09 20 okt. '24

Release nieuwe filmmuziek cd-reeks 'For the Record'

10 sep. 2007
Met For the record: Craig Armstrong, brengt het Filmfestival Gent het eerste album uit in een nieuwe cd-reeks met filmmuziek. De cd bundelt de beste filmmuziek van de Schotse componist in een opname door het Vlaams Radio Orkest en Koor. De ambitie is om jaarlijks een album uit te brengen met een componist die een link heeft met het Filmfestival Gent.

De opnames zijn een afgeleide van het fel gesmaakte filmmuziekconcert dat Craig Armstrong vorig jaar gaf tijdens de 33ste editie van het Filmfestival Gent. Achteraf was veel vraag van het publiek naar een geluidsopname van dit concert. Het festival engageerde daarom het Vlaams Radio Orkest en Koor om dit voorjaar in de Flagey-studio's de setlist van het concert te registreren, met Dirk Brossé als dirigent. De opnames bevatten muziek uit Romeo + Juliet, Moulin Rouge, Plunkett & MacLeane, The Quiet American, Best Laid Plans, The Bone Collector, The Clearing, Ray, Love Actually, WTC en Orphans en bieden zo een volledig overzicht van het oeuvre van Craig Armstrong. For the Record: Craig Armstrong is de start van een nieuwe reeks van filmmuziekcd's die het Filmfestival Gent samen met het VRO zal uitgeven. Het doel is om jaarlijks minimum één nieuwe opname op de markt te brengen, dit om filmmuziek op een kwalitatieve manier te promoten. De keuze valt daarbij op filmmuziekcomponisten die een link hebben met het Filmfestival Gent, omdat ze bijvoorbeeld in het verleden te gast waren op het festival of omdat hun muziek uitgevoerd werd tijdens een door het festival georganiseerd filmmuziekconcert. For the Record is ontstaan door het partnership tussen VRO en het filmfestival en het netwerk dat het festival heeft opgebouwd met de belangrijkste filmcomponisten in de wereld. Het gaat om een niet commercieel project waarvan de opbrengst naar Unicef gaat, waarvan het Filmfestival Gent een partner is in het kader van 'Events for Unicef'. Het is niet de eerste keer dat het Filmfestival Gent samen met het Vlaams Radio Orkest opnames uitbrengt. In 2000 gaf het Filmfestival Gent ook al een filmmuziek cd uit met live opnames van het concert van Hans Zimmer, eveneens uitgevoerd door het Vlaams Radio Orkest. Twee jaar terug stond het Vlaams Radio Orkest in de schijnwerpers toen het door componist Howard Shore gevraagd werd de muziek op te nemen voor The Aviator van Martin Scorsese, muziek die later bekroond werd met een Golden Globe. Zowel het Filmfestival Gent als het Vlaams Radio Orkest kijken ernaar uit om in de toekomst nog meer opnames met filmmuziek uit te brengen. For the record: Craig Armstrong is te verkrijgen via de festivalverkooppunten en via de festival shop

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?