proberen te overleven in een bezette stad, Antwerpen 1942.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.