Paard Film Fest Gent krijgt een nieuwe look

FFG Horse Black Block rgb
Nieuws 30 mei 2023
Voor wie het festival al geruime tijd bezoekt, is het paard van FFG een bekend icoon geworden, nauw verbonden met zowel de geschiedenis van de film als die van de Universiteit Gent. In lijn met de huisstijlvernieuwing was ook het paard aan vernieuwing toe.

Het paard zelf verwijst naar Joseph Plateau's fenakistiscoop, een apparaat dat de kiem vormde voor het idee van bewegend beeld. De Joseph Plateau Honorary Award, die Film Fest Gent jaarlijks uitreikt aan een speciale gast ter bekroning van hun carrière, is ook gemodelleerd naar een fenakistiscoop.

Voor een vernieuwing van het paard richtte het festival zich tot de Duitse illustrator, ontwerper en animator Benedikt Luft, ook wel de Saul Bass van vandaag genoemd, wier ontwerpen nog altijd zeer invloedrijk zijn.

“Toen Film Fest Gent en Mutant mij vroegen het paard heruit te vinden, was ik behoorlijk enthousiast. Films hebben altijd een groot deel van mijn leven uitgemaakt en ik denk dat film één van de meest interessante - en qua toegankelijkheid ook een van de belangrijkste - kunstvormen is die we hebben. In een wereld die voortstuwt op een eindeloze stroom van beelden en informatie, kan film ruimte bieden voor reflectie, focus en nieuwe gedachten - en hopelijk kan dit innerlijke proces worden omgezet in actie, om een kritische blik te ontwikkelen en een leven te leiden vol empathie en positieve verandering. Mijn liefde voor films begon als kind toen ik met mijn familie naar de bioscoop ging en groeide zo sterk dat ik onlangs zelf een script ben gaan schrijven met mijn vriend Daniel Knußmann. Dus misschien zien we elkaar over een paar jaar weer, maar voor nu kijk ik erg uit naar een bezoek aan Film Fest Gent in oktober.”
Benedikt Luft
Benedikt Luft portret© Gesine Laura Hennig

Tags

FFG2023