09 20 okt. '24

‘Holly’ van Fien Troch opent 50ste editie Film Fest Gent

Holly still
Nieuws 22 aug. 2023
Holly, Fien Trochs vijfde langspeelfilm, is de officiële openingsfilm van onze feestelijke 50ste editie en zal de aftrap geven op dinsdag 10 oktober. De film is een intrigerend portret van een vijftienjarig meisje genaamd Holly. Nadat ze een dodelijke schoolbrand lijkt te hebben voorspeld, zijn alle ogen op haar gericht. Holly maakt ook deel uit van de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië.

Zeven jaar nadat ze er met het internationaal bejubelde Home de Publieksprijs en de Georges Delerue Award voor Beste Muziek won, keert regisseur Fien Troch terug. Met haar nieuwste film, Holly, zal ze de jubileumeditie van het festival openen. Dat FFG voor het derde jaar op rij - na La Civil en Close - kiest voor een openingsfilm van eigen bodem geeft blijk van de hoogstaande artistieke kwaliteiten van de hedendaagse Belgische cinema, die ook internationaal aan waarde wint.

Wim De Witte c Bas Bogaerts
“Wat een weelde! Vlaamse films bevestigen keer op keer de sterker wordende reputatie - zowel nationaal als internationaal. We zijn als Film Fest Gent dankbaar om andermaal met een unieke film van internationaal niveau ons festival te kunnen openen. Bovendien is de keuze voor ‘Holly’ als openingsfilm voor onze jubileumeditie een logisch vervolg van het prachtige parcours dat Fien Troch in Gent heeft afgelegd. Van het selecteren van twee van haar eerste kortfilms, haar langspeeldebuut ‘Een ander zijn geluk’ en opvolgers ‘Unspoken’ en ‘Kid’ tot de triomftocht van ‘Home’ in onze competitie; Fien Troch heeft met haar werk een mooie weg afgelegd op FFG. Dat net zo’n talent onze 50ste editie zal openen, is het grootste cadeau dat we elkaar konden geven.”
Wim De Witte Programmadirecteur Film Fest Gent

In Holly wordt nog maar eens duidelijk dat Fien Troch een van de unieke filmstemmen is in Vlaanderen die ook ver daarbuiten erkend wordt. Home bezorgde Troch de prijs voor beste regie in de Orrizonti-sectie in Venetië en Holly strijdt aan het Lido binnenkort mee voor de Gouden Leeuw. In haar intuïtieve, sensitieve stijl brengt ze met Holly een fascinerend verhaal over een vijftienjarig meisje dat in een maalstroom terechtkomt wanneer ze een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben. Plots zijn alle ogen op haar gericht en probeert een gebroken gemeenschap troost en hoop te vinden bij haar.

Nieuwkomer Cathalina Geeraerts torst het gewicht van het hoofdpersonage op fenomenale wijze op haar schouders en wordt daarin bijgestaan door o.a. Felix Heremans en Greet Verstraete. Troch kon voor haar vijfde langspeelfilm opnieuw rekenen op Frank van den Eeden (Home, Close) voor de fotografie en Nico Leunen (Home, De Acht Bergen) voor de montage. Voor de muziek werkte de regisseur terug samen met Johnny Jewel (Drive, Lost River, Home), de man achter het platenlabel Italians do it better en de band Desire die met z’n intrigerende score bijdraagt aan de indringende sfeer van de film.

Portret Fien Troch Sofie Geysens
“Geselecteerd worden voor de Officiële Competitie van Venetië was al fantastisch nieuws, maar om dan ook nog de eer te hebben om met ‘Holly’ Film Fest Gent te mogen aftrappen, is ongelofelijk. Het festival heeft ons altijd warm verwelkomd met mijn vorige films en ik ben ontzettend blij dat we met deze film de 50ste editie zullen openen. We gaan er zeker een groot feest van maken.”
Fien Troch Regisseur

Holly is een productie van Antonino Lombardo voor Prime Time en Elisa Heene voor Mirage in coproductie met Les Films du Fleuve, Tarantula, Topkapi, Tabiki en Agat Films.

Distributeur Cinéart brengt de film in de Belgische zalen op 22 november 2023.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?