10 21 okt. '23

Oscarkandidaten voor Beste Buitenlandse Film

Oscars
Tips 27 sep. 2018

Kom naar Film Fest Gent en trakteer je lief, vriendin, kotmadam, broer, zus of wie dan ook met een Oscargetinte film. En ja, de uitreiking is pas voor volgend jaar, maar er is niets mis met het kijken naar onze Film Film Gent Oscarkandidaten. Landen als Zwitserland, Zweden, Roemenië, Japan, Turkije sturen toch geen filmbrol naar Hollywood. Wij met ‘Girl’ trouwens ook niet.

‘Shoplifters’ van Hirokazu Kore-eda is niet alleen de Oscarkandidaat van Japan maar won al de Gouden Palm in Cannes. En dat met een portret van het merkwaardigste nieuw samengesteld gezin dat je ooit zag. De leden ervan zijn shoplifters-met-een-reden en bewijzen dat je zelfs zonder bloedbanden een gezin kan zijn. Maar dat weten de kenners van Kore-eda’s films al.

‘Gräns’ ('Border') van Ali Abbasi is een serieuze kandidaat voor de mafste film van het festival. Het begint allemaal met een douanebeambte die aan de grenspost feilloos afwijkend gedrag kan rieken en het eindigt met trollen. Voor de verandering eens niet de soort die je irriteert op het internet, maar die uit de Scandinavische spookverhalen. ‘Border’ overschrijdt vele grenzen maar is coherent en bezorgt je een unieke cultfilmervaring. Zweden duimt!

Vanuit het Zweedse bizarre sprookje duiken we met ‘Eldorado’ van Markus Imhoof in de trieste actualiteit van de vluchtelingenproblematiek. Daarbij trekt Imhoof een parallel tussen het lot van een achtjarig ondervoed Italiaans meisje dat kort na WOII bij hem thuis was ondergebracht en de huidige vluchtelingencrisis. ‘Eldorado’ is geen doorslag van ‘Fire at Sea’ en Imhoof haalt hard uit naar de maffia die ook uit miserie nog een lucratief slaatje slaat. De Zwitser bewaart de neutraliteit allerminst.

Voor ‘The Wild Pear Tree’ van Nuri Bilge Ceylan moet je je tijd nemen. Drie uur en acht minuten wel te verstaan. Een lange zit? Ontkennen we niet maar een gebrouilleerde vader-zoon relatie, zinnige discussies over literatuur, en de spanning tussen nagestreefde idealen en de tekortschietende realiteit maken dat de tijd weliswaar niet vliegt maar toch gezapig voorbijschuift. Net aan een tempo dat je nog volop van de fantastische fotografie kan genieten. Turkse topfilm!

De Oscar voor de langste filmtitel op Film Fest Gent gaat naar "I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians" van de Roemeense regisseur Radu Jude. Hij confronteert zijn landgenoten met een zwart gat in hun geschiedenis door een re-enactment van het bloedbad van Odessa waarbij duizenden en duizenden joden werden omgebracht door het Roemeense leger. Van een parallel met bepaalde hedendaagse toestanden is Radu Jude niet vies. Een streepje marsmuziek kan een waaauw-kreet nauwelijks onderdrukken.

Vijf Oscarfilms! Daarmee is je vijfritten kaart net gevuld als je eenzaam bent. Neem iemand mee, de tienrittenkaart is finaal goedkoper! Kopen? Hier! Is zo geswiept.

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.