09 20 okt. '24

A Kind of Testament, In attesa di una tempesta solare en Oiseau de passage winnen kortfilmweekend

Short Film Award Ceremony
Nieuws 15 okt. 2023
A Kind of Testament, In attesa di una tempesta solare en Oiseau de passage zijn de grote winnaars geworden op het kortfilmweekend van de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent. Op 15 oktober deelde de International Short Film Jury de prijzen uit tijdens een druk bijgewoonde Short Film Award Ceremony. A Kind of Testament van Stephen Vuillemin werd bekroond met de Award for Best International Short. In de Competition for Belgian Student Shorts ging de hoofdprijs naar In attesa di una tempesta solare van Evi Cats. Het publiek verkoos dan weer Oiseau de passage van Victor Dupuis tot winnaar van de Audience Award for Best Belgian Student Short.
Short Film Jury Jeroen Willems 1© Jeroen Willems

Op zondagavond 15 oktober zijn aan het slot van het jaarlijkse kortfilmweekend op Film Fest Gent de kortfilmprijzen uitgereikt tijdens de Short Film Award Ceremony in het Film Fest Café. De International Short Film Jury, bestaande uit Fenne Kuppens, Lois Patiño en Savina Petkova, zag de voorbije dagen drie selecties internationale kortfilms en een selectie van Belgische studentenkortfilms.

Short Film Award Ceremony© Johannes De Bruycker

In de International Short Film Competition, met films uit 12 verschillende landen, kwam naast al gevestigde waarden ook heel wat aanstormend regietalent bovendrijven. De jury koos uiteindelijk voor A Kind of Testament van Stephen Vuillemin als grote winnaar. Vuillemins surreële animatiekortfilm is een verraderlijk portret van een vrouw die duizenden animatievideo's van haarzelf online ontdekt die duidelijk zijn gemaakt op basis van haar privéselfies. Vuillemin nam persoonlijk de Award for Best International Short (powered by Nationale Loterij) ter waarde van € 5.000 in ontvangst.

De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de selectie in de International Short Film Competition en zei over de winnende film: "We vonden deze film op alle vlakken origineel: relevant in de manier waarop hij sociale media behandelt, inventief met zijn kostuum- en setdesign, en een combinatie van realisme en absurdisme dat diepmenselijk is."

Short Film Award Ceremony c Johannes De Bruycker 7

In dezelfde competitie besliste de jury om een Special Mention uit te delen aan een andere animatiefilm: Beautiful Men van de Belgische regisseur Nicolas Keppens. In zijn derde kortfilm toont Keppens de onzekerheden van drie kalende broers die naar Istanbul reizen voor een haartransplantatie. De jury prees Keppens hartverwarmende blik: "Komend vanuit een realistische blik, wordt deze film een veilige haven voor mannelijkheid. De film behandelt zijn protagonisten met nuance, humor en zorg, waardoor een nogal zielige situatie hartverwarmend wordt."

Short Film Award Ceremony© Johannes De Bruycker

Zoals elk jaar was er bijzonder veel animo voor de Competition for Belgian Student Shorts, een competitie waar grote talenten als Anthony Nti, Kato De Boeck, Adil El Arbi & Bilall Fallah en ook Lukas Dhont op de erelijst staan. Dat deze competitie een mooie opstap kan betekenen, bewijst regisseur Mattias Bavré die twee jaar geleden won en nu met Zlata zijn eerste langspeler op het festival presenteert. Alle studenten uit de erkende Vlaamse, Waalse en Brusselse filmscholen konden deelnamen aan deze kortfilmcompetitie. De jury kroonde het evocatieve In attesa di una tempesta solare van Evi Cats tot winnaar van de Award for Best Belgian Student Short (powered by Amplo) ter waarde van € 5.000. In In attesa di una tempesta solare dwaalt een jonge vrouw door Brussel. Wanneer een mysterieuze man haar vertelt over een voorspelde zonnestorm, valt de vreemde dag onheilspellend op zijn plaats.

De jury over In attesa di una tempesta solare: "We besloten een film te bekronen die ons raakte met zijn evocatieve esthetiek en subtiele poëtische gevoeligheid. Een nieuwe artistieke stem is gearriveerd."

Short Film Award Ceremony c Johannes De Bruycker 9

In de studentenkortfilmcompetitie deelde de jury een Special Mention uit aan Melantroop van Vibe Stalpaert, een film waarin een laborante kampt met slaapproblemen en de daarbij gepaarde hallucinaties. "Dit is een kortfilm die een verhaal weeft uit een introspectieve koortsdroom waarbij onze gevoelens letterlijk onder een microscoop worden gelegd", motiveerde de jury haar beslissing.

Short Film Award Ceremony c Johannes De Bruycker 4

Ook het publiek kon stemmen voor zijn favoriet in de Competition for Belgian Student Shorts en koos voor Oiseau de passage van Victor Dupuis als winnaar van de Award for Best Belgian Student Short (powered by THEPACK), goed voor een postproductiebudget van € 6.500.

Palmares

International Short Film Competition

Award for Best International Short - powered by Nationale Loterij
A Kind of Testament
(Stephen Vuillemin)

Special Mention
Beautiful Men (Nicolas Keppens)

Competition for Belgian Student Shorts

Award for Best Belgian Student Short - powered by Amplo
In attesa di una tempesta solare
(Evi Cats)

Special Mention
Melantroop (Vibe Stalpaert)

Audience Award for Best Belgian Student Short - powered by THEPACK

Oiseau de passage
(Victor Dupuis)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?