08 19 okt. '24

Ryuichi Sakamoto ontvangt World Soundtrack Lifetime Achievement Award

P1ahtcjgeq1ntuaf813v61hm11tq21
03 mei 2016
De Lifetime Achievement Award zal op 19 oktober tijdens de World Soundtrack Awards in Gent worden uitgereikt aan Ryuichi Sakamoto. Een selectie van Sakamoto's werk zal worden uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé. Fans van Ryuichi Sakamoto’s werk kunnen een bijdrage leveren aan de opnames van het Film Fest Gent album in een crowdfunding actie op Indiegogo, onder de noemer ‘Bringing film music to your ears’.

Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent over de keuze van Ryuichi Sakamoto:

‘Wij zijn bijzonder verheugd Ryuichi Sakamoto in oktober te mogen verwelkomen op het World Soundtrack Awards Gala waar hij voor zijn werk als filmmuziekcomponist de Lifetime Achievement Award mag in ontvangst nemen. Dankzij zijn recente creatieve samenwerking met de Mexicaanse regisseur Alejandro G.Inarritu aan de film 'THE REVENANT', beleefde Sakamoto een spectaculaire come-back als filmcomponist.’

‘Ryuichi Sakamoto was in Japan al een gevierde pop/rock componist, producer en pianist toen hij in 1983 doorbrak op de internationale film scene met zijn score voor Nagisa Oshima’s 'Merry Christmas, Mr.Lawrence', waarin hij naast David Bowie ook zijn acteerdebuut maakte. In de daaropvolgende jaren groeide Sakamoto uit tot een van de meest inventieve filmcomponisten van zijn tijd. Dit dankzij zijn samenwerking met ronkende namen in de Japanse (Gohatto uit 1999, zijn tweede samenwerking met Oshima) en internationale cinema. Hij werkte met Bernardo Bertolucci samen aan drie films: 'The Last Emperor' (1987), waarin hij ook als acteur aantrad en waarvoor hij een Academy Award won voor Best Original Score; 'The Sheltering Sky' (1990) en 'Little Buddha' (1993). Voor Brian DePalma schreef hij de muziek van 'Snake Eyes' (1998) en 'Femme Fatale' (2002). Voorts schreef hij de score voor Pedro Almodovars High Heels (1991), voor Volker Schlöndorffs The Handmaid’s Tale (1990) en voor de door Oliver Stone geproduceerde miniseries Wild Palms (1993).’

‘Voor al deze films en nog veel meer Japanse producties die in het westen weinig bekendheid genieten, ontwikkelde Sakamoto een unieke benadering van het vak van filmcomponist: een mix van obsederende melodieën, synthesizer, traditionele orkestrale muziek, drum tracks, sound effects en exotische klankkleuren. De sterke contrasten tussen diverse muzikale stijlen en culturen inspireerden hem tot uitmuntende scores die even betoverend als hypnotiserend zijn.’

Ryuichi Sakamoto, die recentelijk nog de filmscore verzorgde van Alejandro González Iñárritu’s wereldwijde hit 'The Revenant', zal tijdens het WSAwards Gala op 19 oktober de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen voor zijn uitzonderlijke carrière in de filmmuziek. Een selectie van zijn werk voor film zal ook worden uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van muziekdirecteur Dirk Brossé.

Het tweede deel van het Gala van de WSAwards zal volledig worden opgedragen aan 'Het Gouden Tijdperk van Televisie'. Aanvullend op de uitvoeringen van de score van David Arnold en Michael Price voor de Brits-Amerikaanse dramareeks 'Sherlock' en Max Richters mysterieuze soundtrack voor de cultserie 'The Leftovers', zullen verschillende componisten zelf deelnemen aan de live uitvoering van hun score voor ons publiek. Amerikaanse componist Jeff Russo zal de performance van zijn Emmy genomineerde score voor 'Fargo' zelf begeleiden op drum. Sean Callery, het meest bekend voor zijn suspense-gedreven soundtracks voor tv series als '24' en 'Homeland' zal te horen zijn op de piano in een van de stukken voor de laatstgenoemde. Voor de live versie van zijn muziek voor 'House of Cards' soleert componist Jeff Beal op trompet.


CROWDFUNDING VAN UNIEK ALBUM

Fans van Ryuichi Sakamoto’s werk kunnen een bijdrage leveren aan de opnames van het Film Fest Gent album, dat traditiegetrouw een bloemlezing uit het oeuvre van de centrale WSAwards gast zal bevatten. Onder de noemer ‘Bringing film music to your ears’ is een crowdfunding campagne gestart, waarbij een financiële bijdrage aan het album wordt beloond met bijvoorbeeld een gesigneerde CD door maestro Sakamoto zelf, uw naam in het CD-boekje, VIP tickets voor de WSAwards.

De crowdfunding campagne wordt gelanceerd op woensdag 4 mei via het online Indiegogo platform. Een budget van €10.000 is nodig om een deel van de opnames te financieren.
Meer info over onze crowdfunding campagne vind je HIER.


43e Film Fest Gent – van 11 tot 21 oktober 2016
16e World Soundtrack Awards Ceremony & Concert
19 & 20 oktober 2016 in Capitole Gent

Tickets en info: www.filmfestival.be & www.worldsoundtrackawards.com.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?