VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
The Favourite
The Favourite (2018)

regisseur: Yorgos Lanthimos

componist: William Lyons
Met: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, e.a.

duur: 120 minuten
LGBT+ Kostuum, LGBT+, Drama

Officiële Selectie - In Competitie

Uitverkocht! Voor deze film zijn geen tickets meer beschikbaar.

Hoe groot is de droefenis van een vrouw wier zeventien zwangerschappen dertienmaal eindigen in een miskraam, terwijl geen enkele van haar andere kinderen ouder wordt dan elf? In 'The Favourite' wordt de pijn gesublimeerd door zeventien konijnen als huisdier te houden. Het is niet geweten of Queen Anne effectief een sprong konijnen door haar paleis liet hollen, maar het gebeurt dus wel in deze film van Yorgos Lanthimos, de Griekse grootmeester van 'Dogtooth', 'The Lobster' en 'The Killing of a Sacred Deer'. Hoewel hij de hem karakteristieke weirde, unheimliche sfeer enigszins heeft gedempt, is 'The Favourite' allesbehalve een klassiek kostuumdrama. 

We schrijven het begin van de achttiende eeuw. Queen Anne - die van 1702 tot 1707 regeerde over Engeland, Schotland en Ierland; en van 1707 tot haar dood in 1714 over Groot-Brittannië - wordt geplaagd door veel fysieke kwalen, bovenal een verschrikkelijke jicht die haar bedlegerig maakt. Lady Sarah, hertogin van Marlborough, is al jarenlang de vertrouwelinge van Queen Anne. Ze is een van de weinigen die de koningin onverschrokken de waarheid in het gezicht durft te slingeren. Het levert haar respect op dat ze wel eens misbruikt om achter de koninklijke rug intriges op te zetten. Haar positie komt onder druk als Abigail Masham een plek aan het hof krijgt. Zij is van adellijke afkomst, maar haar vader heeft het familiefortuin vergokt waardoor Abigail genoodzaakt is om als dienstmeid aan de slag te gaan. Al vrij snel komt ze in de gratie van de koningin.

Terwijl op de achtergrond de oorlog woedt tussen Engeland en Frankrijk, leveren Abigail en Lady Sarah in het paleis een vileine strijd om het oor van de koningin. Daarbij is zowat alles gepermitteerd. Die driehoek, die zowel een politieke als erotische dimensie bezit, vormt het hart van deze zwarte komedie. Lanthimos, die zich een visuele vrijheid permitteert die zelfs voor hem ongezien is, kan rekenen op drie excellente hoofdactrices: Rachel Weisz als de very British Lady Sarah, Emma Stone als de excentrieke Abigail en Olivia Colman ('Broadchurch') als de koningin. 

'Barry Lyndon' meets 'Dangerous Liaisons' met een toets Peter Greenaway, schreef het vakblad Variety over 'The Favourite'. Daar valt iets voor te zeggen, maar de film is toch vooral vintage Lanthimos. (C.V.) 

Stem hier voor de Port of Ghent Publieksprijs

En win een VIP cruise-diner in de Gentse haven.

  Breng je stem uit
Nodig je vrienden uit

Speeldata: The Favourite

Kinepolis Gent di 16 okt 2018 20:00 - 22:00 (120 min)
Kinepolis Gent do 18 okt 2018 17:30 - 19:30 (120 min)
Kinepolis Gent vr 19 okt 2018 22:30 - 00:30 (120 min)

Credits

regisseur: Yorgos Lanthimos
scenario: Deborah Davis, Tony McNamara
producent: Ed Guiney, Yorgos Lanthimos, Ceci Dempsey, Lee Magiday
componist: William Lyons
montage: Yorgos Mavropsaridis
fotografie: Robbie Ryan
geluid: Johnnie Burn

productiehuis: Element Pictures
Distributeur: NV Twentieth Century Fox Film Belgie

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
land: Ierland - Verenigd Koninkrijk - Verenigde Staten
jaar: 2018

Filmografie

YORGOS LANTHIMOS (1973): O Viasmos tis Hlois (1995, short), Despina Vandi: Deka Entoles (1997), My Best Friend (2001), Uranisco Disco (2002, short), Kinetta (2005), Dogtooth (2009), Alps (2011), Venice 70: Future Reloaded (2013), The Lobster (2015), The Killing of a Sacred Deer (2017), The Favourite (2018).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,85

Andere festival films van regisseur Yorgos Lanthimos

2017:The Killing of a Sacred Deer
2015:The Lobster

Stem hier voor de Port of Ghent Publieksprijs

En win een VIP cruise-diner in de Gentse haven.

Breng je stem uit
Online communicatie door Lavagraphics