09 20 okt. '24

Quo Vadis, Aida? vloert Titane op European Film Awards

Quo Vadis Aida - still
Nieuws 15 dec. 2021
Op zaterdag 11 december 2021 werden de 34ste European Film Awards uitgereikt. De grote winnaar was het hartverscheurende Quo Vadis, Aida? van Jasmila Žbanić, die drie van de vier nominaties wist te verzilveren. Er was ook een Belgische triomf: na de Gouden Beer op de Berlinale mocht Olga Lucovnicova met My Uncle Tudor, digitaal vanuit Berlijn, de European Film Award voor beste kortfilm in ontvangst nemen. Wenken de Oscars?

Bij de competitie voor European Short Film hadden we met Easter Eggs van Nicolas Keppens en met My Uncle Tudor van Olga Lucovnicova twee sterke troeven in handen. In haar kortfilm keert Lucovnicova terug naar het oude familiehuis in Moldavië waar ze een familielid confronteert met een trauma uit haar kindertijd. Ze werd door hem misbruikt. Tot schuldinzicht komt het niet. My Uncle Tudor is een beklijvend en actueel document dat tactvol en stilistisch zuiver wordt gebracht. De film won al in december 2020 een VAF Wildcard en werd op de jongste editie van Film Fest Gent vertoond in de internationale kortfilmcompetitie. Het prijzenparcours oogt indrukwekkend.

My Uncle Tudor still
My Uncle Tudor

De grote winnaar

Door de stijgende coronacurve schakelde de Europese Filmacademie op het laatste moment over op een hybride uitreiking van haar prijzen. Bij de speelfilms was er geen uitgesproken favoriet. Drie films - Titane van Julia Ducournau, The Father van Florian Zeller en Quo Vadis, Aida? van Jasmila Žbanić - hadden elk vier nominaties. Titane van Julia Ducournau ging ontgoocheld de nacht in, want de winnaar van de Gouden Palm in Cannes moest zich nu tevredenstellen met een prijs voor de beste haarstyling en make-up. Quo Vadis, Aïda? veroverde de prijs voor beste film, beste regie en beste actrice voor Jasna Đuričić.

Jasna Đuričić vertolkt de rol van een VN-tolk die op de Nederlandse basis in Srebrenica werkt. Zij vertaalt de Nederlandse bevelen naar de lokale bevolking maar raakt zo tussen twee vuren. Zij krijgt de kans om te vluchten en mag een iemand meenemen. Wie kiest ze: haar man of haar zonen? Quo vadis Aida? Is een aangrijpende film en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Jasmila Žbanić, die niet voor het eerst de gevolgen van de oorlog in Bosnië onderzoekt, droeg haar prijs op aan de dappere vrouwen van Srebrenica van wie de mannen en zonen in de genocide zijn omgekomen. In de bekroonde film vertolkt Johan Heldenbergh de rol van de omstreden Nederlandse commandant Thom Karremans.

Quo Vadis Aida - still
Jasna Đuričić in Quo Vadis, Aida?

Father Hopkins

Zoals verwacht won Anthony Hopkins de prijs voor beste acteur voor zijn rol als dementerende man in The Father van Florian Zeller. Die Europese prijs kwam er als een soort aanvulling of verlenging van zijn eerder dit jaar gewonnen Oscar voor de rol. Florian Zeller won samen met zijn coscenarist Christopher Hampton de prijs voor beste scenario. Beiden stonden ook al om dezelfde reden op het podium bij de Oscaruitreiking.

Mix

In de categorie animatiefilm werd Where is Anne Frank? van Ari Folman verwacht maar de prijs ging naar Flee van Jonas Poher Rasmussen. Maar daar bleef het niet bij. Flee won ook de prijs voor de beste documentaire. Wie de film op Film Fest Gent zag zal daarbij niet verbaasd opkijken want Rasmussen brengt het verhaal van de Afghaanse vluchteling Amin in een aangrijpende mix van animatie en archiefbeelden. Amin ontvluchtte Kaboel om nu openlijk als homo te kunnen leven. Eerder was al gemeld dat aan Flee de European University Film Award 2021 was toegekend.

