09 20 okt. '24

'The Fruit Tree' krijgt wereldpremière in Venetië

The fruit tree
Nieuws 17 aug. 2022
Op de 79ste editie van het filmfestival van Venetië gaat The Fruit Tree van Isabelle Tollenaere in wereldpremière. Haar korte hybride film is geselecteerd voor de Orizzonti-competitie voor vernieuwende internationale kortfilms. Het festival van Venetië vindt plaats van 30 augustus tot 10 september 2022.

In The Fruit Tree dwaalt Sharleece in het gezelschap van haar dochter Alexis door een huis in California City. Samen maken ze plannen om het naar hun eigen smaak in te richten. Terwijl ze zich van kamer naar kamer begeven zien ze door een raam hoe kinderen zich spelend bezighouden in de desolate woestenij voor hun huis. Met het verloop van de tijd komen er herinneringen naar boven aan een fruitboom die in Los Angeles voor het raam stond.

Snijvlak

Deze intrigerende hybride kortfilm speelt zich af op het snijvlak van documentaire en fictie en is schatplichtig aan Victoria, de documentaire die Isabelle Tollenaere in 2019 draaide samen met Sofie Benoot en Liesbeth De Ceulaer. Beide films hebben een personage gemeenschappelijk en de setting is in hoofdzaak dezelfde. California City is gelegen in de Mojavewoestijn en de bedoeling van projectontwikkelaar en sociologieprofessor Nat Mendelsohn was om met die stad een soort tegenpool te vormen met Los Angeles. Er werden wegen en nutsvoorzieningen aangelegd maar het hele project verzandde en er wonen nu een tienduizend mensen. In de zeventig minuten durende Victoria worden enkele mensen geportretteerd en komen hun armoedige levensomstandigheden aan bod. Alleen het groene golfterrein vertoont tekens van leven.

Innoverend

Victoria werd in 2020 in het Forum-programma van de Berlinale vertoond en won er de Caligari Film prijs voor de meest innovatieve en inspirerende film. The Fruit Tree surft verder op deze kwaliteiten. Het scenario werd geschreven door Isabelle Tollenaere. Zij regisseerde ook en verzorgde de fotografie in samenwerking met Grimm Vandekerckhove. Hans Everaert en Bo De Group produceerden voor Menuetto, het productiehuis dat al films als La Civil en De Acht Bergen op zijn actief heeft.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?