09 20 okt. '24

Nominaties European Film Awards leveren geen favoriet op

European Film Academy - EFA
Nieuws 10 nov. 2021
Op 11 december worden de 34ste European Film Awards uitgereikt tijdens een gala in Berlijn. Tussen de nominaties voor de Europese Filmprijzen is het wat zoeken naar Vlaamse of Belgische accenten. Un monde versierde een nominatie voor de European Discovery 2021, een prijs in samenwerking met FIPRESCI. Bij de kortfilms maakt vooral My Uncle Tudor van Olga Lucovnicova een mooie kans op winst en ook de met een stevige Vlaamse inbreng gemaakte Where is Anne Frank van Ari Folman is niet kansloos in de categorie animatiefilm. De Frans-Belgische coproductie en Gouden Palm-winnaar Titane van Julia Ducournau klopt af op vier nominaties

Bij de nominaties voor de Europese Filmprijzen is er geen uitgesproken favoriet. Zowel Titane van Julia Ducournau, het psychologische drama The Father van Florian Zeller als het Srebrenica drama Quo Vadis, Aïda van Jasmila Žbanić kregen elk vier nominaties. The Hand of God waarin Paolo Sorrentino het heeft over zijn jeugdjaren in Napels en de roadmovie Compartment No. 6 van Juho Kuosmanen elk drie. Deze vijf films komen in aanmerking voor de prijs van de beste Europese film. Juho Kuosmanen valt af voor de nominaties als beste regisseur. In zijn plaats komt Radu Jude voor zijn bijtende maatschappijkritische Bad Luck Banging or Loony Porn.

Portret Renate Reinsve (actrice)© Bas Bogaerts

Acteerprijzen

Bij het aanduiden van de nominaties was men onder de indruk van de acteerprestaties van zowel Vincent Lindon als van Agathe Rouselle in Titane maar niet zozeer van het scenario van de Gouden Palm-winnaar. In die categorie duikt opnieuw de jongste film van Radu Jude op plus de namen Joachim Trier & Eskil Voigt, de scenaristen van The Worst Person in the World. Compartment No. 6 valt af wat het script betreft maar de hoofdrolspeler uit die film, Yuriy Borisov, is zonder twijfel blij met zijn nominatie als beste acteur. Maar naar ieders verwachting gaat die prijs naar Anthony Hopkins voor zijn rol als dementerende in The Father.

Hetzelfde lot als Borisov wacht waarschijnlijk zijn tegenspeelster en reisgenote naar Moermansk Seidi Haaria. De frisse Renate Reinsve uit Joachim Triers The Worst Person in the World is immers de gedoodverfde winnaar in de categorie beste actrice. Maar wellicht denkt een meerderheid van de 4.100 stemgerechtigde leden van de Europese Filmacademie dat Reinsve in Cannes al genoeg werd beloond met de prijs voor de beste actrice en brengt ze haar stem uit op Carey Mulligan voor haar rol in Promising Young Woman van Emerald Fennell.

Gentse accenten

Bezoekers van de jongste editie van Film Fest Gent hebben alle redenen om te supporteren voor hier vertoonde films als Bad Luck Banging or Loony Porn en The Worst Person in the World. Ze kunnen nog in andere categorieën duimen. Bij de nominaties voor beste documentaires wordt het moeilijk kiezen. Drie van de vijf genomineerden waren in Gent te zien. Herr Bachmann und seine Klasse van Maria Speth over een heerlijke begenadigde leraar neemt het op tegen Flee van Jonas Poher Rasmussen en The Most Beautiful Boy in the World van Kristina Lindström en Kristian Petri. Vermoedelijk zal Herr Bachmann het halen tegen Luchino Visconti’s Björn Andrésen de tegenspeler van Dirk Bogarde uit Death in Venice. Sergei Loznitsa blijft met zijn Babi Yar. Context zoals steeds een gevaarlijke outsider maar zijn documentaire over de slachtpartij bij Babi Yar mist zijn gebruikelijke scherpte.

In de categorie European Discovery, een prijs uitgereikt door de internationale juryvereniging FIPRESCI, kunnen we trots zijn op onze Belgische Oscarinzending Un monde, het langspeeldebuut van Laura Wandel die ook al mee de competitie sierde op Film Fest Gent. Wandel neemt het onder meer op tegen Explore Award-winnaar Pleasure, Lamb en Promising Young Woman.

