09 20 okt. '24

High time to start!

La civil Teodora
Nieuws 12 okt. 2021
Onze 48ste editie is dinsdagavond uit de startblokken geschoten. Onze heftige en brandend actuele openingsfilm La Civil, van de Belgisch-Roemeense regisseur Teodora Ana Mihai, nodigt uit tot een grondig nagesprek, en dat vond op de openingsavond dinsdag al overvloedig plaats.

De komende tien dagen worden 115 langspeelfilms en 31 kortfilms vertoond op het grote doek. Er zijn ook VIDEODROOM-concerten in kunstencentrum Voo?uit en het festival zal de tiendaagse naar goede gewoonte afsluiten met de World Soundtrack Awards, de internationale filmmuziekprijzen, op zaterdag 23 oktober.

La civil film still© Menuetto

La Civil

Met La Civil koos Film Fest Gent voor een openingsfilm van Belgische makelij. Regisseur Teodora Ana Mihai stelde eerder al haar documentaire Waiting for August voor op het festival, in 2014. Ook haar fictiedebuut La Civil was oorspronkelijk opgevat als documentaire. Om veiligheidsredenen stuurden Mihai en coscenarist Habacuc Antonio De Rosario hun project echter bij tot het fictionele portret van de wanhopige moeder Cielo dat te zien is op Film Fest Gent. Het is dus helemaal geen grote verrassing dat La Civil op het filmfestival van Cannes de Prix de l'Audace mocht ontvangen. Ook de Mexicaanse actrice Arcelia Ramírez, die met verve gestalte geeft aan Cielo, tekende present tijdens de openingsavond.

Avi Mograbi

Internationale gasten

De komende dagen zullen nog heel wat nationale en internationale gasten de rode loper richting Kinepolis bestijgen, onder wie de regisseurs Andrea Arnold, Leos Carax, Ari Folman, Miguel Gomes, Radu Jude, Jacques Audiard, Panah Panahi, Avi Mograbi en actrices Ludivine Sagnier en Renate Reinsve, die in Cannes de prijs voor Beste Actrice won met The Worst Person in the World. Enkelen onder hen gaan een diepgaand gesprek aan over hun werkproces tijdens verschillende Director's Talks in Kinepolis of tijdens de Talkies in het Film Fest Café.

In competitie

De selectie van de competitiefilms oogt fraai en valt op door haar diversiteit. Met haar originele doordringende kijk op wat er allemaal op een speelplaats kan gebeuren, opent Laura Wandel met haar debuut Un Monde op zaterdag 16 oktober de internationale jurydebatten. Geweldenaar Gaspar Noé vernieuwt zichzelf en ruilt in Vortex seks, geweld en andere stroboscopische effecten in voor een verhaal over oud worden, over dementie en over de dood. In Memoria van Apichatpong Weerasethakul komt Tilda Swinton - gefascineerd door knallen die alleen zij kan horen - terecht in een Colombiaanse opgravingssite. Verhuizen wordt nooit meer hetzelfde als je Das Mädchen und die Spinne zag: het Zwitserse regisseursduo Ramon en Silvan Zürcher haalt in de kleine appartementen van de hoofdpersonages wonderen uit met de camera. Als je van intelligente sprookjes houdt, dan is What Do We See When We Look at the Sky? van Georgiër Alexandre Koberidze jouw film. De liefdesverhouding in The Worst Person in the World van Joachim Trier raakt, en dankzij hoofdactrice Renate Reinsve gaat er, ondanks donkere en harde periodes, toch een frisse levensvreugde van uit. Horror en geweld zijn minder prominent dan gewoonlijk aanwezig in Inexorable van onze landgenoot Fabrice du Welz terwijl ze dat wel zijn in de bloederige maar visueel adembenemende Captain Volkonogov Escaped van Aleksey Chupov en Natasha Merkulova.

Joseph Plateau Honorary Award

Tijdens het 48ste Film Fest Gent worden twee Joseph Plateau Honorary Awards uitgereikt, op woensdag 20 oktober. De eer valt te beurt aan de Britse cineaste Andrea Arnold, voor haar impact op een generatie filmmakers. Haar films focussen vaak op kwetsbare mensen in de marge van het kapitalistische systeem. Ze won al drie keer de Prix du Jury in Cannes met Red Road (2006), Fish Tank (2009) en American Honey (2016). Op FFG2021 wordt haar nieuwste film, de intieme documentaire Cow, vertoond.

Ook de Belgische filmmaker Harry Kümel, wiens cultvampierenfilm Daughters of Darkness uit 1971 tijdens de 48ste editie wordt vertoond met een nieuwe soundtrack door het Antwerpse Condor Gruppe, ontvangt een Joseph Plateau Honorary Award voor zijn oeuvre.

ELENI KARAINDROU press 4 copyright Pepi Loulakaki© Pepi Loulakaki

21ste World Soundtrack Awards

Na een 20ste verjaardag en sourdine, worden de World Soundtrack Awards dit jaar opnieuw uitgereikt tijdens een heuse liveshow. Er zal muziek gespeeld worden van eregast Max Richter, Discovery of the Year 2020-winnaar Bryce Dessner - waaronder twee stukken uit het muzikaal drama Cyrano van regisseur Joe Wright, dat eind dit jaar zal verschijnen - en Lifetime Achievement Awardwinnares Eleni Karaindrou.

Herbekijk de livestream van onze openingsavond

Met interviews met onder meer Teodora Ana Mihai (La Civil) Jonas Baeckeland en Anemone Valcke (Cool Abdoul), componist Ruben De Gheselle (Clara Sola) en regisseur Annabel Verbeke (Four Seasons in a Day).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?