FLEE still 9
Flee

In Gent en Berlijn

In Gent en nu ook op het podium in Berlijn: Große Freiheit van Sebastian Meise over het tragische lot van homoseksuelen in het naoorlogse Duitsland. Goed voor de beste cinematografie en prijs voor de beste score van Nils Petter Molvaer & Peter Brötzmann. The Innocents van Eskil Vogt had de beste sound volgens de Europese Filmacademie en Lamb van Valdimar Jóhannsson zorgde voor de beste visuele effecten. Wie niet zonder reden gehoopt had dat Un monde van Laura Wandel bekroond zou worden als Europese ontdekking door de Europese filmpers werd teleurgesteld. Die onderscheiding ging naar Promising Young Woman van Emerald Fennell. In de buurt van die categorie stond de prijs voor European Innovative Storytelling en die ging naar Steve McQueen voor Small Axe.

De legendarische Hongaarse cineaste Márta Mészáros, inmiddels negentig en jarenlang boegbeeld van de Hongaarse film in het algemeen en de arthousefilm in het bijzonder kreeg de European Lifetime Achievement Award.

GREAT FREEDOM grosse freiheit
Große Freiheit

Alle winnaars European Film Awards 2021

European Film

Compartment No. 6
Quo Vadis, Aida?

The Father
The Hand of God
Titane

European Director

Julia Ducournau, Titane
Radu Jude, Bad Luck Banging or Loony Porn
Paolo Sorrentino, The Hand of God
Jasmila Žbanić, Quo Vadis, Aida?

Florian Zeller, The Father

European Actor

Yuriy Borisov, Compartment No. 6
Anthony Hopkins, The Father

Vincent Lindon, Titane
Tahar Rahim, The Mauritanian
Franz Rogowski, Große Freiheit

European Actress

Jasna Đuričić, Quo Vadis, Aida?
Seidi Haarla, Compartment No. 6
Carey Mulligan, Promising Young Woman
Renate Reinsve, The Worst Person in the World
Agathe Rousselle, Titane

European Screenwriter

Radu Jude, Bad Luck Banging or Loony Porn
Paolo Sorrentino, The Hand of God
Joachim Trier and Eskil Vogt, The Worst Person in the World
Jasmila Žbanić, Quo Vadis, Aida?
Florian Zeller and Christopher Hampton, The Father

European Comedy

Ninjababy
The Morning After
The People Upstairs

European Documentary

Babi Yar. Context
Flee

Herr Bachmann und seine Klasse
Taming the Garden
The Most Beautiful Boy in the World

European Animated Feature Film

Even Mice Belong in Heaven
Flee

The Ape Star
Where Is Anne Frank
Wolfwalkers

European Discovery – Prix FIPRESCI

Beginning
Lamb
Un monde
Pleasure
Promising Young Woman

The Whaler Boy

European Short Film

Bella
Displaced
Easter Eggs
In Flow of Words
My Uncle Tudor

European University Film Award

Apples
Flee

Große Freiheit
Happening
Quo Vadis, Aida?

EFA for Innovative Storytelling

Small Axe (Steve McQueen)

European Cinematography
Crystel Fournier voor Great Freedom

European Editing
Mukharam Kabulova voor Unclenching the Fists

European Production Design
Márton Ágh voor Natural Light

European Costume Design
Michael O’Connor voor Ammonite

European Makeup & Hair
Flore Masson, Olivier Afonso, Antoine Mancini voor Titane

European Original Score
Nils Petter Molvær, Peter Brötzmann voor Great Freedom

European Sound
Gisle Tveito, Gustaf Berger voor The Innocents

European Visual Effects
Peter Hjorth, Fredrik Nord voor Lamb

European Lifetime Achievement
Márta Mészáros

European Achievement in World Cinema
Susanne Bier

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?