09 20 okt. '24

Shore wint twee World Soundtrack Awards

19 okt. 2002
Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring beste soundtrack van het voorbije jaar
<?xml:namespace prefix = o ns = 'urn:schemas-microsoft-com:office:office' />

Howard Shore’s score voor het eerste deel van Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring viel vanavond tweemaal in de prijzen tijdens de tweede uitreiking van de World Soundtrack Awards. De score werd door zowel de meer dan 180 leden van de World Soundtrack Academy als door filmmuziekfans van over de hele wereld verkozen als de beste soundtrack van het voorbije jaar.

Howard Shore kreeg de World Soundtrack Award voor Beste Originele Soundtrack van het Jaar en de Public Choice Award. Andere prijzen gingen naar Patrick Doyle (World Soundtrack Award voor Componist van het Jaar, voor Gosford Park), Randy Newman (World Soundtrack Award voor Beste voor een film geschreven Song, voor Monsters Inc.), en Klaus Badelt (World Soundtrack Award voor Ontdekking van het Jaar, voor Time Machine). De World Soundtrack Lifetime Achievement Award ging tenslotte naar de legendarische muziekproducent en componist Sir George Martin.

Tenslotte organiseerde het Filmfestival Gent voor het eerst dit jaar een competitie voor jonge Belgische componisten. Opdracht was het componeren van een muziekstuk ter begeleiding van de festivalgeneriek. Winnaar werd Alex Otterlei uit Antwerpen.

De avond werd afgerond door het Fenton-Delerue: A Film Music Celebration concert met het Nationaal Orkest van België. Dit gebeurde in aanwezigheid van o.a. Jeanne Moreau, Ken Loach, Willeke Van Amelrooy, e.v.a.

De Britse filmcomponist George Fenton (°1950) is vooral gekend van zijn muziekscores voor films van Ken Loach (Dangerous Liaisons, Anna And The King, You’ve Got Mail). Tijdens het concert in Gent dirigeerde hij zijn meest romantische muziek.

Dit jaar is het precies 10 jaar geleden dat de Franse filmcomponist Georges Delerue overleed. Delerue, die o.a. bekend is voor zijn samenwerking met François Truffaut (Jules et Jim, La nuit américaine, Vivement Dimanche) of van films als Platoon en Mira. Het eerbetoon waaraan componisten als Jean-Claude Petit en Dirk Brossé actief deelnamen, vormde de apotheose van een filmhommage tijdens het festival met de creatieve samenwerking tussen Truffaut en Delerue als onderwerp.

Public Choice Award: Lord Of The Rings (by Howard Shore)

Discovery of the Year: Klaus Badelt (Time Machine)

Best Original Song written for a Film 'If I didn't have you' by Randy Newman (Monsters Inc)

Composer of the Year: Patrick Doyle (Gosford Park)

Best Original Soundtrack of the Year: Lord Of The Rings (by Howard Shore)

Lifetime Achievement Award: Sir George Martin

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?