09 20 okt. '24

Studio Ghibli-film 'The Boy and the Heron’ sluit 50ste editie af

The Boy and the Heron still 1
Nieuws 30 aug. 2023
Ben je klaar om ontroerd en betoverd te worden? De slotfilm van de jubileumeditie van Film Fest Gent is de lang geanticipeerde nieuwe titel van Studio Ghibli (Princess Mononoke, The Red Turtle)! Bovendien werd de film gemaakt door niemand minder dan Japanse animegrootmeester Hayao Miyazaki, de man achter geliefde animatiefilms als My Neighbor Totoro en Spirited Away. The Boy and the Heron is in Japan als een matuur, complex meesterwerk onthaald. Voor het eerst maakt Film Fest Gent de officiële prijsuitreiking voorafgaand aan de slotfilm en de feestelijke receptie nadien toegankelijk voor het publiek.

We zijn heel blij dat we onze feestelijke jubileumeditie op 20 oktober, de dag voor de World Soundtrack Awards, kunnen afsluiten met The Boy and the Heron, de nieuwste en wellicht laatste film van Oscarwinnaar Hayao Miyazaki, medeoprichter en drijvende kracht achter de invloedrijke animatiestudio Studio Ghibli. Ghibli is sinds de jaren ‘80 een wereldwijd fenomeen met onvergetelijke films als My Neighbor Totoro, Grave of the Fireflies, Princess Mononoke, Spirited Away, Howl’s Moving Castle en The Tale of The Princess Kaguya.

The wind rises© The Wind Rises

Synopsis

The Boy and the Heron is Miyazaki’s eerste film sinds het Oscargenomineerde The Wind Rises en is opnieuw een autobiografisch geïnspireerd, complex en fantasierijk epos. Mahito, een jongen die verlangt naar zijn moeder, stapt in een wereld die gedeeld wordt door zowel de levenden als de doden. In deze wereld, vervaagt de dood en herrijst het leven in een nieuwe gedaante. The Boy and the Heron is een semi-autobiografische fantasie die het leven, de dood en creatie verkent, als een eerbetoon aan vriendschap, uitgedacht door Hayao Miyazaki.

Met oeverloos gedetailleerde achtergronden, bloedmooie composities, magische elementen en jonge personages op zelfontdekking is The Boy and the Heron door en door een Miyazaki-film. De regisseur deed ook nu een beroep op zijn vaste medewerkers. De muziek is van de hand van Joe Hisaishi, terwijl Atsushi Okui instond voor de anime-fotografie.

Paradiso Filmed Entertainment brengt The Boy and the Heron uit in de Belgische zalen op 1 november 2023.

Slotfilm toegankelijk voor publiek

Daar waar de officiële slotfilmceremonie en receptie in het verleden enkel voor genodigden waren, kiest Film Fest Gent er in zijn jubileumjaar voor om het feestelijke moment ook open te stellen voor het publiek.

Marijke foto Bas Bogaerts
“Een slotceremonie waar regisseurs prijzen in ontvangst mogen nemen uit handen van onze Internationale Jury is vaak een emotioneel en veelbetekenend moment voor een filmmaker of diens film. Dat we het publiek daar in ons feestjaar getuige van willen laten zijn en daar mee willen laten op klinken nadien, getuigt van onze ambitie om de collectieve beleving van cinema in alles wat we doen voorop te zetten en zoveel mogelijk betekenisvolle ontmoetingsmomenten tussen de filmmakers, de sector én ook het publiek willen laten plaatsvinden.”
Marijke Vandebuerie Algemeen directeur Film Fest Gent

Koop tickets

Sluit de 50ste editie van Film Fest Gent af in stijl. Je kan tickets kopen voor de slotfilm (15 euro) of de slotfilm met awardceremonie en receptie achteraf (50 euro).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?