Screen Flanders investeert 2 miljoen in 11 producties

Hazard Jonas Govaerts
Nieuws 16 jun 2021
Screen Flanders investeert twee miljoen euro in elf nieuwe audiovisuele producties. De steun gaat naar zes speelfilms en vijf reeksen en zal meer dan 15,7 miljoen euro aan audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest.
Baghdad Messi© Screen Flanders

Baghdad Messi

Voor zijn tweede speelfilm Baghdad Messi haalde de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa inspiratie bij zijn veel bekroonde gelijknamige kortfilm uit 2012. Beide films spelen zich af in Irak in 2009. Een vader en een moeder blijven vechten voor hun gezin wanneer hun voetbalgekke zoon een been verliest door de discutabele job van zijn vader. De zoon vecht om zijn eigen droom in leven te houden. Actrice Zahraa Ghandour en acteur Atheer Adel vertolken de hoofdrollen in een film die in Irak met een Vlaamse kernploeg zal worden gedraaid. Met zijn speelfilmdebuut Zagros won Sahim Omar Kalifa in 2017 de Grand Prix op Film Fest Gent.

Bittersweet Sixteen© Screen Flanders

Bittersweet Sixteen

Lotte is het hoofdpersonage in Bittersweet Sixteen de nieuwe speelfilm van Lien Willaert. In aanloop naar het feestje voor haar zestiende verjaardag zoekt Lotte haar weg in de sociale jungle van de humaniora. Zoals bij de meeste tieners is dat niet alleen een zoektocht naar het eigen ik, maar ook naar de plaats in de groep en de grote imponerende wereld. Lien Willaert, Anna Verheyen en Jan Verheyen schreven het scenario van deze Vlaamse “high school movie”. De opnames gebeuren op locatie in Antwerpen.

Claus 2

Regisseur Ruben Vandenborre brengt Jan Decleir, Mo Bakker, Sien Eggers en Stefaan Degand nogmaals samen voor De familie Claus 2. In deze sequel heeft Jules Claus Kerstmis weer helemaal omarmd en daarmee is zijn rol als toekomstige Kerstman verzekerd. Opa Noël en Jules gaan opnieuw en vol goede moed met zijn tweetjes aan de slag want de drukste periode van het jaar staat voor de deur. In het begin loopt alles op wieltjes totdat Jules een brief in handen krijgt met daarin een bijzondere vraag. De opnames van deze Kerstfilm zullen met een Vlaamse crew onder meer in Gent plaatsvinden.

Hazard Poster© Screen Flanders

Hazard

In Hazard houdt Noah evenveel van zijn vriendin Lea, hun dochtertje Zita en van zijn extreem gepimpte wagen met vanity plate HAZARD. Wanneer zijn neef Noah een schijnbaar eenvoudige klus als chauffeur aanbiedt, ontaardt die al gauw in een onwaarschijnlijke en zenuwslopende race door Antwerpen. Het einde van Noah, of dat van zijn gezin, of dat van zijn wagen staat op het spel. Jonas Govaerts bekend van Tabula Rasa en Welp zal Hazard regisseren. Met onder meer Dimitri ‘Vegas’ Thivaios, Jeroen Perceval, Jennifer Heylen, Frank Lammers en Monic Hendrickx ziet de cast er indrukwekkend uit. De film wordt in 2022 in de zalen verwacht.

De acht bergen© Screen Flanders

De acht bergen

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch zijn in de Italiaanse Alpen net begonnen met de opnames van Le otto montagne (De acht bergen) naar de roman van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti. Zij ontvangen nu ook financiële steun van Screen Flanders. In De acht bergen vertelt Paolo Cognetti het verhaal van Pietro een stadsjongen uit Milaan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen en ze ruilen het stadsleven tijdens de zomer voor een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno die voor de koeien zorgt. Ze maken eindeloze wandelingen door de bergen en er bloeit een ogenschijnlijke onverwoestbare vriendschap op. Dertig jaar lang de enige constante in hun leven. Het boek werd een internationale bestseller en het verhaal ademt een verlangen uit naar een eenvoudiger leven. Ruben Impens staat achter de camera en Nico Leunen verzorgt de montage.

Piece of My Heart ps 1 jpg sd low Copyright 2022 WW Entertainment

Piece of My Heart

De Nederlandse speelfilm Piece of My Heart brengt het relaas van Olga en Irma, beiden getalenteerde danseressen die zich staande proberen te houden in de veeleisende en ambitieuze balletwereld. Olga wordt als de grote nieuwe ster van het Koninklijk Ballet gelanceerd, maar al snel ontdekt ze ook de schaduwzijde van haar talent en moet Irma toezien hoe haar beste vriendin bezwijkt onder de prestatiedruk, zichzelf verliezend in het losbandige nachtleven. De Nederlandse Dana Nechushtan regisseert en de crew is deels Vlaams. Steve Willaert zorgt voor de muziek. Eyeworks Film & TV Drama treedt op als Vlaamse coproducent.