  • Maria Speth - FFG2021© Johannes De Bruycker
    Maria Speth op FFG2021
  • Radu Jude op FFG2021© Jeroen Willems
    Radu Jude op FFG2021

Spanningsboog

In de categorie animatiefilm gaat de meeste aandacht naar Where is Anne Frank van Ari Folman. De regisseur die doorbrak met Waltz with Bashir wekt Kitty tot leven, de ingebeelde vriendin tot wie Anne Frank zich richtte toen ze haar dagboek schreef. Folman begint in het Anne Frank Huis en eindigt bij de hedendaagse vluchtelingen. Een spanningsboog die in Cannes niet unaniem werd bejubeld. Hoe ook, de bijzondere artistieke en productionele bijdrage van onze Walking the Dog animatiestudio is niet omstreden. Voor haar animatiefilm Mijn moeder is een gorilla, een familiefilm die het begrip familie relativeert, kan Linda Hambäck ongetwijfeld rekenen op de morele steun van hen die in Gent de succesrijke eerste grootouderdag meemaakten. Jonas Poher Rasmussen kan voor zijn al vermelde documentaire Flee nog rekenen op de animatiefilmliefhebbers want de vlucht van zijn hoofdpersonage Amin voor de Taliban is een aangrijpende mix van archiefbeelden en animatie.

Kortfilms

De kortfilm My Uncle Tudor maakte deel uit van de internationale kortfilmcompetitie op Film Fest Gent en is nu, na het winnen van de Gouden Beer op de Berlinale, genomineerd als beste Europese kortfilm. Voor haar bedachtzame en aangrijpende film trok Olga Lucovnicova naar het voorvaderlijke huis in Moldavië en confronteerde haar oom met zijn kindermisbruik. Alles viel op een koude steen. Ook de andere genomineerde Vlaamse kortfilm Easter Eggs van Nicolas Keppens werd op de Berlinale vertoond en werd er aangeduid als officiële inzending van voor European Film Awards. De inventieve en licht absurde film die in première ging op Leuven Kort gaat over twee vrienden, Jason en Kevin, die op zoek gaan naar de exotische vogels van de eigenaar een Chinees restaurant. Beide Vlaamse kortfilms krijgen concurrentie uit Griekenland, Kosovo en Nederland.

Door corona werden de Europese Filmprijzen vorig jaar online uitgereikt. Dit jaar gebeurt dat op 11 december 2021 tijdens een gala in Berlijn.

Nominaties European Film Awards 2021

European Film

Compartment No. 6
Quo Vadis, Aida?
The Father
The Hand of God
Titane

European Director

Julia Ducournau, Titane
Radu Jude, Bad Luck Banging or Loony Porn
Paolo Sorrentino, The Hand of God
Jasmila Žbanić, Quo Vadis, Aida?
Florian Zeller, The Father

European Actor

Yuriy Borisov, Compartment No. 6
Anthony Hopkins, The Father
Vincent Lindon, Titane
Tahar Rahim, The Mauritanian
Franz Rogowski, Große Freiheit

European Actress

Jasna Đuričić, Quo Vadis, Aida?
Seidi Haarla, Compartment No. 6
Carey Mulligan, Promising Young Woman
Renate Reinsve, The Worst Person in the World
Agathe Rousselle, Titane

European Screenwriter

Radu Jude, Bad Luck Banging or Loony Porn
Paolo Sorrentino, The Hand of God
Joachim Trier and Eskil Vogt, The Worst Person in the World
Jasmila Žbanić, Quo Vadis, Aida?
Florian Zeller and Christopher Hampton, The Father

European Comedy

Ninjababy
The Morning After
The People Upstairs

European Documentary

Babi Yar. Context
Flee
Herr Bachmann und seine Klasse
Taming the Garden
The Most Beautiful Boy in the World

European Animated Feature Film

Even Mice Belong in Heaven
Flee
The Ape Star
Where Is Anne Frank
Wolfwalkers

European Discovery – Prix FIPRESCI

Beginning
Lamb
Un monde
Pleasure
Promising Young Woman
The Whaler Boy

European Short Film

Bella
Displaced
Easter Eggs
In Flow of Words
My Uncle Tudor

European University Film Award

Apples
Flee
Große Freiheit
Happening
Quo Vadis, Aida?

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?