09 20 okt. '24

Screen Flanders investeert bijna 2,5 miljoen euro in 15 producties

De Twaalf - still
Nieuws 25 jan. 2022
De bijna 2,5 miljoen euro die Screen Flanders investeert in zeven speelfilms en acht series zullen meer dan 20,6 miljoen euro aan audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest. Dankzij een extra budget van bijna 1 miljoen euro ter ondersteuning van de Vlaamse audiovisuele sector krijgen vijftien producties een bijkomende financiële injectie.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. Zeven speelfilms genieten van dat voordeel: Holy Rosita, Noise, Skunk en WIL met daarnaast de animatiefilms Allah n’est pas obligé, Le parfum d’Irak, Vos en Haas redden het bos en De Smurfen.

Seizoen 2 van De Twaalf is de meest opvallende titel onder de series. Daarnaast zijn er nog vier fictieseries: Exen, Fair Trade 2 – De weg terug, Zonder Afspraak en de internationale coproductie The Swarm. Ook de documentaireseries Draw for Change! en Mobutu kunnen op financiële steun rekenen.

Holy Rosita

Wannes Destoop bekend van Albatros en Badpakje 46 draait met Holy Rosita zijn eerste speelfilm. Rosita is een spontane vrouw met een licht verstandelijke beperking en een vurige kinderwens. Magda, haar steun en toeverlaat, gelooft evenwel niet dat Rosita in staat is om een goede moeder te zijn. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze dit te verbergen voor de buitenwereld. Het scenario werd geschreven voor Wannes Destoop, Janne Desmet en Tom Dupont. Holy Rosita is een productie van De Wereldvrede in coproductie met Halal Productions uit Nederland.

Noise

Steffen Geypens zal in de provincie Antwerpen Noise draaien. De film gaat over een op “likes” beluste influencer, tevens jonge vader, die een duister geheim ontdekt in het verleden van zijn dementerende vader. Een diepgaand onderzoek moet de verschrikkelijke waarheid aan de oppervlakte brengen maar de man raakt door slaapgebrek steeds verder verstrikt in het heden, in het verleden en in zijn eigen psyché. Robin Kerremans, Hasse Steenssens schreven samen met Steffen Geypens het scenario voor een film waarin de hoofdrol zal worden vertolkt door Ward Kerremans, bekend van Grond en Glad IJs. Noise is een productie van het Vlaamse Lompvis en Caviar Antwerp.

Skunk

Skunk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon. Het hoofdpersonage Liam is een verwaarloosde tiener in een gezin waar alcohol, geweld en seks de hoofdrol spelen. Koen Mortier voert de regie en doet opnieuw een beroep op Nicolas Karakatsanis voor het camerawerk. De cast bestaat uit onder andere Thibaud Dooms, Natali Broods, Dirk Roofthooft, Sarah Vandeursen en Colin van Eeckhoudt. Het Vlaamse Czar Film & TV produceert in een coproductie met het Nederlandse Baldr Film.

WIL

Tim Mielants die zowel de speelfilm De Patrick als de series Legion en The Terror op zijn actief heeft, zal de bestseller WIL van Jeroen Olyslaegers verfilmen. Daarin wordt hulpagent Wilfried Wils opgevoerd die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog heen en weer wordt geslingerd tussen de Duitse bezetter en het verzet. De hoofdrollen zijn voor Stef Aerts en voor Matteo Simoni. De Vlaamse productiehuizen, Lecter Scripted Media, Menuetto en Mind Meets slaan de handen in elkaar met Les Films du Fleuve en Topkapi films.

Allah n'est pas obligé

Gewapend met vier woordenboeken en veel ironie vertelt de Guineese weesjongen Birahima hoe hij betrokken geraakt bij een stammenoorlog wanneer hij zijn tante in Liberia wil opzoeken. Deze lange animatiefilm met Allah n’est pas obligé als titel is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ahmadou Kourouma en wordt geregisseerd door Zaven Najjar. Een deel van de animatie gebeurt in de Vlaamse animatiestudio LumièreStudio. De film is een productie van het Franse Special Touch Studios en Lunanime treedt op als coproducent.

Le parfum d'Irak

Met de nodige gevoeligheid vertelt de Frans-Iraakse journalist Feurat Alani in Le parfum d’Irak over zijn Irak dat zoveel meer is dan het Irak dat we kennen van de tv-journaals en waar naast de grote verhalen er ook kleine bestaan. Het scenario van deze animatiefilm is gebaseerd op de 1000 tweets die de journalist op Twitter postte in de zomer van 2016. Ze verschenen ook al als grafische roman. Net zoals Allah n’est pas obligé zal deze film gedeeltelijk in de LumièreStudio worden geanimeerd. Léonard Cohen voert de regie in een productie van het Franse Nova Production en Miyu Production. Lunanime is coproducent.

Vos en Haas redden het bos

Mascha Halberstad maakte al eerder een Vos en Haas-film gebaseerd op de gelijknamige populaire kinderboekenreeks van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing. Ze regisseert nu Vos en Haas redden het bos waarin de hoofdpersonages plots merken dat er een groot meer is ontstaan in het bos. Als bovendien hun vriend Uil verdwenen lijkt, vermoeden ze dat beide gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn. Ze moeten Uil zoeken en ook het bos redden van het water. Fabie Hulsebos schreef het scenario en Walking The Dog verzorgt na Where is Anne Frank? een deel van de animatie. De Mechelse animatiestudio is tevens coproducent.

