09 20 okt. '24

Staande ovatie voor opening Filmfestival

06 okt. 2004
De emotionele en feestelijke opening van het 31ste Filmfestival Gent met het aangrijpende "Omagh" zal velen nog lang geheugen. Zowel regisseur Pete Travis als de "echte" Michael Gallagher en dochter Catherina kregen van 2500 genodigden een minutenlange staande ovatie.

"Omagh" is gebaseerd op de bomaanslag die het REAL IRA op 15 augustus 1998 in het gelijknamige Noord-Ierse stadje pleegde. Michael Gallagher, die bij de aanslag een zoon verloor, verzamelde nadien de familieleden van de slachtoffers en samen dwongen zij de overheid tot het instellen van een onderzoek over de omstandigheden en de daders van de aanslag. Zij gingen verder dan de terreur, lieten er zich niet door intimideren. Zo werd de aangrijpende film een teken van hoop. Precies dat beklemtoonde ook Michael Gallagher toen hij na de film werd geïnterviewd.<?xml:namespace prefix = o ns = 'urn:schemas-microsoft-com:office:office' />

Uit de talloze reacties op de receptie bleek dat het festivalteam door voor "Omagh" te kiezen "een moedige", "een verantwoorde", "een echt filmische" keuze had gemaakt. Sommigen hadden het zelfs over een "statement" van het festival in verband met een hedendaagse maatschappelijke realiteit. Hoe ook, het Filmfestival Gent staat met "Omagh" stevig geprofileerd op de festivalkaart.

Het is inmiddels eveneens uitgegroeid tot een discussieforum over de Vlaamse filmpolitiek. De op het festival voorgestelde nieuwe beleidsvoorstellen van Bert Anciaux, de minister van Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap, vielen niet in dovemansoren. Met bevlogen discussies en stevige krantenartikels als gevolg.

Een en ander mist zijn weerslag niet op de ticketverkoop. Ook via internet boeken kan. Er waren er al tweeduizend voor u. Klik: www.filmfestival.be

De 31ste editie van het Filmfestival Gent vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober en staat in teken van de Zuid-Afrikaanse cinema. Het volledige programma van het filmfestival is online te raadplegen op de filmfestivalwebsite (www.filmfestival.be) of in de gratis Focus Knack Special programmagids.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?