12 23 okt. '21

The Broken Circle Breakdown wint Publieksprijs Filmfestival Tallinn

P18auu8qq0138t8gd44u2hng061
03 dec. 2013

The Broken Circle Breakdown heeft vannacht de Publieksprijs gewonnen van het 17e Black Nights Film Festival in Tallinn, de hoofdstad van Estland (15 november-1 december). Hiermee heeft de film zijn 40e onderscheiding op zak, waaronder al acht Publieksprijzen.

The Broken Circle Breakdown keert uit Estland terug met de Publieksprijs ter waarde van € 2.000. Het Tallinn Black Nights Film Festival is een van de grootste filmfestivals in Noord-Europa en bestaat naast de hoofdcompetitie uit de drie nevenfestivals Animated Dreams, Just Film en Sleepwalkers, aangevuld met een resem industry events. Het Festival streeft ernaar om een uitgebreide selectie wereldcinema te presenteren in al zijn diversiteit, met een sterke nadruk op Europese film. Gemiddeld worden zo'n 250 speelfilms en documentaires vertoond, aangevuld met het kortfilmprogramma stijgt dat aantal naar zo'n 500 vertoonde films uit 60 verschillende landen. Het programma weet jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers naar Tallinn te lokken.

The Broken Circle Breakdown werd geschreven door Felix van Groeningen en Carl Joos, gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. In de hoofdrollen zien we Veerle Baetens, Johan Heldenbergh en Nell Cattrysse. Ruben Impens stond achter de camera terwijl Nico Leunen de montage voor zijn rekening nam. De bluegrass soundtrack van de film is van de hand van The Broken Circle Breakdown Band o.l.v. Bjorn Eriksson. Dirk Impens van het Gentse productiehuis Menuet produceerde de film.

Van Groeningens vierde speelfilm ging in wereldpremière op het 39e Film Fest Gent in 2012. Zijn internationale carrière ging van start op het Internationaal Filmfestival van Berlijn waar hij meteen in de prijzen viel: de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label. Ook bij de volgende belangrijke selectie, op het Tribeca Film Festival in New York, was het prijs: Beste Scenario en Beste Actrice. Ondertussen staan er 40 onderscheidingen op het palmares van The Broken Circle Breakdown, waarvan acht publieksprijzen die de film onder meer won tijdens CPH:PIX, het Noorse Haugesund International Film Festival en recent nog het Europees Filmfestival van Sevilla en het Key West Film Festival in Florida.

Daarnaast is de film ook aan een internationale bioscoopcarrière begonnen met als voorlopig hoogtepunt Frankrijk. Daar overschreed de film, die er als Alabama Monroe gereleased werd, ondertussen de kaap van 200.000 bezoekers. Dit kroont hem meteen tot meest succesvolle recente Vlaamse filmrelease in Frankrijk. Bij ons lokte The Broken Circle Breakdown ook bijna 400.000 bezoekers naar de bioscoop, en is de film ondertussen uit op Blu-ray and dvd (via Lumière), en te bekijken via VOD.

De film is verder ook de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Op Europees vlak is hij genomineerd voor zes European Film Awards (Beste Film; Beste Regisseur; Beste Scenario; Beste Acteur; Beste Actrice; Prijs van het Publiek) en voor de LUX Prijs van het Europees Parlement. De European Film Awards worden uitgereikt op zaterdag 7 december; de LUX Prijs op woensdag 11 december.

The Broken Circle Breakdown kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.