09 20 okt. '24

Pedro Costa's 'As Filhas do Fogo'

Headerfoto Pedro costa opera bewerkt
Nieuws 14 feb. 2024
Film Fest Gent en Courtisane festival slaan opnieuw de handen in elkaar en presenteren de podiumproductie As Filhas do Fogo (The Daughters of Fire). Deze symbiose van muziek, zang en beeld is een creatie van filmmaker Pedro Costa en het Portugese muziekensemble Os Músicos do Tejo en vertelt het verhaal van het Kaapverdiaanse volk en hun zoektocht naar een beter leven. Muziek- en filmliefhebbers kunnen Costa's eerste audiovisuele podiumvoorstelling beleven tijdens Courtisane festival op 28 maart 2024 in de Minardschouwburg in Gent.

Met deze gelegenheid brengt Pedro Costa Film Fest Gent en Courtisane festival voor de tweede keer samen. In 2020 ontvingen ze de Portugese regisseur in Gent naar aanleiding van zijn hypnotiserende rouwportret Vitalina Varela. Sinds 1997 werpt het werk van Costa voornamelijk een unieke blik op de verpauperde en intussen verkavelde wijk Fontainhas, een wijk in de periferie van Lissabon waar heel wat migranten uit Kaapverdië woonden. Met Vitalina Varela en nu As Filhas do Fogo (The Daughters of Fire) geeft hij een stem aan Kaapverdië en haar bevolking.

Pedro Costa Os M Aosicos do Tejo As Filhas do Fogo 2
Beeld uit As Filhas do Fogo

As Filhas do Fogo (The Daughters of Fire) van Pedro Costa draagt dezelfde naam als zijn kortfilm die in 2023 werd vertoond op Film Fest Gent. Het diepgewortelde verlangen van filmmaker Pedro Costa om met muziek en zang te werken heeft geresulteerd in deze wonderlijke muzikale podiumproductie, tot stand gekomen in nauwe samenwerking met barokmuziekensemble Os Músicos do Tejo. The Daughters of Fire volgt het verhaal van drie jonge Kaapverdische zussen die in een Europese haven aankomen op de vlucht voor de zoveelste verwoestende uitbarsting van de Fogo-vulkaan. In dit onbekende land dwalen ze hand in hand en roepen ze hun geheime angsten op door middel van muziek en zang. Deze audiovisuele voorstelling legde de basis voor een reeks films die Pedro Costa momenteel ontwikkelt.

As Filhas do Fogo (The Daughters of Fire) wordt twee keer opgevoerd op 28 maart 2024, tijdens het Courtisane festival, in de Minardschouwburg.

In samenwerking met

Courtisane logo 2024 v1

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?