10 21 okt. '23

Screen Flanders steunt drie Vlaamse filmdebuten

P1adv9gfe3hqb1mpl1qhat5h13no1
16 mrt. 2016

De langspeelfilmdebuten, ‘Tonic Immobility’, ‘Zagros’ en ‘Allemaal Familie’ van respectievelijk Nathalie Teirlinck, Sahim Omar Kalifa en Dries Vos behoren tot de vijf audiovisuele producties waarin Screen Flanders in totaal een miljoen euro investeert. De door de Vlaamse overheid toegekende steun gaat naar producties die een deel van hun budget in het Vlaamse gewest investeren. Voor elke euro steun moet hier minstens 1 euro aan audiovisuele uitgaven worden besteed.

Naast vernoemde projecten gaat er ook steun naar de in Vlaanderen gedraaide satirische sciencefictionfilm ‘Iron Sky: The Coming Race’ van de Finse regisseur Timo Vuorensola. Het vervolg op de succesvolle BBC reeks ‘The Missing’ is de tweede internationale coproductie die op de steun van Screen Flanders mag rekenen. De vijf projecten samen zijn goed voor 5,4 miljoen euro aan audiovisuele uitgaven in het Vlaamse Gewest. Daarnaast zijn er tal van niet audiovisueel gerelateerde uitgaven zoals horeca, financiële kosten en vervoerskosten die eveneens in Vlaanderen gebeuren. Per project varieert de Screen Flanders investering tussen de €60.000 en €375.000.

Tonic Immobility’, een begrip dat de houding omschrijft van bedreigde dieren, gaat over Alice, een escort die na de dood van haar ex gedwongen wordt om voor haar zesjarig zoontje te zorgen. Ze wordt geconfronteerd met de leegheid van haar bestaan. Nathalie Teirlinck was na het draaien van bekroonde kortfilms als ‘Venus vs. Me’ actief in het theater waar ze zowel schreef als regisseerde. 'Tonic Immobility' won eerder dit jaar op CineMart, de co-productiemarkt van International Film Festival Rotterdam (IFFR), de Eurimages Co-Production Development Award.

Zagros’ het titelpersonage uit de gelijknamige film van Sahim Omar Kalifa, is een herder die samen met zijn vrouw leeft in de Koerdische bergen. Als zijn vrouw van overspel wordt beticht vlucht ze samen met haar kind naar België. Sahim Omar Kalifa draaide al vijf kortfilms die internationaal tientallen prijzen wonnen.

Voor Dries Vos, bekend als regisseur van de ‘Biker Boys’ is ‘Allemaal Familie’ zijn debuut als langspeelfilmregisseur. ‘Allemaal Familie’ is een remake van de Nederlandse romcom ‘Alles is familie’ en wordt in de markt gezet als een ‘romantische komedie met een bite’.

De Screen Flanders maatregel valt onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie, Philippe Muyters, in samenspraak met de Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.