Stem op FFG mee voor LUX Audience Award 2024

LUX 1
Nieuws Tips 05 okt 2023
Omdat vier van de vijf genomineerden voor de LUX Audience Award 2024 worden vertoond op de 50ste editie van Film Fest Gent kan je, naast het kiezen voor de eigen North Sea Porth publieksprijs, ook je stem uitbrengen voor een Europese filmprijs. De “Gentse” genomineerden zijn: 20 000 especies de abejas, Fallen Leaves, Smoke Sauna Sisterhood en Der Lehrerzimmer. Sur L’Adamant is de eerder vertoonde vijfde genomineerde.

De LUX-publieksprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europese Parlement en de European Film Academy in samenwerking met de Europese commissie en de vertonersketen Europa Cinemas. Dit jaar ging de prijs naar Close van Lukas Dhont. Bedoeling van de prijs is de aandacht vestigen op de Europese filmkunst in het algemeen en in het bijzonder op films over maatschappelijke, politieke en culturele thema’s. De vijf genomineerde films werden gekozen door een panel van Europese filmexperten.

20.000 especies de abejas

Estibaliz Urresola Solaguren

Deze Spaanse debuutfilm over gender en identiteit speelt zich af in Baskenland. De achtjarige Aitor gaat met zijn moeder op bezoek bij zijn grootmoeder en daar duiken diverse conflicten op. Aitor, gemeenzaam Coco genoemd, voelt zich niet langer thuis in zijn lichaam en zijn moeder heeft haar eigen problemen. Vooral met haar moeder en de erfenis van haar vader. Alleen een familiale bijenkwekerij lijkt een oase van rust. Die brengt aanvaarding en verdraagzaamheid, want als er 20 000 soorten bijen zijn, moet er toch ook ruimte zijn voor verschillende soorten mensen? Sofia Otero werd voor haar rol als Aitor op de Berlinale bekroond met een Zilveren Beer.

Fallen Leaves

Aki Kaurismäki

De twintigste speelfilm van Kaurismäki speelt zich af in een karoakebar in Helsinki waar twee verloren zielen elkaar ontmoeten. Ze zijn op zoek naar wat geluk maar het leven zelf zorgt daarbij voor heel wat obstakels. “Verlangen naar liefde, solidariteit, hoop, wederzijds respect, natuur en alles wat leeft en dood is, zijn thema’s die de mensheid, te midden van zinloze en criminele oorlogen, wellicht een toekomstperspectief bieden”, zegt de regisseur over zijn jongste film waarin hij “met zijn te kleine hoed zijn filmgoden Bresson, Ozu en Chaplin groet maar voor het overige volledig zelf verantwoordelijk is voor het catastrofale mislukken van zijn film”.

Smoke Sauna Sisterhood

Anna Hints

Een van de sterke vrouwenverhalen die als een rode draad in het programma van de vijftigste editie van FFG verweven zit. In een tot immaterieel cultureel erfgoed uitgeroepen Etse rooksauna vertellen vrouwen over hun ervaringen met alle aspecten van een patriarchale maatschappij. Open en bloot, zonder bodyshaming, met humor, verbazing, ergernis, bitterheid maar ook met een helende zusterlijke verbondenheid. Een indrukwekkende hybride documentaire over de kracht van zuiverende rituelen.

Das Lehrerzimmer

Ilker Çatak

De idealistische Carla Nowak, lerares wiskunde en lichamelijke opvoeding komt te midden van een storm terecht als ze zich inlaat met een onderzoek naar een vermeende diefstal door een van haar leerlingen. Hoe meer ze haar best doet om de regels te volgen, des te meer dreigt ze te kapseizen. Met een vat vol actuele thema’s brengt Ilker Çatak een van de spannendste en meest claustrofobische thrillers van het jaar en via de school oogt hij ook naar de maatschappij.

Sur L’Adamant

Nicolas Philibert

De vijfde genomineerde film is Sur L’Adamant van Nicolas Philibert. Hij neemt ons mee naar een uniek dagcentrum in Parijs waar volwassenen met psychische aandoeningen terechtkunnen om even op adem te komen en waar ze hun kunstzinnige talenten kunnen ontplooien. Plaats van de actie: de op de Seine gelegen boot L’Adamant. Deze prachtige documentaire die zich afzet tegen de ontmenselijking van de psychiatrie won eerder dit jaar de Gouden Beer op de Berlinale.

Stemmen

Deze vijf genomineerde films worden ondertiteld in de 24 officiële talen van de Europese Unie (EU) en vertoond in alle EU-landen. Je kan mee de winnaar van de LUX-publieksprijs bepalen door tot maart 2024 je stem uit te brengen. Bij de uiteindelijke toekenning van de winnaar tellen de stemmen van het publiek voor 50 procent. De andere helft komt van de leden van het Europese parlement. De LUX publieksprijs werd in 2007 door het Europese Parlement in het leven geroepen, en werd in 2020 samengevoegd met de People’s Choice Award van de European Film Academy. De uitreiking ervan, in de loop van maart 2024, gebeurt in het Europese parlement.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.