Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch verfilmen De Acht Bergen

Ffgent 191018 rodeloper gertjandebaets 20
Nieuws 24 feb 2021
Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch zullen samen de Italiaanse bestseller De Acht Bergen van Paolo Cognetti verfilmen. Ze schreven ook samen het scenario.

In een persbericht noemen van Groeningen en Vandermeersch de verfilming van De Acht Bergen het juiste project op het juiste moment. Samen regisseren is voor hen ook een logische stap nadat ze al samenwerkten bij Dagen zonder lief, The Broken Circle Breakdown en Belgica.

Stadsjongen en bergjongen

In De Acht Bergen vertelt Paolo Cognetti het verhaal van Pietro een stadsjongen uit Milaan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen en ze ruilen het stadsleven tijdens de zomer voor een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno die voor de koeien zorgt. Ze maken eindeloze wandelingen door de bergen en er bloeit een ogenschijnlijke onverwoestbare vriendschap op. Dertig jaar lang de enige constante in hun leven.

Het boek werd in 2016 gepubliceerd en werd een internationale bestseller die in dertig talen werd vertaald. Net als in eerdere films van Felix van Groeningen staan in het boek vriendschap, familie, lotsbestemming en aanvaarding centraal. Het verhaal met de ongerepte natuur van de Italiaanse Alpen als achtergrond, ademt een verlangen uit naar een eenvoudiger leven. Om de film zo authentiek mogelijk te maken, verkozen Felix en Charlotte om de film in het Italiaans te draaien.

Nieuwe stap

Felix van Groeningen noemt dit project “een nieuwe stap in mijn traject als filmmaker. De puurheid en de waarachtigheid waarmee de hoofdpersonages in de film hun leven beleven en zoeken naar zin en geluk raakt me diep. Ik geloof dat dit verhaal mensen over de hele wereld gaat inspireren en troost zal bieden”.

Over het co-regie voeren zegt Charlotte Vandermeersch: "de vraag van Felix om de film samen te regisseren, kwam onverwacht maar voelde tegelijkertijd heel natuurlijk aan. Na een jaar lang intensief zwoegen op het scenario, beseffen we dat we een complementair duo zijn. Het wordt een prachtig spannend avontuur om deze bedrieglijk eenvoudige, maar emotioneel gelaagde film samen te maken."

Internationale coproductie

De acht bergen wordt een internationale coproductie. Hans Everaert van Menuetto is de Belgische producent en Felix en Charlotte kunnen rekenen op vaste waarden als Ruben Impens als D.O.P. en Nico Leunen als monteur. Het Italiaanse productiehuis Wildside heeft al HBO-reeksen als The Young Pope en The New Pope van Paolo Sorrentino en de serie My Brilliant Friend van Saverio Constanzo op zijn actief.

Felix van Groeningen is met zijn films zowat vaste prik op Film Fest Gent. Het begon al in 2000 met zijn kortfilm 50 cc. Met zijn Helaasheid der dingen (2009) en met The Broken Circle Breakdown (2012) opende hij tweemaal Film Fest Gent. Beautiful Boy, zijn eerste Amerikaanse film, was in 2018 de slotfilm van de 45ste editie van Film Fest Gent.