Chantal Screen Flanders© Screen Flanders

Chantal

De opnames van de Vlaamse reeks Chantal zijn zopas van start gegaan. Chantal Vantomme, bekend personage uit Eigen Kweek, krijgt met Chantal in een regie van Jeroen Dumoulein een eigen tv-serie. Vantomme is verhuisd naar de politiezone Spoorkin, de kleinste en de meest westelijke politiezone van het land. Volgens de makers de Far West van Vlaanderen omdat veel cafés daar met tal van westernelementen gedecoreerd zijn. Ze begint er een nieuw leven als coördinator van het wijkcommissariaat van Loveringem maar komt terecht in een machowereld waar een bedrieglijke rust heerst. Chantal gebruikt haar nederige post om haar hogere ambities waar te maken. Net als in Eigen Kweek vertolkt Maaike Cafmeyer in deze spin-off de rol van Chantal Vantomme. De reeks zal onder meer op locatie worden gedraaid in Veurne en in Alveringem.

Arcadia

In Arcadia neemt de Nederlandse regisseur Tim Oliehoek ons mee naar een nieuwe samenleving die na een grote catastrofe is ontstaan. Omdat er schaarste heerst, wordt een Burgerscore geïntroduceerd. We volgen het leven van een gezagsgetrouwe familie die dankzij haar hoge score een goed leven kan leiden. Alles verandert wanneer vader Pieter uit Arcadia wordt verbannen omdat hij fraudeerde met het algoritme en de score van twee van zijn dochters. Zal de familie deze tegenslag overleven? Arcadia zal grotendeels in Vlaanderen op locatie worden gedraaid. De reeks zal in Vlaanderen te zien zijn via VRT/Eén.

L Opera Screen Flanders© `Screen Flanders

L'Opéra

Het tweede seizoen van de Franse fictiereeks L’Opéra zal worden geregisseerd door Cécile Ducrocq en Stéphane Demoustier. Er breekt een nieuw seizoen aan voor het operagezelschap en dat betekent een nieuwe start. Ook voor Zoé die opnieuw in de ploeg werd opgenomen. Een ernstig ongeval zal alles echter op losse schroeven zetten. Flora maakt inmiddels deel uit van het ‘corps de ballet’, maar de weg naar een gunstige rolverdeling is nog lang. Voor de opnames en de postproductie zal een beroep worden gedaan op Vlaamse bedrijven en crewleden. Belga Productions is de Belgische coproducent.

Hostage

Hostage is het tweede seizoen van de serie STHLM Requiem en is gebaseerd op de Fredrika Bergman-boekenreeks van de Zweedse schrijfster Kristina Ohlsson. De zes afleveringen spelen zich af op één dag en tijdens eenzelfde crisis, meer bepaald een vliegtuigkaping. De kapers eisen de vrijlating van Said Kehlifi, een Syrisch academicus die onder duistere omstandigheden is gearresteerd door de Zweedse inlichtingendienst. Het vliegtuig wordt een pion in een spel tussen de Zweedse staat, een onwaarschijnlijk team van onderzoekers en mysterieuze kapers wiens echte motieven niet zijn wat ze lijken. Karin Fahlen voert de regie en Lunanime is de Vlaamse coproducent.

Het Verhaal van Vlaanderen Screen Flanders© Screen Flanders

Het verhaal van Vlaanderen

Naast de vier fictiereeksen steunt Screen Flanders ook de documentaire reeks Het verhaal van Vlaanderen waarin Tom Waes de geschiedenis van de regio Vlaanderen zal vertellen. Aan de hand van re-enactments, interviews met experten en eigen onderzoek vertellen de makers het verhaal van de belangrijkste dramatische gebeurtenissen in onze geschiedenis. Te beginnen vanaf 38.000 jaar geleden en te eindigen met vandaag. Wat weten we over wat er hier doorheen de eeuwen heen allemaal is gebeurd? De tiendelige serie zal worden vertoond op VRT/Eén en wordt geregisseerd door Filip Lenaerts en Bert Ceulemans. Er zal op locatie worden gedraaid in onder andere Brugge, Gent, Tongeren en Antwerpen.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse gewest spenderen een financiële stimulans. Tot de recent door het fonds ondersteunde producties behoren onder meer de speelfilm Annette van Leos Carax die op 6 juli Cannes zal openen en de Britse remake van Before We Die die momenteel te zien is op Channel 4.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.