09 20 okt. '24

Tim Mielants verfilmt WIL van Jeroen Olyslaegers

WIL still
Nieuws 11 mei 2022
Tot half juli is Tim Mielants onder meer in Antwerpen en in Polen bezig met het draaien van WIL naar de gelijknamige bestseller van Jeroen Olyslaegers. De hoofdrollen worden vertolkt door gevestigde waarden als Stef Aerts en Matteo Simoni. Naast hen staat aanstormend talent Annelore Crollet.

De psychologische roman WIL speelt zich af in Antwerpen. Het is oorlog en Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils probeert als hulpagent te overleven maar ziet zichzelf als een dichter in wording. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode steekt zijn nek uit voor de joden. Maar Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. WIL wordt beschouwd als het sluitstuk van Olyslaegers' trilogie over onze ontspoorde tijd en over de positie van het individu tegenover de gemeenschap. Voor het in acht talen vertaalde WIL kreeg Jeroen Olyslaegers tal van belangrijke literaire prijzen.

Gelukkig met talent

Over de verfilming zegt Olyslaegers: "Als auteur kan een mens alleen maar gelukkig worden van het artistiek en organisatorisch talent dat zich hier aandient. Van bij het begin heb ik gevoeld dat de inhoud van dit grote project even belangrijk is als de vorm. Dit zijn mensen die niet alleen een spannende film voor een breed publiek willen maken, maar op basis van het onderwerp geloven dat het noodzakelijk is om dit nu te doen."

Met zijn film wil Tim Mielants "onderzoeken of je in tijden van oorlog een goed mens kan zijn als je doet wat je moet doen om te overleven. Of geluk moet hebben om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan?"

WIL still 2© Charlie De Keersmaecker
WIL

Internationaal

Voor Tim Mielants is WIL zijn tweede film na De Patrick. Carl Joos, bekend van onder meer De Premier en Ritueel schreef het scenario gebaseerd op een boek dat door The Times gekwalificeerd werd als historische fictie op haar best.

Naast de al vernoemde acteurs leest de rest van de cast als een Wie is Wie in het Vlaamse acteursgild: Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans, Jan Decleir, Frieda Pittoors, Frank Vercruyssen, Ariane Van Vliet, Tine Van den Wyngaert, Sofie Decleir, Valentijn Dhaenens, Felix Meyer en Marc Lauwrys. Pierre Bokma en Karina Smulders komen uit Nederland, Dimitri Schaad en Pit Bukowski uit Duitsland en Szymon Wroblewski komt uit Polen.

WIL is een internationale coproductie in samenwerking met Nederland en Polen. In België sloegen Lecter Scripted Media, Menuetto en Minds Meet de handen in elkaar. WIL kreeg samen met Happening van Jan Verheyen meer dan 900.000 euro subsidie van het Vlaams Audiovisueel Fonds dankzij het relanceplan van de Vlaamse regering. Het VAF zelf wil met zogenaamde grote premies ook inzetten op prestigieuze producties. De film wordt in ons land verdeeld door Kinepolis Film Distribution en komt eind 2023 in de bioscopen. Nadien op Netflix.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?