'Triangle of Sadness' slokt Europese prijzen op

Ruben Östlund op de EFA's 2022
Nieuws 14 dec 2022
Zoals een beetje te voorzien en te verwachten was, sleepte Triangle of Sadness van Ruben Östlund de voornaamste Europese filmprijzen in de wacht en keerde Close van Lukas Dhont met lege handen uit Reykjavik terug. Technisch verliep de uitreiking vrij vlot, maar inhoudelijk was het een heel lange en soms pijnlijke zit. Wanneer slaagt de Europese Filmacademie erin om beter te doen?
EF As2022

Zowel Östlund als Dhont vertrokken met gelijke nominaties: beste film, beste regisseur, beste scenario en beste hoofdacteur. Al vlug zette Östlund zich aan kop maar hij maakte zich bijzonder onsympathiek door naar zijn medegenomineerden te sneren dat “ze ooit wel zelf eens zouden winnen maar dat het nu de nacht van Triangle of Sadness zou worden”. Daarbij verbrak hij direct de serene sfeer die hij even opriep door de prijzen op te dragen aan zijn tragisch overleden hoofdactrice Charlbi Dean. De verbijstering bij zoveel arrogantie was af te lezen op de gezichten van sommige “concurrenten”. Qua sfeer werd het geheel ook niet geholpen door de twee presentatoren die met voorsprong genomineerd worden tot de slechtste van de tot dusverre 35 edities van de Europese filmprijzen. Of hadden zij de slechtste scriptwriters gekozen?

Videolink

Aan no shows ook dit keer geen gebrek. Lea Seydoux en Penelope Cruz, allebei genomineerd als beste actrice, respectievelijk voor Un beau matin en Madres paralelas lieten verstek gaan. De gedoodverfde winnares Vicky Krieps werd terecht bekroond voor haar keizerin Sisi-rol in Corsage van Marie Kreutzer. Maar ook zij was met een videolink verbonden met de Harpa Concert Hall. Krieps mannelijke genomineerde collega Zlatko Burić nam wel zijn beeldje als beste mannelijke acteur in Triangle of Sadness persoonlijk in ontvangst.

Ursula

Op de site van de European Film Awards stond aangekondigd dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese commissie, de nieuwe filmprijs voor de duurzaamheid in ontvangst zou nemen. Die zou door drie jongeren, symbool van de toekomst, worden overhandigd. De jongeren waren er, von der Leyen had andere katten te geselen en dankte bevlogen de film- en tv-makers die als geen ander mensen kunnen warm maken om een bepaald doel te bereiken. In dit geval is het nodig om geesten en harten in de klimaatcrisis te veranderen. Waar dit jaar de prijs naar de European Green Deal gaat die maatregelen voorstelt opdat we de Europese klimaatdoelstellingen van 2050 zouden halen, hoopt men volgend jaar een bepaalde filmproductie te bekronen.

De uitreiking van de zogenaamde Excellence Awards bracht toch wat vaart in de hele ceremonie. Die awards worden niet door de 4.800 leden van de European Film Academy toegekend maar door speciale ad hoc opgerichte experten commissies. De winnaars voor o.a. beste muziek, beste costumering, beste design kwamen op een drafje hun beeldje afhalen en verdwenen opnieuw in de coulissen.

Solidariteit

De mooie momenten waren bijzonder schaars op de 35ste European Film Awards en waren niet verwonderlijk en ietwat paradoxaal, verbonden met de Europese schandvlek van het begin van deze 21ste eeuw: de oorlog in Oekraïne. De Europese coproductieprijs werd toegekend aan de filmindustrie in Oekraïne. Een aanmoedigend gebaar van solidariteit met een cultuur die, althans tijdelijk, dreigt onder de voeten te worden gelopen.

Podium

Echt pakkend werd het toen de Europese filmprijs voor beste documentaire werd toegekend aan Mariupol 2 van de Litouwse regisseur Mantas Kvedaravičius. Hij draaide in 2015 al een documentaire over Marioepol en keerde er begin dit jaar terug toen de stad door de Russen werd belegerd. Zijn nieuwe film kon hij niet afmaken want hij werd er door Russische troepen vermoord. Vrienden monteerden achteraf zijn ruwe opnames. Op het Europese podium kwam zijn dochter Teja getuigen over de onbaatzuchtigheid van haar vader die zijn leven liet toen hij medicijnen naar de mensen bracht.

Standje

Het eerbetoon aan Margarethe von Trotta die een Lifetime Achievement Award kreeg voor haar indrukwekkende oeuvre mocht er ook zijn en zij liet de kans niet liggen om naar de Academy een sneer uit te delen omdat er tot nog toe slechts drie vrouwelijke regisseurs een hoofdprijs kregen. Een standje dat indruk maakte. Of dat genoeg is voor verandering zullen de volgende jaren uitwijzen.

De 36ste Europese Film Awards worden in Berlijn uitgedeeld.

Voornaamste prijzen:

· Beste film: Triangle of Sadness van Ruben Östlund

· Beste regisseur: Ruben Östlund (Triangle of Sadness)

· Beste acteur: Zlatko Buric (Triangle of Sadness)

· Beste actrice: Vicky Krieps (Corsage)

· Beste scenario: Ruben Östlund (Triangle of Sadness)

· Beste komedie: El buen patrón van Fernando León De Aranoa

· Beste documentaire: Mariupolis 2 van Mantas Kvedaravičius

· Beste animatie: Interdit aux chiens et aux Italiens van Alain Ughetto.

· Beste kortfilm: Granny's Sexual Life van Urška Djukic, Émilie Pigeard

· Discovery-Prix Fipresci: Piccolo corpo van Laura Samini

Excellence Awards:

· Beste cinematografie: Kate McCullough voor The Quiet Girl

· Beste muziek: Paweł Mykietyn voor EO

· Beste montage: Özcan Vardar & Eytan İpeker voor Burning Days

· Beste productiedesign: Jim Clay voor Belfast

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Awards