Fictieseries

De populaire en veel aan het buitenland verkochte tv-serie De Twaalf krijgt een tweede seizoen. Daar komt de zogenaamde Assepoestermoord aan bod. Beklaagden zijn Anton en zijn dochter Julie. Marianne, partner van Anton en de stiefmoeder van Julie is het slachtoffer. Volgens het parket hebben Anton en Julie de moord gepleegd maar Julie beweert dat ze alleen handelde. Daar hecht het parket geen geloof aan en Julie wordt ervan verdacht haar vader te beschermen. Kaat Beels die al Clan, Tabula Rasa en Beau Séjour op haar palmares heeft, zal de regie voeren in een serie die geschreven werd door Roel Mondelaers en Nele Meirhaeghe. Er zal in Antwerpen en in Gent op locatie worden gedraaid en ook in de NEP Belgium Studios in Londerzeel. De VRT zal deze Eyeworks Film & TV Drama productie uitzenden.

Exen

Bart Hollanders, onlangs te zien in Dealer van Jeroen Perceval zal als Gilles de hoofdrol spelen in Exen van Pieter Van Hees. Gilles heeft op zijn trouwfeest vier exen uitgenodigd en dat zorgt voor spanningen met zijn verloofde Yasmine. Bert Van Dael, Gitte Nuyens en Joost Vandecasteele schreven samen het scenario. Het jonge productiehuis Wilder Content is aan zet en DPG Media, Telenet en Streamz zijn de distributiepartners.

Fair Trade 2 – De weg terug

In de cast van het tweede seizoen van Fair Trade komen de namen voor van Ella June Henrard, Peter Van den Begin, Jeroen Perceval, Manou Kersting en Sven De Ridder. Ze worden geregisseerd door Marc Punt die ook het scenario schreef. Bij de federale politie wordt Robin De Rover verbannen naar de Cel Agressie. Ze zoekt opnieuw contact met Patrick “de Pater” Paternoster om de moordenaar van haar vroegere chef Wally Wilson te vinden maar die heeft een eigen agenda. En dan duikt Bob “Martino” Martens terug op. Er wordt gedraaid in de regio Antwerpen, de Kempen en Gent. Independent Productions produceert en de serie zal te zien zijn op VTM en via Streamz.

Zonder Afspraak

Op de VRT zal men dan weer kunnen kijken naar Zonder Afspraak waar men kennis zal maken met een Gents gezin van Turks-Algerijnse afkomst. De harmonie in dit gezin wordt ernstig op de proef gesteld als vader Aziz zijn plaats in het kapsalon wil inruilen voor zijn droom om muzikant te worden. Yahya Terryn zal de serie regisseren waarin de hoofdrollen worden vertolkt door Ali Can Unal, Souad Boukhatem, Nabil Mallat en Tom Vermeir.

The Swarm

Voor de onderwateropnames van The Swarm zakt het Duitse productieteam af naar de Vlaamse LITES studios. De internationale serie confronteert de kijker met de impact van de mens op de natuur en zijn omgeving en is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Frank Schätzing. In deze ecothriller neemt een ongekende kracht uit de diepte bezit van oceaanwezens en gebruikt ze als een vijandige gastheer om de oorlog te verklaren aan de mensheid. Luke Watson en Barbara Eder voeren de regie over onder meer Cécile de France, Alexander Karim en Joshua Odjick.

Animatieseries

In de zesdelige Draw for Change! Nemen vrouwelijke cartoonisten ons via hun tekeningen mee op reis in hun wereld. We maken kennis met hun thuisland en met de uitdagingen waarvoor het staat. Elke aflevering belicht één cartooniste en wordt geregisseerd door iemand die een directe band heeft met het onderwerp en het land. Onder hen Karen Vazguez Guadarrama, Laura Nix, Sama Pana, Anna Moiseenko. Clin d’oeil films produceert en de reeks wordt onder meer op de VRT vertoond. Er komt nog een tweede seizoen over het blauwe volkje dat door Peyo de wereld veroverde. De smurfen beleven opnieuw tal van dolle avonturen in het Smurfendorp en VRT/Ketnet is coproducent van de reeks.

Mobutu

Het Vlaamse productiehuis Panenka is bezig met Mobutu, een vierdelig portret van Joseph-Désiré Mobutu, een dictator zoals Afrika er zelden een gekend heeft. Hij bleef tweeëndertig jaar aan de macht in Congo en pendelde tussen een Westers neokoloniaal beleid en een drang naar Afrikaanse “authenticiteit”. Het wordt een reeks vol getuigenissen waarvan sommige voor het eerst op beeld worden vastgelegd. De serie, van de hand van Joost Vandensande, Salomé Ysebaert en Wendy Bashi, wordt geregisseerd door Guillaume Graux. VRT/Canvas zal de reeks uitzenden.

Op de kaart zetten

Via Screen Flanders kunnen Belgische (co)producenten tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten vragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest. De steunbedragen variëren tussen 40.000 euro en 350.000 euro per project. De economische hefboom per geïnvesteerde euro bedraagt 8,4 en door Screen Flanders wordt Vlaanderen blijvend op de kaart gezet als een creatieve en kwaliteitsvolle regio.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?