09 20 okt. '24

Screen Flanders investeert twee miljoen euro in negen projecten

Logo sf vol zwart
Nieuws 09 dec. 2020
Het regiedebuut van Veerle Baetens - Het smelt - en de fictiereeks Grond van Adil El Arbi en Bilall Fallah behoren tot de negen projecten die door Screen Flanders worden gesteund. Daarmee rondt het sedert 2012 bestaande Screen Flanders de kaap van de 200 gesteunde projecten. Bij deze subsidieronde is een bedrag van iets meer dan twee miljoen euro voorzien en die zullen in totaal meer dan 16,2 miljoen audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse gewest. Een economische hefboom van 8,03 per geïnvesteerde euro.

Het pakket producties dat een deel van hun budget in het Vlaamse gewest spendeert en daarvoor een financiële stimulans krijgt tussen 130.000 en 400.000 euro bestaat uit vier langspeelfilms en vijf fictiereeksen.

Debuut Veerle Baetens

Savage Film is de Vlaamse hoofdproducent van Het smelt de verfilming van de gelijknamige bestseller van Lize Spit. Het wordt het regiedebuut van actrice Veerle Baetens. Eva De Wulf is het hoofdpersonage dat dertien jaar na een woelige zomer terugkeert naar haar geboortedorp om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten. Veerle Baetens mocht haar project onder de titel The Melting pitchen op de Berlinale en werd er bekroond. Op dit ogenblik is alleen de Vlaamse technische ploeg bekend.

Stijn Sinterklaas

Met Sinterklaas en Koning Kabberdas zal Stijn Coninx na Ay Ramon zijn tweede Sinterklaasfilm draaien. Omdat Riko Rotkuif vroeger door kinderen werd gepest, wil hij op zijn beurt alle kinderen pesten. Vermomd als koning Kabberdas dringt hij het kasteel van Sinterklaas binnen. Met de bedoeling het boek van Sinterklaas te vervalsen. De film zal in Antwerpen worden gedraaid en de voornaamste rollen gaan naar onder meer Wim Opbrouck, Nico Sturm, Els Dottermans, Jonas van Thielen en Pieter Embrechts. Sylvester TV is de Vlaamse producent.

Crossovers

De Griekse regisseur Vasilis Katsoupis zal hier opnames maken van Inside, een crossoverfilm met kunstdief Nemo als centrale figuur. Nemo komt dagenlang vast te zitten in een penthouse waar hij kunstwerken zoekt. Het penthouse wordt een gevangenis, een onbewoond eiland, een folterkamer en een plaats van openbaring. A Private View is de Vlaamse coproducent. Kanun van de Franse auteur en regisseur Jérémie Guez die eerder A Bluebird in My Heart draaide, speelt zich dan weer af in de kringen van de Albanese maffia. Waël Sersoub uit MILF, Tugba Sunguroglu uit Mustang en Arben Bajraktaraj uit Helvetica zullen de hoofdrollen vertolken. Grimm Vandekerckhove staat achter de camera net als bij Ghost Tropic. Polar Bear coproduceert.

Fictiereeksen

“Als je moslims niet kunt begraven in de heilige grond in Marokko, dan halen we die grond toch naar hier." Dat even eenvoudig als geniaal idee ligt aan de grondslag van de fictiereeks Grond die door Adil El Arbi, Billal Fallah en Mathieu Mortelmans zal worden geregisseerd. De reeks werd geschreven door Zouzou Ben Chikha, Wannes Cappelle en Dries Heyneman. In de cast vinden we namen als Yassine Ouaich, Ward Kerremans, Ahlaam Teghadouini, Tom Vermeir, Charlotte De Bruyne. Grond is een productie van Lunanime en zal in Vlaanderen op VIER in première gaan in september 2021. In Duitsland wordt de reeks uitgezonden door ZDF en de internationale release is voor Netflix.

Wouter Bouvijn, bekend van De Twaalf en Red Light, verfilmt 1985, een fictiereeks geschreven door Willem Wallyn. De drie hoofdpersonages - Inge, Marc en Franky - verliezen respectief als rechtenstudente en rijkswachtrekruten hun onschuld en illusies en zinken steeds dieper weg in het moeras van de Bende van Nijvel. De productie is in handen van Eyeworks Film & TV Drama.

Diamanten

Het productiehuis De Mensen zet zijn schouders onder Diamonds, een misdaadthrillerreeks die zich afspeelt in de Antwerpse diamantindustrie. Als de zoon uit een van de grootste Joods-orthodoxe families uit de industrie zelfmoord pleegt, keert zijn broer Noah met mysterieuze bedoelingen terug uit Londen. De reeks zal worden geregisseerd door de Israëlische regisseur Rotem Shamir en op locatie in Antwerpen worden gedraaid.

Diamanten spelen ook een rol in de Belgische reeks Fils de. Als Franck Pistone na 17 jaar ondergedoken te hebben geleefd zijn einde voelt naderen, duikt hij opnieuw op in Brussel. Hij wil zich met zijn kinderen en hun moeders verzoenen en hen zijn diamanten achterlaten. Maar hoe groter de buit, hoe bitterder de strijd. Frank Devos van Undercover en Chaussée d’amour voert de regie over o.a. Serge Van Laeken, Camille Pistone, Salim Talbi en Mara Taquin.

Wolven

In Geldwolven maken we kennis met fraude-expert Frank Van Dam die nadat zijn vrouw hem verlaten heeft, ontdekt dat de wereld niet zo eerlijk in elkaar steekt als hij dacht. Hij gaat samenwerken met zijn tegenpool Chris De Wolf die iedereen rondom zijn vinger draait en leeft van kleine oplichtingen. Tom Van Dyck zal te zien zijn in een van de hoofdrollen en Gijs Polspoel zorgt voor de regie. De Vlaamse producent is Caviar Antwerp.

Sinds de lancering van het economisch fonds in 2012 investeerde Screen Flanders meer dan 38,6 miljoen euro in 205 audiovisuele producties. De investering resulteerde in meer dan 237 miljoen euro aan uitgaven in het Vlaamse gewest. Elke euro leverde op deze manier gemiddeld 6,14 euro op aan uitgaven in onze regio.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?