10 21 okt. '23

Op pad met de Explore Zone Jury

Explore zone
Nieuws 14 okt. 2018
We troffen de Explore Zone Jury na een screening van 'Les Fauves' en strandden uiteindelijk in het Skoopcafé: "De award geven we aan een film waarover we achteraf allemaal zeggen: Dat was hem. Dat was de winnaar".

De Explore Zone Jury is ondertussen ongeveer halfweg: doorheen het hele festival bekijken deze studenten alle films uit de Explore Zone, ons jongerenparcours. Op het einde van de rit beslissen ze wie de Explore Zone Award mee naar huis mag nemen. Elk jaar worden vijf jongeren geselecteerd uit tientallen kandidaturen, wat steeds een gezellige en diverse groep oplevert.

Ophelia (20) studeert Geschiedenis in Gent, Nina (23) is de oudste van de groep en zit in haar Master Film- en Theaterwetenschappen, Alexander (21) volgt de afstudeerrichting Film- en Televisie-analyse binnen Communicatiewetenschappen, Joram (19) - het jonkie van de groep - studeert Grafische Vormgeving aan het KASK en Jordi (22) voelt zich als student Bedrijfsmanagement af en toe het buitenbeentje. Maar wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben, is een grote liefde voor film.

Op verkenning

Tien dagen lang baant de Explore Zone jury zich een weg door het jongerenparcours, dat werd samengesteld door artistiek directeur Patrick Duynslaegher en programmadirecteur Wim De Witte. Maar wat houdt een film voor jongeren precies in volgens onze studentenjury?

“Een Explore Zone-film moet maatschappelijke thema’s aansnijden die jongeren bezighouden. Voor ons is het belangrijk dat de film een boodschap heeft. Het is een film die vaak ook iets progressiever is in de manier waarop die thema’s worden aangesneden.

Bovendien moet het ook een film zijn waarin jongeren zich kunnen herkennen, en iets kunnen bijleren. Zowel over zichzelf als over de maatschappij. Maar de film moet ook toegankelijk zijn voor een breed publiek, en dus niet enkel voor jongeren.

We proberen toch zeker ook wat films mee te pikken buiten het programma, maar dat is niet altijd even simpel aangezien we elke dag al minstens twee films op de planning hebben staan. ‘Girl’ hebben we in elk geval al allemaal gezien en vonden we echt fantastisch. Verder kijken we nog uit naar ‘The Favourite’ van Yorgos Lanthimos en ‘Ash Is Purest White’ van Jia Zhangke.”

Complementair kritisch

“Het groepsgevoel zit écht goed. We vullen elkaar aan: we zijn allemaal op onze eigen manier kritisch als we naar een film kijken. Joram let meest op het esthetische, vanwege achtergrond in grafische vormgeving, Ophelia is strenger voor het plot en de personages, en Alexander kijkt meer naar de camerabewegingen. Achteraf houden we ons gesprek en vinden we elkaar wel altijd terug op een bepaald punt.

We zijn het nog nooit volledig oneens geweest. Onze nabespreking is meestal een nuancedebat. We houden ook rekening met elkaar. Iedereen heeft immers een andere achtergrond en let op andere dingen. Vaak zijn we positiever over een film nadat we erover hebben gepraat, wanneer alle puzzelstukjes samenvallen. Iedereen staat open om zijn oorspronkelijke mening te herzien. Soms denken we tijdens een scène: wat zou de rest hiervan vinden? En dan is het vaak frustrerend dat we moeten wachten tot het einde om met de groep te overleggen.”

Dat was hem.

“We merken wel dat het voor ons nu heel moeilijk is om ontspannen naar een film te kijken. We kijken meteen met de kritische blik. Dat is helemaal niet erg, maar het is wel een volledig andere manier van film kijken.

We moeten ook de tijd nemen om al die films te verwerken: de meningen die ontstaan tijdens ons gesprek na de film, zijn vaak totaal nog niet definitief. Gisteren zagen we ‘Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot’, echt een perfect voorbeeld. Vandaag konden we die allemaal veel beter appreciëren dan gisteren. We hebben er net nog een uurtje over gepraat en merkten dat we er allemaal positiever over geworden waren.

In elke film vinden we trouwens positieve punten. Maar voor de winnaar zijn we toch op zoek naar een film die er echt uitspringt. We zien natuurlijk superveel films op korte tijd, dus onze standaarden zijn wel best hoog. Toch hopen we dat we nog een film gaan zien waarvan we achteraf allemaal kunnen zeggen: dat was hem, dat was de winnaar.

De uitreiking van de Explore Zone Award gebeurt op donderdag 18 oktober voor de vertoning van 'Coureur'.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?