10 21 okt. '23

Programma 45e Film Fest Gent bekend!

Programma 960 x 550
Nieuws 20 sep. 2018

Film Fest Gent presenteert een gevarieerd internationaal programma met Belgische accenten. Van 9 tot 19 oktober kunnen film- en muziekliefhebbers terecht in Gent voor een selectie boeiende langspeelfilms, documentaires, series en kortfilms, omkaderd door concerten, discussiepanels, talks en thematische parcours. Bekijk het volledige programma hier.

Officiële Competitie

Een scherpe selectie van het beste wat de internationale cinema te bieden heeft, met een mix van aanstormend talent en meer gevestigde auteurs. Een internationale jury reikt twee prijzen uit: die voor Beste Film en voor de Beste Score, Soundtrack of Sounddesign. De films die meedingen naar deze awards zijn: ‘3 Days in Quiberon’ van Emily Atef, ‘Ash is Purest White’ van Jia Zhangke, ‘Cold War’ van Paweł Pawlikowski, ‘Fatwa’ van Mahmoud Ben Mahmoud, ‘The Favourite’ van Yorgos Lanthimos, ‘Genezis’ van Árpád Bogdán, ‘High Life’ van Claire Denis, "I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians" van Radu Jude, ‘The Kindergarten Teacher’ van Sara Colangelo, ‘Utøya 22. juli’ van Erik Poppe, ‘Vision’ van Naomi Kawase, ‘The Wild Pear Tree’ van Nuri Bilge Ceylan en ‘Wildlife’ van Paul Dano.

“Met zoveel krachtig en actueel werk van gevestigde waarden en eigenwijs geluid van opkomend talent, valt er tijdens de tiendaagse Gentse marathon voor elk type kijker en smaak iets te beleven,”
artistiek directeur Patrick Duynslaegher.


Internationale jury

De Grand Prix voor Beste Film, de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack, Score of Sounddesign en de Beste Europese kortfilm worden uitgereikt door een internationale jury onder leiding van kunstschilder Michaël Borremans. Daarnaast bestaat de jury uit de Belgische muzikanten Stephen & David Dewaele (Soulwax), de Franse actrice Mireille Perrier (‘Toto le Héro’), de Britse regisseur Hope Dickson Leach (‘The Levelling’), de Zwitsers-Amerikaanse regisseur Alexandre O. Philippe (‘78/52’), Portugese regisseur João Pedro Rodrigues (‘O Ornitólogo’) en Duits-Argentijnse regisseur Nele Wohlatz (‘El futuro perfecto’).


(Inter)nationale gasten

Naar goede gewoonte siert filmtalent de rode loper op het festival. Lukas Dhont, regisseur van ‘Girl’, opent het festival op 9 oktober en zal vergezeld worden door Angelo Tijssens, Victor Polster en Arieh Worthalter. Aansluitend op de thematiek van de film schaart Film Fest Gent zich tijdens deze editie achter Transgender Infopunt.

Veerle Baetens zal op 11 oktober tweemaal te zien zijn op het grote scherm en de rode loper (‘A Bluebird in my Heart’ en ‘Duelles’). Tom Lenaerts, Tom Dewispelaere, Natali Broods en Tom Van Dyck (‘Over Water’) vullen het rijtje aan die avond. Matteo Simoni en regisseur Robin Pront zullen Tom Van Dyck voor een tweede maal vergezellen op 12 okober voor ‘De Bende van Jan de Lichte'. ‘Kursk’-regisseur Thomas Vinterberg zal die avond ook de revue passeren. Op 18 oktober komen Kenneth Mercken en Koen De GraeveCoureur’ voorstellen en de Franse regisseur Jacques Audiard presenteert samen met Amerikaans acteur John C. Reilly 'The Sisters Brothers'. Op 19 oktober sluit de 45e editie feestelijk af met ‘Beautiful Boy’ in het bijzijn van regisseur Felix van Groeningen. Alle andere gasten kan je vinden op het overzicht van de interviewplanning. In de loop van de komende weken zullen er nog andere namen aangekondigd worden.


Focus op Hongaarse cinema

De Hongaarse cinema wordt al decennialang gekenmerkt door intellectuele wereldwijsheid en een stilistische onverschrokkenheid. De wisselwerking tussen de eigentijdse politieke geschiedenis en Hongaarse cinema maakt het voor Film Fest Gent een evidente keuze om de focus op deze cinematografische traditie te leggen. Het werk van Miklós Jancsó is daar een schoolvoorbeeld van. Maar ook over de geselecteerde zes recente films in dit programma van hedendaagse Hongaarse cinema hangt de schaduw van de geschiedenis.


18th World Soundtrack Awards & Carter Burwell Live in Concert

Na de jaarlijkse uitreiking van de World Soundtrack Awards op 17 oktober in Capitole Gent, brengt Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé het werk van Carter Burwell, de huiscomponist van de Coen Brothers maar ook van de films 'Carol' en 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'. Burwell zal die avond ook een nummer dirigeren. Nooit eerder werd de originele muziek van de componist live uitgevoerd. De Discovery winnaar van 2017 voor 'Moonlight', componist Nicholas Britell zal die avond ook optreden, in opmerkelijke aanwezigheid van de Amerikaanse regisseur Barry Jenkins zelf.


VIDEODROOM

Dit jaar is Vooruit nog meer dan anders dé ontmoetingsplek voor alle overige muziekevenementen tijdens Film Fest Gent met de lancering van VIDEODROOM op 10 oktober. Het publiek zal samen met de artiesten een intersectioneel universum ontdekken waar muziek, film en visuals elkaar ontmoeten. Artiesten zoals Thurston Moore, Hauschka & Dustin O'Halloran, Kilbourne, Aïsha Devi, Gaika en Lena Willikens & Sarah Szczesny zullen je unieke crossoverproducties aanbieden.


Educatie, Talks & Industry

Jonge filmliefhebbers kunnen hun nieuwsgierige natuur weer laten botvieren tijdens de interactieve workshop Watch That Sound en klassen uit het lager en secundair onderwijs kunnen genieten van films met extra educatieve insteek tijdens de schoolvoorstellingen.
Ook dit jaar gaan de Talkies, Film Fest Gents’ eigen talkshow door in de bibliotheek De Krook. Je kan er iedere dag terecht om er een interessant gesprek met een maker of acteur van een festivalfilm bij te wonen, geleid door artistiek directeur Patrick Duynslaegher of Roel Van Bambost.


Voor het filmberoep zijn er verschillende events tijdens het festival: op de Serial Day worden de twee Vlaamse series op het programma besproken met de bedenkers en regisseurs van 'De Bende van Jan de Lichte' en 'Over Water'. Op 18 oktober is er een Directors Roundtable met Felix van Groeningen, Jakob Verbruggen, Michaël R. Roskam en Tim Mielants die hun ervaringen als regisseurs in het binnen- en buitenland met ons zullen delen. In Vooruit en het Kask gaan het Film Music & Sound Seminar, de WSAwards Industry Day en Masterclass Sound Mixing & Editing door op 16, 17 en 18 oktober met bekende internationale componisten en sound designers.


Het 45e Film Fest Gent loopt van 9 tot 19 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx Cinema, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Info en tickets kan je vinden op www.filmfestival.be.

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.